Ella tyytyväisenä: Kantaesitys huipensi onnistuneen haitarifinaalin

Kultaisessa Harmonikassa soittanut Ella Törmäkangas jatkaa harmonikansoittoa, mutta aloittaa myös piano-opinnot.

Markus Korpi-Hallila
Ella tyytyväisenä: Kantaesitys huipensi onnistuneen haitarifinaalin

Ella Törmäkangas.

Sirpa Kortet

OULAINEN –Se oli haitari, jonka Ella halusi soittimekseen. Kysyin, etteikö mikään pienempi soitin olisi mieluisampi, niin ei. Haitari. Näin muistelee oulaistelainen Anne Törmäkangas Ella-tyttärensä ensipuheita uuden soittoharrastuksen aloittamisesta. Lehtopään koulussa, jossa Ella tuolloin oli alaluokilla, oli käynyt esiintymässä vieraileva musiikkiyhtye. Kokoonpanossa yhtenä soittimena oli ollut haitari, joka oli ihastuttanut tyttöä oitis. Sellaisen soittajaksi alkoi tehdä Ellankin mieli.

Kotiväki kuunteli tytärtä. Ensimmäinen soitin vuokrattiin musiikkiopistosta. Soitin suureni tytön kasvaessa. Melko pian eteentuli oman soittimen hankinta, ensin käytettynä, mutta myöhemmin sitten hankintalistalle laitettiin tuliterä, ikioma.

–Lainaahan me otettiin sitä varten, että soitin saatiin, Anne-äiti muistelee.

Perhe oli päättänyt, että soittoharrastukselle annetaan täysi tuki. He näkivät, kuinka Jokilaaksojen musiikkiopiston tunnit ja omatoiminen harjoittelu toivat tulosta.

Ella itse arvostaa opettajiaan korkealle. Ensimmäisen vuoden hän oli Juha Hietaharjun oppilaana, kunnes opettajaksi vaihtui Henna-Maija Vannemaa. Nyt taidot karttuvat opettaja Tarvo Kantolan kanssa.

–Jokaisella opettajalla on aina jotain uutta annettavaa, hän pohtii.

Kultainen Harmonikka -kilpailuun osallistumisessa opettajan kannustuksella on iso rooli. Ella Törmäkangas muistelee pohtineensa, että jos kisaan lähtisi mukaan, minkä kappaleen valitsisi esitettäväkseen.

–Henna-Maijan kanssa asiasta puheltiin, niin hän sitten sanoi, että hänellä olisi yksi kappale tehtynä.

Törmäkangas otti kilpailuohjelmaansa Vannemaan säveltämän kappaleen, Kuohu. Ikaalisissa järjestetyssä Kultainen Harmonikka -kisan finaalissa tämä kappale sitten esitettiin ensimmäisen kerran eli kappaleesta kuultiin kantaesitys. Tällaisessa teoksessa ei ole mitään sellaista, jota kuulijakaan voisi vertailla joidenkin muiden esittämiin tulkintoihin.

–Uniikille teokselle täytyy löytää itse se tunnetila, jolla luodaan teokselle pohja, Törmäkangas pohtii.

Törmäkangas on kilpailusoittoonsa tyytyväinen. Kärkisijoitukset menivät kokeneemmille, mutta se ei harmita. Törmäkangas kokee tehneensä parhaansa ja on omaan esiintymiseensä tyytyväinen.

–Kisasta jäi tosi hyvä fiilis. Orkesterin kanssa soittaminen tuntui mukavalta. Esiintymistilanteessa en jännittänyt, sillä pääsimme harjoittelemaan orkesterin kanssa monta kertaa ennen varsinaista kilpailua, hän iloitsee.

Törmäkangas ei poissulje sitäkään, etteikö hän joskus myöhemminkin voisi osallistua Kultainen Harmonikka -kilpailuun. Ammatikseenkin soittamista olisi isona mukava tehdä. Törmäkangas tietää, ettei keikkamuusikon leipä ole leveä, siksi hän suunnittelee myös alan opettajaksi pätevöitymistä. Sitä ennen on edessä lukio-opinnot, joita Törmäkangas jatkaa toiselle vuosikurssille Oulaisten lukiossa.

–Syksyllä jatkan soittamista Kantolan opissa. Olen suunnitellut aloittavani myös pianonsoittamisen, Törmäkangas paljastaa.

Finaalikokemus oli Törmäkankaan perheelle myös huikea elämys. Anne-äiti on nöyrästi ylpeä tyttärensä uurastamisesta harrastuksensa parissa, samoin kuin kisaosallistumisesta. Tapahtuma piti myös perheenjäsenet jännityksessä. Aivan viime metreillä hankittiin vielä esiintymisasu. Alkuperäinen asuvalinta koitui tiukan helmansa myötä haasteelliseksi.

–Ei auttanut kuin lähteä Tampereelta ostamaan tiistaina mekko. Varasimme sovitusajan ja uusi mekko lyhennettiin samantien, Törmäkangas kertaa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: