Vessamysteeri ratkaistavana – Mustaa huumoria ja hätäapua

Maahan-muuttokomedia vessahuumorilla? Pyhäjoen näyttelijät tarttuivat Vessamysteerissä haastavaan aiheeseen.

Sari Jaatinen
Vessamysteeri ratkaistavana – Mustaa huumoria ja hätäapua

Tutkinnanjohtaja Weikko Valkama (Tarja Ruotsalainen) turvautuu Vessamysteerin selvittämiseksi myös meedio Samiran (Tuula Karjalainen) apuun.

Alvilan kunnassa, kerrostalon vessaan on mahdollisesti jäänyt joku vangiksi. Tilannetta taivastelemaan saapuvat niin virkavallan edustajat, toimittaja, sosiaalitoimi, naapurin maahanmuuttaja kuin maahanmuuttokriitikkokin. Onko asunnon omistaja kadonnut vessasta, vai onko hän kokenut siellä karmaisevan loppunsa?

Pyhäjoen näyttelijöiden Vessamysteeri pureutuu farssin keinoin ajankohtaisiin aiheisiin. Vessa-asioiden lomassa suhtaudutaan maahanmuuttoon niin kukkahattutätimäisesti kuin kriittisestikin, samalla kun etsitään mahdollisesti murhattua tai kadonnutta henkilöä.

Kyytiä saa myös suomalainen työllistämispolitiikka, johon Alvilan kuntalaisilla on omat innovatiiviset ratkaisunsa. Rynnistelyn lomassa kerrotaan myös useampi kakka-vitsi, tottakai.

Vessamysteeri on käsikirjoittajiensa, Päivi Alasalmen ja Maria Syvälän ensimmäinen yhteinen näytelmä vuodelta 2015. Pyhäjoen näyttelijät ohjaajansa Sari Jaatisen johdolla tarttuivat aiheeseen ensimmäisenä teatteriryhmänä, eikä ihme, tältä kantilta maahanmuuton tarkasteltu tuntuu aluksi arveluttavalta.

Näytelmää seuratessa miettii väkisinkin, onko tämä nyt korrektia? Saako tehdä vitsejä siitä, kuinka maahanmuuttajat saapuvat Suomeen kaljan perässä? Jorma Hiitolakin rastaperuukissaan Ahmed-Al-Basarina on kuin suoraan jostain Pulttiboisin sketsistä. Maahanmuuttokriitikko Marko ”Mökä” Nykänen (Jari Ruotsalainen) taas tuo mieleen kenen tahansa naapurin Maken.

Pitkäaikaistyötön, kaljaan menevä Marko kritisoi aluksi Ahmedin elämäntapaa, vaikka, tai ehkä juuri siksi, että se muistuttaa niin paljon hänen omaansa. Komedia ravistelee hullulla tavalla arkaa aihetta, mutta vailla pilkkaa tai tahallista ilkeyttä.

Toimintaa elämäänsä etsii yhdyskuntapalvelustaan poliisissa suorittava Hannele Haaravaara (Outi Viirret) ja maailmaa omalla toimintatavallaan parantava sosiaalitäti Marja-Leena Virtasoini (Paula Tuomikoski). Virtasoinin lässyttävä suhtautuminen ulkomaalaisiin on yhtä alentavaa kuin maahanmuuttokriitikoidenkin, hitaasti puhumalla nämä söpöt pörrötukat voidaan kenties kotouttaa johonkin tympeään työhön, halvalla.

Omiin työllistämis- ja kotouttamishankkeisiin taas ryhtyy Leena Lepander (Tuula Karjalainen), jonka saniteettitiloihin on komedian aikana kovasti tunkua. Tilanteen kulkua niin lukijoilleen kuin katsojillekin selventää vahvalla murteella varustettu toimittaja Terhikki Tietäväinen (Minna Männikkö).

Sympaattisimman roolin näytelmässä tekee Pauli Rautio hyväntahtoisena poliisi Seppo Salona. Tapahtumien kulkua molemmissa päissä ohjaa tärkeilevä poliisipäällikkö Weikko Walkama (Tarja Ruotsalainen), joka onkin virkavaltakliseisyydessään se linkki, mikä yhdistää perinteisen komedian ainekset ajankohtaiseen aiheeseen.

Päivänpolttavuudestaan huolimatta Vessamysteeri ei kuitenkaan ole mikään moderni teatteripläjäys, vaan tyypillinen farssi, jonka tehtävänä on muistuttaa katsojia välillä siitä, että hupinäytelmän puitteissa kaikille saa nauraa samanarvoisesti, maahanmuuttajillekin.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Oishan tuo kiva käydä katsomassa, mutta en mene fennon sponsoroinnin takia.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: