Arki Oulaisissa on hyvää ja sitä voisi markkinoida vahvuutena

Suurin haaste uudessa tehtävässä on kokonaiskuvan haltuun saaminen. Kaupunginsihteeri Suvi Koskenlaine vaikuttaa omalla työllään siihen millaiset kasvot kaupungilla on.

Tuovi Pulkkanen
Arki Oulaisissa on hyvää ja sitä voisi markkinoida vahvuutena

Oulaisten uusi kaupunginsihteeri Suvi Koskenlaine on paluumuuttaja ja sanoo viihtyvänsä kotipaikkakunnallaan.

Tuovi Pulkkanen

OULAINEN Uudeksi kaupunginsihteeriksi eläköityneen Maarit Grekulan tilalle valittu Suvi Koskenlaine on paluumuuttaja. Hän on kotoisin Oulaisista, mutta asui reilut kymmenen vuotta muualla.

–Opiskelin ja tein töitä Vaasassa ja Tampereella ja muutin takaisin Oulaisiin noin kolme vuotta sitten. Täältä kuljin töissä Oulussa.

Koskenlaine on valmistunut kauppatieteen maisteriksi Vaasan yliopistosta, pääaineena henkilöstöjohtaminen. Kaupunginsihteerin paikka omassa kotikunnassa on lähes lottovoitto.

–Oman alan koulutusta vastaavia töitä ei tällä alueella ole tarjolla kovin paljon, joten olen erittäin tyytyväinen tultuani valittua virkaan.

Koskenlaine sanoo, että koska ala on ihan uusi, eikä hänellä ole kokemusta kunnallishallinnosta, perehtymistä on ensimmäisten kuukausien aikana paljon.

–Minulla on jonkin verran kokemusta julkishallinnon puolelta, mutta kunta-ala ja kunnallispolitiikka on minulle ihan uutta. Koen työn kuitenkin erittäin mielenkiintoisena.

Haasteet eivät ole pieniä ja pitkäaikaisen työntekijän jälkeen uutena virkaan tulevan on vaikea Koskenlaineen mukaan täyttää saappaita eikä se ole tarkoituskaan.

–Asiat ovat kuitenkin opittavissa, kun niin haluaa, mutta se ei tietenkään tapahdu hetkessä. Hiljaisen tiedon kerryttäminen vie eniten aikaa ja siinä auttaa onneksi koko muu henkilökunta. Kokonaiskuvan haltuun ottamiseen, asioihin tutustumiseen ja siihen miten ne käytännössä menevät täytyy antaa oma aikansa.

Nyt kun myös kaupunginjohtaja on vaihtumassa, Oulaisissa joudutaan tottumaan uusien ihmisten kanssa toimimiseen.

–Se voi toisaalta olla myös etu ja iso vahvuus. Muutos ja uudet ihmiset tuovat mukanaan aina myös uusia näkemyksiä. Toisaalta taas tällaiset isot muutokset tarkoittavat aina myös pitkän kokemuksen mukanaan tuoman tietotaidon katoamista.

Koskenlaine sanoo tuntevansa vielä tässä vaiheessa valitettavan vähän paikkakunnan ihmisiä, mutta toteaa, että se asia varmasti alkaa korjaantua työn alkamisen myötä.

Oulaisten tilanne vaikuttaa tällä hetkellä stabiililta, mutta suurimpana haasteena Koskenlaine näkee sen miten ihmiset saataisiin muuttamaan Oulaisiin ja pysymään paikkakunnalla. Peruspalvelut Oulaisissa ovat hyvät, mutta mutta laajempien ja monipuolisempien palveluiden perässä lähdetään muualle.

–Arki täällä on hyvää ja se voisi olla vahvuutemme. Ehkä voisimme markkinoinnin lisäämisellä saattaa pientä Oulaista enemmän suureen tietoisuuteen.

Kunnat uudistuvat koko ajan, mutta muutos on hitaampaa kuin yksityisellä puolella.

–Maakunta- ja soteuudistuksen myötä on tässä vaiheessa vaikea sanoa mikä kuntien tilanne muutaman vuoden päästä on. Tilanne on uusi kaikille ja siihen lähden nyt itsekin mielenkiinnolla tutustumaan ja näkemään, että mitä se kunnan kannalta tarkoittaa.

Koskenlaineen vahvuus on henkilöstöhallinto, jonka parissa hän on tehnyt töitä. Elokuun alusta virassaan aloittanut Koskenlaine ei vielä ole miettinyt onko tehtävissä tai toimissa jotain erityistä mielenkiinnon kohdetta, joka nousisi ylitse muiden.

–Aluksi täytyy keskittyä tehtäväkuvassa määrättyihin tehtäviin. Toivotan kaupunkilaiset tervetulleeksi tutustumaan ja toivon, että lähestyttävyys säilyy, vaikka paikalla onkin uusi ihminen.

Vastapainona vaativalle työlle myös omasta vapaa-ajasta ja itsestään on osattava pitää huolta. Koskenlaine toteaa, että vaativat esimiestehtävät ovat opettaneet työstä irtaantumisen merkityksen.

–Vain sillä tavalla työlle voi antaa mahdollisimman suuren panoksen. Olen hakenut paikkaa tietäen, että se on vaativa ja joudun opettelemaan paljon uutta. Olen päättänyt olla luottamuksen arvoinen ja olen valmis tekemään töitä sen eteen. Odotan työltä haasteita rutiinitehtävien lisäksi ja ihmisten kanssa toimimista.

Perhe: Mies ja miehen 9-vuotias poika.

Kotipaikka: Oulainen, syntynyt Oulaisissa.

Ikä: 32

Harrastukset: Salilla käyminen, jumpat.

Työ: Oulaisten kaupunginsihteeri.

Koulutus: Hallintotieteiden maisteri (henkilöstöjohtaminen).


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: