Maija Pylväs
maija.pylvas@almamedia.fi
OULAINEN Oulaisten maankamarasta on jo parin vuoden ajan louhittu kiveä maailmalle. FL Block Stone Oy:llä on Oulaisissa kaksi louhosta, joista toimitetaan tonnien painoisia kivilohkareita Kiinaan. Louhinnassa käytetään Kiinassa vanhaa mutta Suomessa täysin uutta tekniikkaa.
–Kiinassa tätä louhintatekniikkaa on käytetty pitkään ja tekniikka poikkeaa täysin siitä, mitä Suomessa on perinteisesti käytetty. Perinteinen tapa on, että porataan ja ammutaan, mutta meillä louhinta tapahtuu sahaustekniikalla, tarkemmin pyörösahoilla, FL Block Stone Oy:n osakas ja hallituksen jäsen Harri Hako-Rita kertoo.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
FL Block Stone Oy:n pääomistaja on kiinalainen yritys, jossa on mukana yksityishenkilöitä. Hako-Ritalla on pieni osuus yrityksestä. Miehen oma yritys on Pohjolan kivi- ja viherrakennus Oy, jolla riittää töitä ympäri Suomea. Louhintayritykseen Hako-Rita päätyi osakkaaksi kolme vuotta sitten oman yrityksen kautta.
–Kaikki lähti siitä, kun olen oman yritykseni kautta vuodesta 2001 lähtien tuonut Kiinasta kiviä. Aikoinaan messuilla olen tutustunut näihin henkilöihin, myöhemmin kutsuimme heitä käymään Suomessa ja he olivat kiinnostuneita etenkin punaisesta paikallisesta graniitista.
Hako-Ritan mukaan Suomessa kallion käyttö murskeeksi on mittakaavaltaan aivan erikokoista kuin FL Block Stone Oy:n tuottama pienimuotoinen tarvekivilouhinta. Tarvekivellä tarkoitetaan kiveä, joka menee ympäristökiveksi tai rakennuskiveksi. Ympäristökiviin kuuluvat esimerkiksi katulaatat, noppa- ja nupukivet, kun taas rakennuskivet ovat esimerkiksi kivestä tehtyjä julkisivuja, porrasaskelmia ja lattioita.
Tyypillinen Block Stonen työmailta tuleva kiviaines on kooltaan kaksi metriä pitkää ja puolitoista metriä leveää. Yksi louhittu raakakivi painaa noin 8–14 tonnia.
–Kivet ovat raaka-aihioita, joista tehtailla aletaan tekemään varsinaisia tuotteita.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Yrityksellä on Oulaisissa yhteensä 12 työntekijää: yhdeksän kiinalaista ja kolme suomalaista. Työntekijävahvuus on pysynyt alusta asti samana. Varsinaisen sahaustyön tekevät kiinalaiset, sillä tekniikkaan ei ole vielä suomalaista osaamista.
Louhokset sijaitsevat 500 metrin päässä toisistaan: toisessa kivi on harmaampaa, toisessa punaisempaa. Louhinta on kausityötä ja sitä tehdään kelien mukaan yleensä huhtikuusta marraskuun loppuun.
–Veden kanssa sahataan, joten sitten kun alkaa tulla yöpakkasia, työ alkaa mennä hankalaksi. Juuri nyt on siis hyvää aikaa tehdä töitä. Koko ajan louhitaan, mutta aina tulee niitä vaiheita, kun yksi kerros on sahattu ja pitää purkaa alue välillä. Tietysti olisi ihanteellista, että sahat pyörisivät koko ajan.
Tällä hetkellä raakakivi menee Kotkan kautta suoraan Kiinaan lähinnä rakennuskiveksi.
–Ykköslaatuinen kivi menee kaikki sinne. Ykköskiven pitäisi olla periaatteessa täysin virheetöntä, eli siinä ei pitäisi olla värivikoja eikä hiushalkeamia. Kakkoskivessä voi olla pientä virhettä.
Hako-Ritan mukaan Oulaisten louhoksella ollaan vielä alkuvaiheessa.
–Kallion yläpinnassa saanti on aina aika huono. Kun mennään syvemmälle, saantoprosentti kasvaa. Louhintalupa on noin parin kymmenen metrin syvyyteen, mutta me olemme vasta noin kuudessa metrissä, ja lupa-alueen pinta-alasta on puhdistettu vasta noin yksi viidesosa.
Uuden louhoksen käyttöönotto vaatii koeporauksia.
–Yläosa on aina sään muokkaamaa, joten pinnan puhdistaminen vie aikaa ja on kallis vaihe. Aina kun uusi louhos aloitetaan, pinta pitää oikaista.
Hako-Ritan mukaan louhinta-alalla asiat muuttuvat hitaasti.
–Jos on tehty 50-luvulta lähtien samalla tavalla, tahtoo olla, että tehdään samalla tavalla vieläkin. Vanhat tekijät tyrmäsivät aluksi tämänkin tekniikan, mutta totesivat lopulta, että tekniikka toimii myös täällä.
Katso video:
Etusivulla juuri nyt
Asemakatu 1, 86300 OULAINEN
Mainosmyynti
Käyttö- ja sopimusehdot
Tietosuoja
Tilausehdot
Jakeluhäiriöt
Asemakatu 1, 86300 OULAINEN
Mainosmyynti
Käyttö- ja sopimusehdot
Tietosuoja
Tilausehdot
Jakeluhäiriöt