Maija Pylväs
maija.pylvas@almamedia.fi
OULAINEN Tacoauto, josta tarjoillaan itse tehtyä meksikolaista ruokaa. Se on oulaistelaislähtöisen Miikkael Azaizen ja hänen meksikolaisen vaimonsa Elda Gonzalezin harrastus, josta on tarkoitus tehdä tulevaisuudessa myös liiketoimintaa.
Kaikki lähti siitä, kun vielä muutamia vuosia sitten Oulaisissa asuva ja aiemmin Meksikossa asunut pariskunta osallistui ensimmäistä kertaa Ravintolapäivään Ylivieskassa vuonna 2013. Ravintolapäivä on neljästi vuodessa järjestettävä ruokakarnevaali, jonka aikana ihmiset ympäri maailmaa perustavat ravintoloita päivän ajaksi. Kun pariskunta muutti pääkaupunkiseudulle, ja kaverit pääsivät maistelemaan Azaizen ja Gonzalezin kotikeittiön tuotoksia, heitti joku ehdotuksen, että kannattaisi mennä myymään ruokaa Ravintolapäivään.
–Ensimmäisen kerran osallistuttiin Ravintolapäivään parin päivän varoitusajalla, mutta sen jälkeen ollaankin oltu joka kerta mukana. Heti ensimmäisen kerran jälkeen aloimme miettiä myös sitä, missä muodossa tacoja voisi myydä muulloinkin, Azaize kertoo.
Ravintolapäivien lisäksi he ovat kiertäneet myymässä ruokaa muissa pienemmissä tapahtumissa Azaizen isän perustaman toiminimen kautta. Tacoauto ei vielä ole ollut käytössä, vaan pariskunta on kiertänyt toriteltan kanssa lähinnä pääkaupunkiseudulla.
–Käytiin kokeilemassa markkinoillakin, mutta huomattiin aika nopeasti, että se ei ollut oikea paikka myydä meksikolaista ruokaa. Ihmiset tulivat kyselemään, että saako täältä makkaraa ja munkkikahveja, Azaize naurahtaa.
Joka kerta Ravintolapäivässä ruoka on myyty loppuun.
–Kerran kun oli pitkä jono ja ruoka pääsi loppumaan, huikkasin porukalle, että jos maltatte odottaa, niin jatketaan hetken päästä. Juoksin autoon ja lähdin hakemaan lisää tavaraa kokattavaksi.
Ajatus ruokarekasta kypsyi toissatalvena.
–Katseltiin valmiita autoja, mutta koska ne olivat aika tyyriitä, päätettiin tehdä itse kaikki mahdollinen.
Kevättalvella 2016 pariskunta osti korotetun pakettiauton, josta alettiin rakentaa tacoautoa. Rakennustöitä on tehty enimmäkseen Oulaisissa Azaizen äidin kotipihalla ja tarkoitus on saada auto tänä vuonna valmiiksi.
–Siinä mielessä auto on tietysti parempi, kun tavarat kulkevat koko ajan siinä mukana.
Sen verran hyvin meksikolainen ruoka on ihmisille maistunut, että harrastuksesta on toiveissa tehdä tulevaisuudessa jonkinlaista bisnestä. Sitä varten pitää perustaa yritys ja hoitaa muut hallinnolliset asiat. Tähän asti ruoanlaitto on ollut täysin harrastus päivätöiden ohella: Azaize on työskennellyt Trafilla ja Gonzalez osa-aikaisena HOK-Elannolla.
–Tämä on ehkä vienyt enemmän aikaa kuin alun perin ajateltiin. Kun kaksistaan tekee ensimmäistä kertaa jotakin, niin ajan saa kyllä kulumaan.
Helsingissä asuvan pariskunnan kaveripiiri on enimmäkseen meksikolaisia, joten palaute ruoasta on asiantuntevaa.
–Sellaiset, jotka tietävät, mitä on autenttinen meksikolainen ruoka, ovat kyllä hyviä tuomareita eikä heitä pysty huijaamaan.
Oulaisissa asuvat kaverit puolestaan ovat houkutelleet pariskuntaa tulemaan kokkailemaan myös Oulaisiin.
–Jos pitäisi Oulaisissa kavereille jonkinlaisen avajaisseremonian sitten kun auto on valmis.
Etusivulla juuri nyt
Asemakatu 1, 86300 OULAINEN
Mainosmyynti
Käyttö- ja sopimusehdot
Tietosuoja
Tilausehdot
Jakeluhäiriöt
Asemakatu 1, 86300 OULAINEN
Mainosmyynti
Käyttö- ja sopimusehdot
Tietosuoja
Tilausehdot
Jakeluhäiriöt