Ensikertalainen mietti vain hetken ja suostui - runon kanssa ison yleisön eteen

Laura Seppä
Ensikertalainen mietti vain hetken ja suostui - runon kanssa ison yleisön eteen

Kahdeksasluokkalainen Sampo Madetoja esiintyy elämänsä ensimmäistä kertaa Kärsämäen itsenäisyyspäiväjuhlassa keskiviikkona.

Laura Seppä

KÄRSÄMÄKI Kahdeksasluokkalainen Sampo Madetoja on käynyt viime viikkoina useasti kylässä runotaidoistaan tunnetun Helmi Saarikosken luona. Kaksikko on käynyt läpi samaa tekstiä yhä uudestaan ja uudestaan. Välillä on pidetty taukoa, juteltu ja katseltu vaikka valokuvia.

Madetoja on sisäistänyt Maaria Leinosen runon sanoja. Runo on nimeltään Isona tahdon olla pressa.

H-hetki koittaa pian. Itsenäisyyspäivän juhlassa Frosteruksen koululla Madetoja astelee suuren yleisön eteen ja lausuu oppimansa.

Helmi Saarikoskella on ollut tämä visio mielessään kolmenkymmenen vuoden ajan.

–Olen pitänyt tätä runoa tallessa. Odottanut, että löydän sen pojan, joka runon esittää, Saarikoski kertoo.

Niinpä sitten kävi, että poika ja runo kohtasivat.

–Helmi oli ajatellut, että hänen pitäisi löytää joku reipas poika, joka lausuu juuri tämän runon. Hänelle oli tullut mieleen, että minä voisin olla se poika, ja hän tuli kysymään asiaa. Pikkuisen aikaa sitä asiaa mietin, ja sitten suostuin, Madetoja toteaa.

Ei ole ollenkaan ihme, että sanavalmis nuori runonlausuja kiinnitti Helmi Saarikosken huomion. Saarikoskella on tapana bongailla sellaisia ihmisiä, jotka saattaisivat olla kuin kotonaan yleisön edessä. Hän ei ollut väärässä tälläkään kertaa.

Madetojan esittämä runo kertoo kymmenvuotiaan pojan ajatuksista. Hän kertoo valmistautuneensa esitykseen lukemalla runoa ja keräämällä itseluottamusta. Hänen tarkoituksensa on ajatella itsensä runon pojan asemaan.

–Se on vähän vaikeaa, että osaa samaistua runoon. Aika helposti se on minulle jäänyt silti päähän, Madetoja kertoo.

Hän ei ole koskaan ennen esiintynyt missään. Jännitys ei nuoresta esiintyjästä silti välity. Madetoja uskoo, että esiintyminen ja runous voivat opettaa ihmiselle uusia asioita.

–Kyllähän tällainen tuo uusia näkökulmia elämään, hän huomauttaa.

Itsenäisyydestä Madetojalla on selkeä mielipide.

–Se on hieno asia. On tärkeää, että on oma maa, hän toteaa.

Isompana Madetoja on ajatellut lähteä opiskelemaan mahdollisesti lääkealaa tai jotakin teknologiaan liittyvää. Hän kertoo pitävänsä koulussa aika lailla kaikista aineista. Lemppari on historia.

–Aika hyvin tiedän, mitä kaikkea Suomi on joutunut kestämään. Koulussa käsitellään nyt toista maailmansotaa, Madetoja kertoo.

Hän uskoo, että historia kiinnostaa nuoria. Ainakin jostakin näkökulmasta.

–Ei välttämättä niinkään poliittinen historia, mutta sotahistoria esimerkiksi. Ainakin minua se kiinnostaa. Kun tietää menneitä asioita, voi verrata niitä siihen, miten hyvin asiat ovat nyt, Madetoja huomauttaa.

Vapaa-ajallaan hän ehtii touhuta paljon muutakin kuin treenata runoesitystä varten. Harrastuksia hänellä on useita.

–Partio, salibandy, vapaapalokunta sekä polkupyörän korjaus- ja tuunauskerho. Kun tulen koulusta, teen aina ensin heti läksyt ja sitten lähden harrastuksiin, Madetoja kertoo.

Kärsämäen itsenäisyyspäivän juhlallisuuksiin kuuluvat jumalanpalvelus kirkossa, seppeleen lasku sankarihaudoille, juhlalounas, varsinainen itsenäisyyspäivän juhla, juhlakahvit sekä illalla vielä soihtukulkue sankarihaudoille.

Juhlallisuuksia ovat järjestämässä Kärsämäen kunta, Kärsämäen seurakunta, Jokihelmen opisto, Suotarpojat sekä Lions Club Kärsämäki.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: