Kansanedustaja Hänninen: Palvelujen sujuvuus unohtunut sote-uudistuksesta

Arkistokuva Maija Pylväs
Kansanedustaja Hänninen: Palvelujen sujuvuus unohtunut sote-uudistuksesta
Heli Nurkkala

Vasemmistoliiton kansanedustajat Katja Hänninen ja Hanna Sarkkinen peräävät sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen palauttamista alkuperäisiin tavoitteisiinsa, eli laadukkaiden sote-palveluiden turvaamiseen kaikille. Heidän mukaansa eriarvoisuuden vähentäminen on sote-uudistuksen tärkeimpiä tavoitteita. Kansanedustajat puhuivat hyvinvointipalveluiden tulevaisuudesta Oulussa lauantaina.

–Sote-uudistuksen alkuperäinen tavoite oli parantaa palveluketjujen saumattomuutta, eli sosiaali- ja terveyspalveluiden sujuvaa yhdistämistä. Silloin ihminen saisi tarvitsemansa palvelun oikeaan aikaan yhdeltä luukulta. Nyt tämä tavoite näyttää joutuneen lopullisesti haudatuksi, kun hallitus on lähtenyt voimakkaasti yksityistämisen tielle. Se tarkoittaa myös hoidon pirstaloitumista. Ihmisten tarpeet ovat unohtuneet, kun Keskusta keskittyy maakuntahallintoon ja Kokoomus palveluiden yksityistämiseen, Sarkkinen sanoo.

Vasemmistoliiton mielestä julkisella sektorilla tulee olla päävastuu sote-palveluista, ja yksityiset ja kolmannen sektorin toimijat voivat täydentää kokonaisuutta. Hallituksen mallissa painopiste on yksityisissä palveluntarjoajissa.

–Oulussa on rakennettu sosiaali- ja terveyspalveluiden yhteensovittamisesta laaja-alaisissa hyvinvointikeskuksissa, mutta miten laaja-alaisten palveluidemme käy hallituksen bisnes-uudistuksen jälkeen?

–Toinen tärkeä tavoite sote-uudistuksella oli kustannustehokkuus. Sekin on nyt uhattuna, kun hallitus pakottaa maakunnat ottamaan käyttöön asiakassetelit. On kysymysmerkki, miten setelimaailmassa on mahdollista tehdä hoidon kiireellisyyden priorisointia, ja säädellä kustannuksia, muuten kuin heikentämällä hoidon tasoa tai kasvattamalla asiakasmaksuja, Sarkkinen sanoo.

Kansanedustajien mielestä, edelleen on epäselvää, miten sote- ja maakuntauudistus tulevat konkreettisesti vaikuttamaan palveluihin eri puolella Suomea. Uudistuksen suuret poliittiset kiistat ovat vieneet aikaa aidolta palveluiden kehittämiseltä.

–Säästöpaineet ovat tietenkin suuret kaikkialla, mutta samalla tehdään myös ideologista keskittämistä. Synnytykset lopetetaan Oulaskankaalla, ja Raahen leikkaustoiminta on koko ajan uhattuna. Hallitus ei selvästikään pidä palveluiden saatavuutta tärkeänä, Hänninen sanoo.

Vasemmistoliitto vaatii hoidon saavutettavuuden turvaamiseksi myös terveyskeskusmaksujen poistoa sekä terveydenhoitoon yhtenäistä vuosittaista maksukattoa erillisten palveluille, lääkkeille ja matkoille määrättyjen maksukattojen sijaan.

–Hyvinvointivaltiossa jokaisen on päästävä oikeaan ja oikea-aikaiseen hoitoon riippumatta asuinpaikasta, työstä ja tulotasosta, Hänninen jatkaa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: