Susi (Jasper Malmberg) ja Ruikku (Ronja Toivola) pesäkolossaan. Tuleva ensi-ilta jännittää kumpaakin.
Laura Seppä
Laura Seppä
Haapavetiset Jasper Malmberg ja Ronja Toivola istuvat rooleihinsa pukeutuneina Kulttuurikeskus Kirnun näyttämölle lavastetussa susien pesäkolossa. Takana on useampi tunti vauhdikkaita harjoituksia, ja olo alkaa olla niin rättiväsynyt, että kaksikkoa vain naurattaa.
Malmberg kertoo lähtevänsä tanssiteatteritouhuihin siksi, koska teatterilla on hänen mielestään kivaa. Hän on mukana nyt jo neljännessä näytelmässään, Toivola kolmannessa. Sekä Toivolaa että Malmbergia jännittää tuleva Iso Paha susi -näytelmän ensi-iltaviikonloppu.
– Täällä pääsee ilmaisemaan itseään, oppii olemaan rohkeampi ja esiintymään ihmisille. Suden rooli on ehkä vähän vaikea. Se on erilainen verrattuna muihin rooleihin, mitä minulla on ollut, sutta näyttelevä Malmberg toteaa
Tanssiteatteri Tilleri Talleri marssittaa näyttämölle 20 lasta, jotka muuntuvat tutuiksi satuhahmoiksi. Kettu on ovela, karhu hölmö ja susi puolestaan ahnas. Kilit ja porsaat ovat puolestaan hieman liian älykkäitä jäädäkseen kiinni, kun susi yrittää jahdata niitä.
Näytelmässä riittää hulluttelua, mutta toisaalta aivan oikeita tilanteita elämästä. Katsojasta riippuen Katja Krohnin kirjoittaman näytelmän kohtaukset voivat avautua eri tavoin. Mukana on tasoja lapsille ja aikuisille. Läheskään kaikki ei ole kaunista ja hyvää. Mukana on myös ällötyksiä, vaarankin tilanteita, joihin kuka tahansa lapsi voi nykypäivänä joutua.
Näyttelijät itse tunnistivat harjoitusten alkaessa viime syksynä näytelmästä monia teemoja, esimerkiksi kiusaamista ja yksinäisyyttä. Rooleihin eläytymistä on pitänyt miettiä tosissaan.
– Aika vaikeaa se on. Pitää olla välillä vihainen tai surullinen, välillä iloinen ja yllättynyt, kaikkea semmoista, Ruikkua näyttelevä Toivola toteaa.
Ohjaaja Pia Varuhin-Palo pitää kansansatuja loistavana ideapankkina. Hänen mielestään eläinsatuja kannattaisi työstää näyttämölle nykyistä enemmän.
– Siellä riittää moraalia ja etiikkaa. Satukaivo on ehtymätön. Kun ajattelee Grimminkin satuja, miten kammottava pohjavire niissäkin oikeasti on, Varuhin-Palo huomauttaa.
Herkullisia kohtauksia näytelmässä riittää. Ison Pahan suden elämä osoittautuu pulmalliseksi, koska hän syö ahneuksissaan vaimonsa. Pikkusudella, Ruuperilla on vaikeaa, kun äiti on kadonnut, ja porsaat kiusaavat koulussa. Valoa elämään tuo luokkakaveri Punahilkka, mutta orastava romanssi on vaarassa, kun isä-susi päättää tehdä tytöstä aterian. Tutut asetelmat kääntyvät päälaelleen, kun Punahilkka naamioituu isoäidiksi, eikä lopulta ole enää ollenkaan varmaa, syökö susi mummon vai päinvastoin.
Näytelmä kestää väliaikoineen pari tuntia. Punahilkalla ja Ruikulla on kaksoisroolitus, minkä vuoksi myös ensi-iltoja on kaksi. Tuotannosta vastaavat Jokihelmen opisto ja Tanssiteatteri Tilleri Talleri. Näytelmän suositusikä on seitsemän vuotta.
Ensi-illat: la 14.4. klo 18 ja su 15.4. klo 16. Muut esitykset: pe 20.4. klo 18, su 22.4. klo 16, ke 25.4. klo 18, pe 27.4. klo 18.
Rooleissa: Jasper Malmberg (Susi), Jenny Luomajoki (Ruikku), Ronja Toivola (Ruikku), Johanna Niemelä (Karhu), Aino Paananen (Kettu), Erica Mykkänen (Punahilkan äiti), Maiju Lehtola (Kukko), Katariina Niemelä (Äiti-kili), Jenny Luomajoki (Kili), Ronja Toivola (Kili), Miia Kangasharju (Kili), Milena Martikainen (Kili), Henna Sarkkinen (Kili), Niia Sirviö (Kili), Netta Hankonen (Punahilkka), Mari Mäkinen (Punahilkka), Alina Kurra (Pikkukarhu), Julia Laakso (Pikkukarhu), Ella Rytky (Nisu), Jemina Luomajoki (Nasu), Jenna Karvonen (Porsu), Juulia Vinkka (Mummo).
Mukana myös: Pia Varuhin-Palo (ohjaus), Matti Rasi (lavastus), Mika Lumiaho (valot), Tapio Rautio (valot), Sauli Saastamoinen (äänet), Nelli Ikola-Heiska (sikojen rakkaus sävellys ja laulujen harjoittaminen), työryhmä (puvustus), Kari Jääskelä (juliste).
Etusivulla juuri nyt
Asemakatu 1, 86300 OULAINEN
Mainosmyynti
Käyttö- ja sopimusehdot
Tietosuoja
Tilausehdot
Jakeluhäiriöt
Asemakatu 1, 86300 OULAINEN
Mainosmyynti
Käyttö- ja sopimusehdot
Tietosuoja
Tilausehdot
Jakeluhäiriöt