Vastaa kyselyyn: Luotatko taksiliikenteen tulevaisuuteen?

Arkistokuva: Pekka Karhunen
Vastaa kyselyyn: Luotatko taksiliikenteen tulevaisuuteen?
Tuovi Pulkkkanen

Taksisääntelyä ollaan purkamassa.

Kysely on osa Juho Oksan koulun kolmannen luokan oppilaiden kanssa toteutettua sarjaa. Tätä kyselyä olivat tekemässä Martta Murtoperä, Saimi Hertteli ja Niklas Saari.


Kommentit (1)

 • Nimetön

  Nyt sitten (esimerkki vain) voi vaikka ottaa yliopistolliseen Ouluun menevä taksi ottaa Vihannista (Raahe) kyytiin myös, kun samaan paikkaan mennään, myös vaikka Paavola siinä reitillä. Kela ilmoittaa, että näin…myös paluukyyti, kun tyhjänä tulee, voidaan täyttää.

  Taksiluvat
  Nykyisin: Henkilöiden kuljettaminen korvausta vastaan tulonhankkimistarkoituksessa edellyttää taksilupaa. Lupa on ajoneuvokohtainen.

  Jatkossa: Taksilupa vaaditaan jatkossakin. Edellytyksinä ovat oikeustoimikelpoisuus, tosiasiallinen ja pysyvä toimipaikka Suomessa, hyvä maine, asianmukainen vakavaraisuus sekä riittävä ammatillinen pätevyys. Yrittäjäkurssista ja puolen vuoden taksinkuljettajana toimimisen vaatimuksesta luovutaan. Luvanhaltijan on myös nimettävä liikenteestä vastaava henkilö, joka on hyvämaineinen. Taksiliikennelupa muuttuu toimijakohtaiseksi. Myös henkilö- ja tavaraliikenneluvalla saa harjoittaa taksiliikennettä, kunhan noudattaa taksiliikennettä koskevia vaatimuksia.

  Lupien määrä
  Nykyisin: Taksilupien määrä on rajoitettu. Ely-keskukset vahvistavat vuosittain kuntakohtaiset taksilupien enimmäismäärät eli lupakiintiöt, joilla rajoitetaan taksiautojen määrää.

  Jatkossa: Autojen määrää eli käytännössä lupien määrää ei rajoiteta.

  Kuljettajaa koskevat vaatimukset
  Nykyisin: Kuljettajalla oltava taksinkuljettajan ajolupa, jonka saaminen edellyttää koulutusta, koetta, paikallistuntemusta, terveyttä ja rikostaustan tarkistusta.

  Jatkossa: Taksinkuljettajalla on oltava edelleen ajolupa, jonka saaminen edellyttää terveyttä ja rikostaustan tarkistusta. Rikostaustaa koskevat vaatimukset tiukentuvat, koska mukaan tulevat kaikki teot, joita tarkastellaan lasten kanssa töitä tekevien osalta. Asiakaspalvelun hallitsemisesta ei edellytetä koetta, mutta käytännön toiminnassa osaaminen on oltava.

  Hinta
  Nykyisin: Valtioneuvosto vahvistaa vuosittain taksimatkojen enimmäishinnat. Käytännössä enimmäishinnoista on tullut määrähintoja, joita kaikki noudattavat.

  Jatkossa: Luovutaan hintasääntelystä, mutta hinta tai määräytymisperuste on ilmoitettava asiakkaalle etukäteen. Trafi voi määrätä enimmäishinnan, jos hinnat nousevat kohtuuttoman korkeaksi.

  Asemapaikka
  Nykyisin: Taksilupa myönnetään tietylle asemapaikalle (paikka tai kunta), jonka alueella liikennettä saa harjoittaa. Jos kyyti vie asemapaikan ulkopuolelle, on taksin palattava tyhjänä asemapaikalle. Taksin on päivystettävä asemapaikalla vahvistetuilla vuoroilla, mutta se saa ajaa myös niiden ulkopuolella.

  Jatkossa: Taksilupaa ei sidota asemapaikkaan, ja kyytejä saa ottaa mistä vain minne vain. Taksilupa on valtakunnallinen, mutta toimijoiden on ilmoitettava pääasiallinen toiminta-alueensa ja palveluaikansa. Taksi voi jäädä odottamaan kyytiläisiä myös ilmoittamansa asemapaikan ulkopuolelta, ja muilta paikkakunnilta voidaan tulla paikkaamaan kysyntää toiselle paikkakunnalle.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: