Attendo ostaa Palvelukeskus Ukonmäen - valtuusto ehdollisti kaupan

Vesa Joensuu
Attendo ostaa Palvelukeskus Ukonmäen - valtuusto ehdollisti kaupan
Heli Nurkkala

RAAHE Attendo Oy ostaa Vihannissa toimivan Palvelukeskus Ukonmäen Raahen kaupungilta. Attendo maksaa Ukonmäen kiinteistöstä 1,8 miljoonaa euroa ja yhtiö vastaa myöhemmin rakennuksen purkamisesta aiheutuneet kustannukset. Kauppahinta ja purkukustannukset muodostavat lopullisen kauppahinnan.

–Kauppa hyväksyttiin ehdollisena, kunnes on tiedossa, liittyykö saatuihin valtionosuuksiin takaisinmaksuvelvoitetta, vihantilaisvaltuutettu Liisa Lumijärvi (kesk.) avaa päätöstä.

Lähihuutojuttu Ukonmäen käsittely ei tokikaan ollut. Ukonmäen taustasta sen verran, että rakennus oli julkisessa huutokaupassa syyskuussa, joka ei poikinut yhtään tarjousta. Rakennus on kaupungin omistuksessa ja palvelukeskuksen toiminnot tuottaa Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä.

Valtuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Liisa Lumijärvi myöntää, että Ukonmäkeä koskeva päätöksenteko on ollut haastavaa.

–Lähtökohta on se, että palveluasuminen saadaan turvattua myös tulevaisuudessa Vihannissa. Ukonmäen kiinteistö on huonokuntoinen ja rakennuksessa on sisäilmaongelmia. Mitoitukset osoittavat, että huoneet ovat liian pieniä ja yhden hengen huoneita on liian vähän, vessoja on liian vähän ja paloturvallisuus ei vastaa vaatimuksia. Rakennus on kaikin puolin käyttöikänsä päässä, Lumijärvi listaa rakennushaasteita.

Lumijärvi jatkaa, että Attendo mahdollistaa kaupat kiinteistöstä. Kaupunki saa kauppasumman ja palvelujatkumo turvataan yksityisen toteuttamana.

–Vaihtoehtona olisi se, että kaupunki sijoittaisin arvioidun 5 miljoonaa euroa uuden palvelukeskuksen rakentamiseen. Sote- ja maakuntauudistuksen karttaluonnoksia on vilauteltu, ja niiden mukaan ei voi pitää varmana, että palvelukeskus säilyy Vihannissa.

Mikäli ehdollistettu kiinteistökauppa vahvistetaan, Attendo ostaa Ukomäen kiinteistön ja jatkaa palvelukeskuksen toimintoja aina siihen saakka, kunnes yhtiö saa rakennutettua uuden, nykyaikaisen palvelukeskuksen Vihantiin.

–Uusi palvelukeskus rakennettaisiin entisen kunnantalon tontille. Kun uusi palvelukeskus on valmis, vasta sen jälkeen nykyinen palvelukeskusrakennus puretaan. Vanhuksia ei missään välissä siirretä minnekään väliaikaisesti, vaan palveluasuminen jatkuu Ukonmäessä uuden valmistumiseen asti. Sänkyjä ei siirretä taivasalle, siitä ei ole pelkoa.

Valtuusto teki päätökset Ukonmäestä kahden äänestyksen taktiikalla. Ensin äänestettiin siitä, palautetaanko asia uudelleen kaupunginhallituksen valmisteluun. Esitys kaatui äänin 28–14. Toinen äänestys järjestettiin siitä, että Ukonmäen rakennuksen myynti perutaan. Esitys kaatui äänin 28–14. Valtuutettu Niilo Ojala (vas.) jätti toivomusaloitteen (entinen ponsiesitys), 20 000 euromääräisestä rajasta, joka koski kaupungin takaisinmaksuvelvoitetta.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: