Keittiömestari Juhani Madetoja työskentelee Haapaveden ammattiopistossa, jossa hän opettaa kokkioppilaita. Madetoja on työskennellyt ravintoloissa eri puolilla Suomea ja ulkomailla. Hän on opettanut alan oppilaita myös Raahen ammattiopistossa.
Heli Nurkkala
heli.nurkkala@pyhajokiseutu.fi
OULAINEN Keittiömestari Juhani Madetoja toimii kokkina, kun Oulaisten torilla tarjoillaan lauantaina koko kansalle hirvenlihakeittoa.
Ruokailu kuuluu Suomen 100-juhlavuoteen, jota Metsästäjäliitto ja metsästysseurat juhlistavat riistaruokatarjoilulla.
Pyhäjokialueelta mukana valtakunnallisessa tapahtumassa ovat oulaistelaiset seurat Oulaisten Metsästysseura, Piisjärven Metsästäjät, Matkanivan Metsästysseura ja Hanhelan Metsästysseura. Lisäksi yhteistyötahona toimii Oulaisten Reserviläiset.
Madetoja kuuluu piipsjärvisiin metsästäjiin ja keittiömestari kertoo, että 550 ruoka-annokseen hirvenlihat on saatu kyseisiltä oulaistelaisseuroilta.
–Hirvenlihaa soppaa varten on varattu 80 kiloa, kokki kertoo.
Madetoja ei ole ensimmäistä kertaa hirvisoppakokkina. Mies on luottokokki, kun hirvipeijaisiin on valmistettu hirvisoppaa. Madetoja tykkää, kun koko valmistusprosessi on omissa hyppysissä.
Hirvisopan valmistus ei tokikaan ole yhden päivän juttu. Madetoja on varannut hirvenlihan lisäksi muita tarvittavia raaka-aineita soppaa varten. Hän luettelee, että perunat ja muut vihannekset ovat lähialueen tuottajilta hankittu.
–Lähiruokaa parhaimmillaan, Madetoja linjaa hyväntuulisesti.
Torstai-iltana kokki keitti soppaa varten luut, jotka takaavat hyvän maun. Perjantaina keitetään hirvenlihat ja keittämisen jälkeen lihat pienitään soppaan sopivaksi.
Lauantaiaamuna valmistelut jatkuvat aamuvarhain, jolloin eletään jo paraatipäivää, jolloin väki kutsutaan syömään hirvisoppaa torille.
230 litran annos jakautuu neljän desin annoksina siis 550 ruokailijalle. Sopan Madetoja valmistaa armeijalta ostetussa kenttäkeittimessä.
–Metsästysseura sai ostaa mahdottoman hyvän kenttäkeittimen. Keitin oli täysin käyttämätön. Se on äärettömän kätevä, se kulkee auton perässä minne vain, Madetoja kehuu.
Hirvikeiton tarjoilu torilla alkaa kello 11 ja kestää pari tuntia, ellei keitto ehdi loppua ennen sitä.
Metsästäjät ovat järjestäneet Suomessa vuosikymmenten ajan hirvipeijaisia, joilla kiitetään maanomistajia maiden vuokraamisesta metsästyseurojen käyttöön.
Etusivulla juuri nyt
Asemakatu 1, 86300 OULAINEN
Mainosmyynti
Käyttö- ja sopimusehdot
Tietosuoja
Tilausehdot
Jakeluhäiriöt
Asemakatu 1, 86300 OULAINEN
Mainosmyynti
Käyttö- ja sopimusehdot
Tietosuoja
Tilausehdot
Jakeluhäiriöt