Harrastus, joka kasvoi Miljoona-projektiksi

Vapaaehtoiset tekijät kiertävät eri puolilla Suomea siruttamassa eläimiä.

Sirpa Kortet
Harrastus, joka kasvoi Miljoona-projektiksi

Kristiina Liukonen on yksi Miljoona mikrosirua -projektin vapaaehtoisista siruttajista. Oulaisissa kymmenet lemmikinomistajat kävivät laitattamassa sirun kissan tai koiran niskaan.

OULAINEN Lemmikkieläimen katoamiseen voi varautua ennalta. Miljoona mikrosirua -kiertue on syntynyt vapaaehtoisten halusta tehdä eläinsuojelutyötä.

Loppiaisena siruttaja otti vastaan Oulaisissa niin kissoja kuin koiriakin. Suosio tapahtumalle oli huikea. Mannerkorven kiinteistön kerhohuoneessa jonotti parhaimmillaan toistakymmentä lemmikkiä omistajineen. Kissat ja koirat kantolaatikoissaan, valmiina rekisteröitäväksi valtakunnalliseen järjestelmään.

Elokuusta lähtien eri paikkakunnilla pysähtyneen sirutuskiertueen aikana on mikrosirun saanut jo yli 2000 lemmikkiä.

Oulaisten tapahtumasta sosiaalisen median kautta kuullut Teija Löytynoja toi oitis kaksi kissaansa sirutukseen. Jälkikäteen asiaa pohtiessaan sirutuksella olisi ollut merkitystä jo aiemmin.

–Toinen kissoista oli kaksi kuukautta keväällä karkumatkalla. Sitten se onneksi löytyi. Kissa tuli takaisin kotiin, mutta olihan se vain luuta ja nahkaa, hän sanoo.

Sirpa Kortet
Teija Löytynoja toi kaksi kissaansa sirutukseen.

Teija Löytynoja toi kaksi kissaansa sirutukseen.

5-vuotiaan kissan kaverina sirun sai puolivuotias toinen kissa. Löytynoja pitää hyvänä, että sirutustapahtumia järjestetään. Erityiskiitoksen hän antoi sille, että Miljoona mikrosirua -projektin myötä lemmikki päätyy nyt rekisteriin. Sen avulla kadoksissa ollut kissa voidaan jäljittää oikealle omistajalle.

Virve Sorvojan kissa sai myös sirun loppiaisena. Ylivieskalaiskissalle sirunnipsauttaminen niskaan ei kestänyt kauan. Kantolaatikosta paljastettu kissa ei ollut pistoksesta moksiskaan.

–Ehkä se autossa alkaa sitten mouruta, Sorvoja tuumasi.

Miljoona mikrosirua -projektin yksi perustajista on Katri Puustinen. Hän sanoo lemmikkieläinharrastajien ottaneen heidän sirutuskiertueensa hyvin vastaan.

–Halusimme tehdä konkreettisesti jotain, sen sijaan, että aina vaan valistetaan ja neuvotaan. Tämä on meidän harrastuksemme, josta kulut maksamme itse, Puustinen kertoo.

Siruttajat ajavat toimenpidepaikoille omin polttoainein ja hankkivat omatoimisesti tarvittavat pesuaineet ja pyyhkeet. Sirutuksen hinta on saatu alhaiseksi lukuisten yhteistyökumppaneiden lahjoitusten turvin.

–Kaikki harrastaminen maksaa, Puustinen jatkaa.

Tammikuun puolivälin jälkeen kiertueelle liittyy mukaan myös eläinlääkäri. Puustinen iloitsee, että silloin mahdollistuu myös eläimen rokotuttaminen.

Kristiina Liukonen on yksi Miljoona mikrosirua -projektin vapaaehtoisista siruttajista. Oulaisissa kymmenet lemmikinomistajat kävivät laitattamassa sirun kissan tai koiran niskaan. Yksi sirutetuista oli Virve Sorvojan omistama Milli-kissa.

Tästä on kyse

Miljoona mikrosirua -projektin tarkoituksena on saada lemmikkieläimille siruja.

Siru rekisteröidään, mikä helpottaa karanneen eläimen palauttamista omistajalle.

Projektin kohderyhmänä ovat kissat ja koirat, jotka eivät ole kennelnimien alaisuudessa.

Tähän mennessä sirun on saanut yli 2000 lemmikkieläintä.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: