Merijärvi

Ensiluokkaista maitoa pieneltä tilalta

Merijärviset Eija ja Jarmo Murtoperä saivat kultaisen mitalin yhtäjaksoisesta, E-luokkaisen maidon tuottamisesta.

Maija Pylväs
Ensiluokkaista maitoa pieneltä tilalta

Eija ja Jarmo Murtoperän mukaan maito saadaan pysymään E-luokassa, kun huolehditaan tilojen puhtaudesta ja eläinten terveydestä.

Maija Pylväs

MERIJÄRVI Eija ja Jarmo Murtoperän tilalla riittää tohinaa. Pihalla vilisee koiria ja kissoja, alpakoita löytyy 15, aaseja ja poneja molempia kaksi ja hevosiakin yksi. Navetan parikymmentä lypsylehmää ovat tällä hetkellä tilan pääelinkeino.

Murtoperien maitotila oli niiden joukossa, jotka saivat Walter Ehrströmin säätiön kultaisen mitalin tunnustuksena pitkäaikaisesta maidontuotannosta. Kultainen mitali myönnetään 25 vuoden aikana yhtäjaksoisesti tuotetusta ensiluokkaisesta maidosta. Kultaiset mitalit ja kunniakirjat luovutettiin Helsingissä 10. huhtikuuta järjestetyssä tilaisuudessa, jonne myös Murtoperät matkasivat.

Maitotila siirtyi vuonna 2004 Jarmo Murtoperän vanhemmilta Eijan ja Jarmon omistukseen. Jarmolle lypsytilan pitäminen oli ollut lapsuudenhaave, joten tilan jatkaminen oli itsestäänselvää. Vielä viime syksyyn asti Jarmo kulki töissä Rautaruukilla, mutta nyt molemmat ovat täyspäiväisesti tilalla töissä.

Tällä hetkellä navetassa on 21 lypsylehmää

- Pienimmästä päästähän tämä meidän tila on. Enempää ei sovi, jos ei jatka navettaa eikä toistaiseksi ole sellaisia suunnitelmia. Joitakin pieniä uudistuksia on tehty vuosien varrella, Jarmo Murtoperä sanoo.

- Lehmiä pitäisi saada lisää, jos tätä meinaa jatkaa, mutta ei me tästä mitään robottinavettaa aleta tekemään, Eija Murtoperä lisää.

Maidontuottajia mietityttää tietenkin maidon tuottajahinnan aleneminen.

- Maidon tuottajahinta on mikä on, joten mitään ei oikein pysty korjaamaan ja laittamaan tilalla. Maatalous on ajettu niin ahtaalle. Aika haastavia vuosia on eletty, Jarmo Murtoperä kertoo.

Vaikka tila on pienehkö, se on tuottanut ensiluokkaista maitoa yhtäjaksoisesti 25 vuotta. Maidon laatu tarkastetaan pari kertaa kuussa ja näytteistä lasketaan keskiarvo. Jos keskiarvo jää alle tietyn lukeman, laatuluokasta voi pudota. Meijeriauto käy noutamassa kerätyn maidon joka toinen ilta.

- Ennen oli maitoautojen kyydissä valkotakkinen laborantti, joka otti maitonäytteet, Jarmo Murtoperä tietää kertoa.

Tärkein asia, millä maito saadaan pysymään E-luokassa, on puhtaus.

- Maidon laatuun vaikuttaa lehmien, navetan ja ihmistenkin puhtaus sekä eläinten terveys. Kun on pieni tila, solut ja bakteerit ovat tarkassa syynissä. Koneiden pesu ja huolto on tärkeää. Kengät putsataan aina, kun sontapuolelta tullaan maitohuoneeseen, Eija Murtoperä luettelee.

Maija Pylväs
11-vuotias Jimi Murtoperä on tottunut rapsuttelemaan navetan asukkaita. Tilalla on yhteensä 21 lypsylehmää.

11-vuotias Jimi Murtoperä on tottunut rapsuttelemaan navetan asukkaita. Tilalla on yhteensä 21 lypsylehmää.

Eija ja Jarmo Murtoperä saivat Walter Ehrströmin säätiön kultaisen mitalin tunnustuksena pitkäaikaisesta maidontuotannosta.

Kultainen mitali myönnetään 25 vuoden aikana yhtäjaksoisesti tuotetusta ensiluokkaisesta maidosta. Saman mitalin sai kuusi muuta tilaa Pyhäjokialueella.

Maitotila siirtyi vuonna 2004 Jarmo Murtoperän vanhemmilta Eijan ja Jarmon omistukseen.

Tilalla on 21 lypsylehmää.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: