Kärsämäen kulttuuripalkinto Koposelle, Saarikoskelle ja Kalliselle - runoja ja musiikkia ihmisten iloksi

Kärsämäen kulttuuripalkinto Koposelle, Saarikoskelle ja Kalliselle - runoja ja musiikkia ihmisten iloksi

Runot ja musiikki saivat Elli Koposen, Saara Kallisen ja Helmi Saarikosken yhteen. Lauantaina heille luovutettiin Kärsämäen tämän vuoden kulttuuripalkinto.

Laura Seppä

Kärsämäen tämän vuoden kulttuuripalkinnon ovat saaneet Elli Koponen, Helmi Saarikoski ja Saara Kallinen.Kolmikko palkittiin 100 vuotta Suomineidon jalanjäljissä -esityksen ansiosta. Kulttuuripalkinto luovutettiin Kärsämäen joulunavauksessa lauantaina.

Kärsämäkiset ovat saaneet antaa ehdotuksia siitä, kenelle palkinto tulisi antaa. Tämän vuoden palkittavista osa on ollut kestosuosikkeja äänestyksessä jo useamman vuoden, ja tälläkin kertaa he saivat ääniä yhdessä ja erikseen.

Kärsämäen sivistysjohtaja Ira Toppisen mukaan kolmikko on luonut upean ja koskettavan taide-elämyksen juhlistamaan suomen itsenäisyyden juhlavuotta. Lausuntateos koostuu tunteisiin vetoavista runoista itsenäisyyden eri vuosikymmeniltä.

–On todella hyvä mieli siitä, että arvostetaan, Helmi Saarikoski toteaa.

Laura Seppä
Runojen maailma on erittäin tärkeä Helmi Saarikoskelle ja Elli Koposelle. Kulttuuripalkinnon saamisesta naiset ovat vilpittömän onnellisia.

Runojen maailma on erittäin tärkeä Helmi Saarikoskelle ja Elli Koposelle. Kulttuuripalkinnon saamisesta naiset ovat vilpittömän onnellisia.

Suomineidon jalanjäljet alkoivat hahmottua reilu vuosi sitten, kun Elli Koponen syventyi runokirjoihin. Mieluisia, kotimaata kuvaavia runoja löytyi lisää ja lisää.

–Olen rakastunut runoihin. Olen lukenut niitä koko elämäni, taivaltanut runotaivalta pitkän aikaa, Koponen kertoo.

Hän lähestyi runoideansa kanssa Saarikoskea, ja yhdessä naiset työstivät isänmaallisen esityksen, jonka juonenkäänteet pitävät kuulijan otteessaan. Naisten kaveriksi löytyi nuori harmonikansoittaja Saara Kallinen.

–Kulttuuripalkinto tuntuu todella hyvältä. Olin sanaton, kun siitä kuulin, Koponen toteaa.

Liikutuksen hetki sai runoihmisestä vallan. Miehensä omaishoitajana toimiva Koponen viettää illat runojen parissa. Tunnustus on Koposelle iso asia.

–Me omaishoitajat olemme harmaata, hiljaista porukkaa. Runot antavat todella paljon voimaa, hän kertoo.

Kolmikon esitys käy läpi Suomen historiaa itsenäistymisestä näihin päiviin. Kesäksi valmistunutta esitystä on kierrätetty Kärsämäen lisäksi muissakin kunnissa. Se on saanut tunnustusta myös maakunnallisessa runokatselmuksessa.

Saarikosken mukaan on tärkeää viedä runoja monen ikäisten ihmisten pariin. Lapsille, nuorille, vanhuksille.

–Tämä on minulle sydämen työtä, Saarikoski toteaa.

Suomen juhlavuosi on saanut runoihmisten ajatukset lentoon. Koponen kertoo syntyneensä talvisotatalvena. Muistoja lapsuudesta on monenlaisia, ja hän pitää sotien jälkeistä kehitystä huimana.

–Ihmisten pitäisi elää päivä kerrallaan ja ilolla. Muistaa, ettei marista turhaan, koska meillä on hyvä maa, Koponen huomauttaa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: