Laura Seppä
laura.seppa@almamedia.fi
Oulaskankaan synnytysten lopettamispäätös syntyi Pohjois-Suomen hallinto-oikeudessa puutteellisin tiedoin. Kyse ei ole harmittomasta sivuseikasta, vaan monesta erillisestä asiasta, jotka muodostavat tilanteesta väärän kuvan.
Oulaskangas-Visala -tulosalueen johtaja Asko Rantala kertoo ottaneensa hallinto-oikeuden päätöksen vastaan sillä mielellä, että ensin pitää tutustua päätöksen perusteihin.
–Se oli ensimmäinen reaktio. Ajattelin, että jos perusteet perustuvat oikeaan tietoon, päätös on hyväksyttävissä, mutta jos siellä on puutteellista tietoa, se pohdituttaa. Ja pohdituttaahan tämä. Kysymyksiä on, Rantala huomauttaa.
Selkeitä puutteita päätöksessä on Rantalan mukaan esimerkiksi henkilöstöresurssien lisäämistä koskevissa tiedoissa. Samoin lääkeinfuusioiden antamista koskevat tiedot ovat puutteellisia. Päätöksessä mainittu lastentautien osaston ja teho-osaston puuttuminen Oulaskankaalta on asiana epäoleellinen.
–Tietoja on viime vuodelta. Ne eivät vastaa tämän hetkistä tilannetta. Päätöksessä on sanamuotoja, jotka eivät ole ajantasaisia tai relevantteja, Rantala toteaa.
Hallinto-oikeuden päätöstä ja sen perusteluja on käyty läpi Oulaskankaan sairaalassa torstaina iltapäivällä. Perjantaina aamupäivällä asia on esillä Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin hallituksen kokouksessa.
–Hallitus pohdiskelee asiaa, ja prosessi on menossa valituksen harkintaa koskien. Tässä on vähän punnertamista. Kyseessä on sairaanhoitopiirin hallituksen tahtotila, Rantala sanoo.
Rantala korostaa, että hoito Oulaskankaalla on vaaditulla tasolla. Vaatimusten selkeys sen sijaan ei välttämättä ole auennut.
–Valvira on esittänyt kysymyksen siitä, onko koulutus ollut riittävää, mutta siihen se ei vastaa, että mikä sitten olisi riittävää, Rantala huomauttaa.
Pitkin matkaa Oulaskankaalla on tehty toimintaan ja tiloihin muutoksia, jotta Valviran vaatimukset täyttyvät. Sairaanhoitopiiri on hoitanut oman roolinsa. Rahoitusta on löytynyt lastenlääkäreihin ja uuteen valvontaosastoon.
–Nyt kysytään, pitääkö tehdä vielä enemmän. Se on se kysymys nyt, Rantala toteaa.
Hallinto-oikeuden päätös on Rantalan mukaan sinänsä linjassa ministeriön esittämien toimenpiteiden kanssa. Leikkaukset ja synnytykset menevät isompiin yksiköihin.
–Eri asia on, onko se linja hyvä ja pätevä, Rantala huomauttaa.
Jos synnytykset Oulaskankaalta loppuvat, täytyy monia asioita miettiä aivan uudelleen. Pohdintaan tulevat esimerkiksi äitiysneuvoloiden toiminta, ensihoito ja kuljetukset. Oulaskankaan sairaalassa pyritään järjestämään äitiyspoliklinikkatoimintaa sekä kynekologitoimintaa, mutta itse synnytykset siirtyvät Ouluun ja Kokkolaan.
–Jos vuodessa on ehkä 850 synnytystä, Ouluun olisi menossa noin puolet ja Kokkolaan puolet. Molemmat kyllä selviäisivät niistä, Rantala arvioi.
Se, kumpaan suuntaan synnyttäjä h-hetkellä lähtisi, on Rantalan mukaan periaatteessa synnyttäjän itsensä valittavissa.
Etusivulla juuri nyt
Asemakatu 1, 86300 OULAINEN
Mainosmyynti
Käyttö- ja sopimusehdot
Tietosuoja
Tilausehdot
Jakeluhäiriöt
Asemakatu 1, 86300 OULAINEN
Mainosmyynti
Käyttö- ja sopimusehdot
Tietosuoja
Tilausehdot
Jakeluhäiriöt