Heli Nurkkala

OULAINEN Suomen pystykorva Sallan viides pentue syntyi toukokuussa. Luovutusikään kasvaneista pennuista on Karahkan Kennelissä enää 4 kuukauden ikäinen Isku. Viides pentue jää 8-vuotiaan Sallan viimeiseksi. Sääntö on, että koiralla saa teettää 4–5 pentuetta. Kun koira on 8-vuotias sen astuttamiseen tarvitaan lupa Suomen Kennelliitosta. Sallan ja Iskun kasvattaja oulaistelainen Hannu Talvi pitää sääntöä pätevänä.

–Koira ei ole tuotantoeläin. Sillä ei saa teettää liikaa pentuja, Talvi sanoo.

Hannu ja Taina Talven kennelissä on kasvatettu kymmeniä erirotuisia valiokoiria. Omat uniikit tassunjäljet Salla painaa aikakirjoihin. Suomen Pystykorvajärjestö palkitsi kasvattajapalkinnolla Hannu Talven. Palkitseminen tuli Sallan ja sen neljän jälkeläisen kasvatustyöstä. Kilpailussa Salla ja jälkeläiset läpikävivät tarkan terveystarkastuksen, näyttelytuloksen ja palkitsemiseen eniten vaikutti koirien paras tulos linnun- ja hirvenhaukusta.

–Salla voitti kilpailun ylivoimaisesti, Talvi läpikäy kilpailutulosta.

Tuloksissa Karahkan Kennel voitti 189 pisteellä ja 47.25 keskiarvolla. Toiseksi tuli Kai Rautiaisen Marjakankaan Kennel 173 pisteellä ja 43.4 keskiarvolla.

Suomen 100-vuotiseen historiaan Suomen pystykorva linkkiytyy tiiviisti. Onhan pystykorva Suomen kansallisrotu.

–Kasvattajana pidän pystykorvaa helppohoitoisena, eloisana ja oppivaisena rotuna. Pystykorva on puhdas luonnonkantarotu, ja meidän kokemuksen mukaan, pystykorvat ovat terveitä eikä niitä juuri tarvitse käyttää eläinlääkärissä kuin rokotuksilla.

Heli Nurkkala
Suomenpystykorva Isku saa todennäköisesti kaverin kennelissä kasvavasta jämptinpennusta, kertoo Hannu Talvi.

Suomenpystykorva Isku saa todennäköisesti kaverin kennelissä kasvavasta jämptinpennusta, kertoo Hannu Talvi.

Kasvattaja on Sallan ja Iskun katseen kohteena. Talvi kertoo, että pystykorvilla, etenkin uroksilla, on vahva vartioimisvietti. Salla puolestaan ottaa suojelukseensa perheenjäsenet ja tavarat.

–Pystykorvan etu on myös sen monipuolisuus metsästyksessä. Pystykorva on jahtikaverina elokuussa alkavasta sorsanpyynnistä aina maaliskuuhun ja näädän pyyntikauden loppuun asti.

Hannu Talvi tunnetaan paitsi kasvattajana myös koiranäyttelyiden tuomarina. Hän toimii Suomen Kennelliiton ulkomuototuomarina 5-, 6- ja 8-ryhmissä ja arvosteluoikeudet kattavat yli 200 rotua. Suomessa järjestettyjen näyttelyiden lisäksi Talvi on tuomaroinut Ruotsissa, Norjassa ja Iso-Britaniassa. Tuomaritaipaleen varrella miehen arvioitavana on ollut noin 20 000 koiraa. Talvi toimii myös Suomen ajokoira- ja pystykorvajärjestöjen ulkomuototuomarikouluttajana.

Salla ja Isku eivät ole ainoat nelijalkaiset, jotka tontilla tepastelevat. Kahdeksan jämptlanninpystykorvanpentua nukkua tuhertaa vieri vieressä. Välillä pikkutassut vipattavat, kun unikuvat palauttavat koiranmieleen päivän mittaan tapahtuneita juttuja. Kunhan ruoka ja uni maistuvat ja pennut saavat sopivan määrän lisää ikää, ne jatkavat matkaa uusiin koteihin. Pennuista neljä on varattu, ja Hannu paljastaa pienen salaisuuden, että yksi pennuista ehkä jää Sallalle ja Iskulle kotikaveriksi. Niin ja tietysti 2-vuotiaalle Karahkan Helmille, joka on jämptien emä.

Kennel ja koirat kuuluvat Talvien elämään. Mistä kimmoke palkituksi kasvattajaksi lähti alulle?

–Tarinahan alkoi siitä, kun sain valita rippilahjaksi joko mopon tai haulikon. Valitsin haulikon ja siitä vuoden päästä ostin ensimmäisen pystykorvan.

Ennen rippikouluikääkin nuorimies viihtyi miesten kanssa sorsanpyynnissä ja metsästämässä.

–Se ensimmäinen pystykorva oli lähtöisin pyhäjokiselta merivartiomieheltä. Väinö Rautiolta, joka hänkin kasvatti pystykorvia ja ajokoiria. Sain Raution Isku-nimiseltä koiralta Siru-pennun. Siru oli voittoisa koirakokeissa ja näyttelyissä. Sirun jälkeläinen kaksoisvalio Kimi oli lahjakas sekin.

–2000-luvun alussa hurahdin hirvikoiriin. Pojan (Jaakko Talvi) kanssa ostettiin jämtlanninpystykorvanarttu Junttilan Karo, joka sekin valittiin moninkertaiseksi näyttelyvoittajaksi Suomessa ja Pohjoismaissa.

 

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: