Heli Nurkkala

RAAHE Vihannin SOS-Lapsikylään tarvitaan sijaisvanhempia.

–Haemme työsuhteisia lastensuojelutyön ammattilaisia sijaisvanhemmiksi lapsikyläkoteihin. Toive on, että sijaisvanhemmaksi hakevalla on ammattikorkeakoulutasoinen tehtävään soveltuva koulutus, Seija Saalismaa SOS-Lapsikylän johtaja kertoo.

Sijaisvanhempia tarvitaan kahdessa lapsikylän kodissa, jossa vanhempana voi toimia joko yksin tai pariskuntana.

–Sijaisvanhempi on lapselle ja nuorelle turvallinen aikuinen, joka asuu ja elää yhdessä lapsikyläperheensä kanssa.

Lapsikylän palveluiden piirissä on vuosittain noin 50 lasta. Heidän hyvinvoinnista huolehtii noin parikymmentä lapsikylän työntekijää.

Saalismaa peilaa, että arki pyörii normaaliin tapaan lapsikyläkodeissa.

Työ ulottuu tästä huolimatta myös lapsikylän ulkopuolelle.

–Kansallinen lapsi- ja perhepoliittinen kehittämistyö tähtää perheiden hyvinvoinnin parantamiseen. SOS-Lapsikylä on mukana tässä valmistelutyössä. Tavoitteena on, että haavoittuvissa oloissa kasvavien lasten määrä Suomessa ja maailmalla vähenee, hän linjaa.

Saalismaan mukaan tavoitteen toteutumisessa ennaltaehkäisevän työn ja kasvatustuen merkitys korostuu.

–Tuemme perheitä yhä varhaisemmassa vaiheessa. Tästä esimerkkinä ovat perhekuntoutuspalvelut ja muut avohuollon palvelut. Tuentarve todennäköisesti vain kasvaa, jos vertaa julkisen talouden hidasta kasvua. Se tuo sosiaalista pahoinvointia, joka näkyy myös lasten ja nuorten lisääntyvänä tuentarpeena.

Suomeen ensimmäinen SOS-Lapsikylä perustettiin vuonna 1966 Tapiolaan.

Pohjoiseen ensimmäinen lapsikylä valmistui Ylitornioon vuonna 1979.

Vihantiin lapsikylä avattiin vuonna 1982. Samana vuonna valmistuivat lapsikylän kodit, joita on vuosien varrella kunnostettu ja peruskorjattu.

–Kodit ovat suhteellisen hyvässä kunnossa. Pintaremonttia ja päivitystä ne toki vaativat koko ajan. Vuosittain pyritään tekemään aina jokin suurempi korjauskohde. Ensi vuonna korjauksen kohteena ovat kotien keittiöt, Saalismaa sanoo.

Toiveita ja haaveita elämässä on oltava.

Lapsikylässä väen haaveena on kuntosalin saaminen yhteistalolle. Siellä se olisi näppärästi nuorten ja henkilökunnan käytössä vapaa-ajalla.

–Perhekuntoutusyksikköön tarvittaisiin uusia leluja. Valtaosa yksikössä olevista leluista onkin saatu lahjoituksina.

Syyskuussa lapsikylässä järjestettiin huutokauppa, jossa myytiin kylään kertynyttä tavaraa.

–Huutokaupalla saatiin katettua tapahtumasta aiheutuneet kulut ja pikkuisen jäi euroja uusiin toimintoihin. Huutokaupan tarkoitus ei ollut kerätä rahaa, vaan saada näkyvyyttä lapsikylän toiminnalle ja palveluille. Esitepöydässä kävikin hyvä kuhina ja tapahtuma sai aikaan kolme rekrytointiyhteydenottoa, Saalismaa iloitsee.

–SOS-Lapsikylä on voittoa tavoittelematon järjestö. Palvelut pidetään sen hintaisina, että kulut saadaan katettua. Kuntien rahoitus ei silti kata kaikkia menoja, joten kuluvajeen paikkaamiseksi järjestöllä on yritysyhteistyötä ja osa tuloista saadaan lahjoituksina. Kulutilanne ei kuitenkaan vaikuta palvelujen laatuun, Saalismaa korostaa.

Koko Suomessa SOS-Lapsikylien palveluita saa vuosittain noin 400 lasta.

Syksyn aikana avataan uusi perhekuntoutusyksikkö Rovaniemelle.

Vihannin SOS-Lapsikylän sijaisvanhempien lisäksi Haapajärven perheryhmäkotiin haetaan ohjaajaa.

Itävallassa perustettu SOS-Kinderdorf International toimii lasten hyväksi riippumattomana ja yksityisenä järjestönä, joka kunnioittaa eri uskontoja, kulttuureja ja YK:n Lapsen oikeuksien julistusta. Lapsikylätyötä tehdään yhteensä 132 maassa.

Lapsikyläidean toi Suomeen 1960-luvun alussa Kaija Laitinen. Suomessa toimii kuusi SOS-Lapsikylää, jotka sijaitsevat Vihannissa, Ylitorniossa, Vaajakoskella, Punkaharjulla, Espoossa ja Kaarinassa.

SOS-Lapsikylä tarjoaa vaihtoehdon tilanteessa, jossa lapsi tai nuori tarvitsee pitkäaikaista sijoitusta.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: