Kuka isännäksi tai emännäksi Oulaisiin? … johtajavalinta etenee

Heli Nurkkala
Kuka isännäksi tai emännäksi Oulaisiin? … johtajavalinta etenee

Oulaisten uusi johtaja saa johdettavaksi vajaan 8000 asukkaan kaupungin.

Heli Nurkkala

OULAINEN Seitsemän haastateltavaa väheni yhdellä, kun Tero Oinonen veti hakemuksensa pois Oulaisten kaupunginjohtajan virasta. Oinonen oli yksi heistä, jotka kaupunginhallitus valitsi hakijoista haastatteluun.

Haastatellut ovat Marianne Ahmaoja HTM Haapajärvi, Hannu Kaartinen HTM Oulainen, Timo Kiema DI Ylivieska, Timo Kärkkäinen KTM Raahe, Antti Mulari FM Savukoski ja Taneli Tuomaala OTM Oulu.

Kaupungin henkilöstöjohtaja Jouni Aitto-oja muistuttaa, että haastateltujen lisäksi virkaa hakeneita on kaikkiaan 16, joista kaksi on vetänyt hakemuksensa pois. He ovat Oulaisten sivistys- ja kulttuurijohtaja FM Ari Sarpola ja YTM Tero Oinonen, joka työskentelee Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän hallintopäällikkönä. Oinonen siirtyy maakuntauudistusta valmisteleviin tehtäviin.

Haastattelut järjestettiin perjantaina ja maanantaina. Aitto-oja kertoo, että haastatteluun saivat osallistua kaupunginvaltuutetut ja kaupungin johtoryhmän jäsenet.

Se kiinnostaa, mitä ehdokkailta kysytään. Kaupungin- ja kunnanjohtajan valintaan kysymyspatteristoa ei tarjoilla valmiiksi kuntaliitosta.

–Kuntaliitolla ei ole kysymyssapluunaa johtajahaastatteluja varten. Menettelytavat voivat olla kunnissa hyvinkin erilaiset, Riitta Myllymäki Kuntaliiton lakimies sanoo.

Aitto-ojan rooli on johtaa haastattelua ja kirjata ylös haastateltavan vastaukset. Virkavuosien aikana Aitto-oja on vetänyt useita työhaastatteluja ja kaupunginjohtajatenttiin varattiin noin tunti aikaa haastateltavaa kohti. Vaikka työhakemuksesta moni asia selviääkin, on kasvokkain tehtävällä haastattelulla aina oma antinsa, Aitto-oja toteaa.

–Kysymme hakijan koulutusta ja pätevyyttä kaupunginjohtajan virkaan ja sitä, miten koulutus ja työkokemus soveltuvat tehtävään. Keskeinen kysymys on ottaa selvää hakijan kunnan ja julkishallinnon tuntemuksesta. Haastateltavaa pyydetään myös kertomaan itsestään ja taustoistaan, Aitto-oja listaa hakijoille esitettäviä kysymyksiä.

Kaupunginjohtajaa valitaan Oulaisiin, joten paikallinen tilanne nostetaan myös esille.

–Haluamme tietää, millä keinoin hakija houkuttelee uusia asukkaita Oulaisiin. Miten paikkakunnalle saadaan kauppa- ja erikoisliikkeitä takaisin. Mitä mieltä hän on yritysten tukemisesta, Oulaskankaan sairaalan tulevaisuudesta, ammatillisen koulutuksen reformista, kulttuuritarjonnasta, suunnittelutarveratkaisuista ja poikkeusluvista, Aitto-oja jatkaa listausta todeten, ettei haastateltavia päästetä vähällä.

Ihan mitä tahansa haastateltavalta ei voi kysyä.

Kuntalaki rajaa haastattelun ulkopuolelle monet henkilökohtaisuuksiin menevät asiat. Laissa kiellettyjä aiheita ovat muun muassa ikä, sukupuoli, perhesuhteet, sairaudet, poliittinen ja uskonnollinen vakaumus, seksuaalinen suuntautuminen, liike- ja omistussuhteet.

Punaisena lankana voi pitää sitä, että kaikki työntekijää koskevat tiedot on saatava hakijalta itseltään.

Hakijoille voidaan tehdä myös soveltuvuustesti, mutta Aitto-ojan mukaan testausta ei ole otettu esille ainakaan tähän mennessä. Haastatteluiden jälkeen hakuaikaa voidaan myös jatkaa, mutta tätäkään vaihtoehtoa ei ole esitetty.

Haastattelukierroksen anti niputetaan yhteen ja valinta etenee kaupunginhallitukselle. Hallitus voi tehdä esityksen johtajavalinnasta ja esittää sitä edelleen kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi tai hylättäväksi.

Oulaisten nykyinen kaupunginjohtaja Esa Sippola on parhaillaan vuosilomalla. Lokakuun lopussa hän jää eläkkeelle.

Sippolalle haetaan seuraajaa ja ensimmäinen hakuaika umpeutui elokuun alussa. Ensimmäisessä haussa virkaa haki seitsemän henkilöä. Hakuaikaa jatkettiin syyskuun 8. päivään, jonka jälkeen hakijoita oli yhteensä 16. Kaksi hakijoista on myöhemmin perunut hakemuksensa.

Oulaisten kaupunginjohtajan virkaa ovat hakeneet myös Hannu Wuorela Kaarina, Mahmoud Mohamed Helsinki, Risto Huttunen Kempele, Timo Kiviaho Salo, Isabella Lahtinen Oulu, Jani Leppäjärvi Tornio, Juhani Rajaniemi Oulainen ja Anneli Rantala Kemi.


Kommentit (4)

  • nyt uutta johtajuutta Oulaisiin

    Toivottavasti valitaan henkilö, joka tuo laakan yhteistyöverkoston ja ymmärrystä nykyaikaisen kunnan toimintaan. Johtajan, joka ymmärtää asukkaiden, yritysten ja kolmannensektorin näkemyksiä. Pelkkä euron venyttämisen tavoitteiden asettaminen (jonka senkin henkilöstö toteuttaa ja tekee) ei tee kenestäkään vielä johtajaa.

  • Papereista katse jalkoihin

    Uusi johtaja viedä rakennukselle, jota entinen johtaja apureineen sai lähes 2 vuotta viivästettyä.
    “–Haluamme tietää, millä keinoin hakija houkuttelee uusia asukkaita Oulaisiin.”

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: