Kolumni: Eikö käteinen kelpaa kassalla?

Heli Nurkkala

Maailma muuttuu, mutta minä en. Ainakaan, kun kyse on rahasta. Ok, olen välillä heräteostelija, joskus taas venytän penniä, ei kun senttiä, urakalla.

Lompakolla ei ole enää sitä virkaa mihin se alun perin suunniteltiin, seteleiden ja kolikoiden säilytyspaikaksi. Nyt lompakko pursuaa etu-, jäsen- ja maksukortteja ja kuitteja. Käteistä lompakosta harvemmin enää löytää.

En ole ainoa, joka maksaa ostot pankkikortilla. Suomen Pankin mukaan viime vuonna maksukortteja vingutettiin 1,5 miljardia kertaa. Samaan aikaan tehtiin noin 900 miljoonaa tilisiirtoa. Eli suurin osa maksuista tehdään sähköisesti. Muuten, viime vuoden lopussa käytössä oli yli 9,7 miljoonaa korttia, joista useissa oli käteisnosto-, käteismaksu- ja luotto-ominaisuudet.

Vaikka kortilla maksan, arvostan kolikoita ja seteleitä enemmän. Tiedän, että 50 euron seteli säilyy lompakossa kauemmin kuin vastaava summa kortilla maksettuna. 50 euron seteliä nääs en raski särkeä.

Entä rahan arvo? Ainakaan minä en osaa opettaa rahan todellista arvoa lapselle kuin käteisen kautta. Yksittäisistä kolikoista ja seteleistä kertyy rahamäärä, jolla mieluinen lelu tai tavara voidaan ostaa. Euroja ei todellakaan voi tankata loputtomasti sieltä pankin seinästä, siinäkin on oma logiikkansa.

Tätä samaa käytäntöä sovellettiin, kun poika halusi pleikkaripelin. Hän säästi kolikoita ja vitosen seteleitä. Säästi ja laski, kunnes rahamäärä täsmäsi pelin hintaan.

Poika lähti tyytyväisenä ostosreissulle. Valitsi pelin ja meni kassalle maksamaan. Pikkukukkarossa oli kolikoita ja seteleitä, jotka hän antoi kassalla. Mutta, sitten tulikin tenkkapoo. Kassa kertoi, ettei kolikoilla pidä maksaa, vaan ne pitää käydä vaihtamassa seteleiksi automaatissa. Tästä pikkumies hätääntyi, eikö tarkasti lasketut rahat kelpaakaan, jääkö peli ostamatta?

Tarkennuksen vuoksi kerrottakoon, ettei kyseinen episodi sattunut Pyhäjokialueella eikä Raahessa. Kassa otti lopulta rahat vastaan, pitkän keskustelun jälkeen. Asiaa on puitu myöhemmin kotona. Lapselle tilanne oli mysteeri, samoin kuin meille aikuisille. Koska korteilla maksetaan suurin osa maksuista, tuskin kassajono paisuu hallitsemattomaksi, jos joku maksaa ostonsa kolikoilla ja muutamalla setelillä. Pelisilmääkin tarvitaan, ainakin kun maksajana on pieni lapsi, jolle rahankäyttö on vielä opettelua.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: