Katso video: Keppihevoset ovat isojenkin tyttöjen juttu

Lampoperällä on kolmipäiväinen keppishevosleiri, joka huipentuu leirikisaan torstaina.

Sirpa Kortet
Katso video: Keppihevoset ovat isojenkin tyttöjen juttu

Keppihevosten tekemisessä kehittyvät kädentaidot. Liikunnallinen harrastus pitää ratsastajan notkeana.

Sirpa Kortet

OULAINEN Myllykankaan pelloilla on valkoinen esterata, jolla hyppelee sutjakoita neitoja. Rata on rakentunut Lampoperälle muutaman nuoren tytön tekemänä, isovanhempien avustusta on toki vähän tarvittu. Hevostytöt eivät kaihda tarttua lapioon. Kovaan kenttään he ovat muokanneet jopa syvähkön vesiesteen, koska hevosten kanssa tarvitaan haasteellisiakin etenemispaikkoja.

Tyttöporukan hevoset eivät ole ihan tavallisia eläväisiä. Toki niillä on nimet ja niiden kanssa jutellaan. Nämä hevoset yöpyvät niille varatuissa tiloissa eivätkä loju käyttämättöminä nurkissa. Aamu- ja iltatoimet tehdään kuten oikeillekin hevosille. Myllykankaan pellolla laiduntavat kolmen päivän ajan keppihevoset, jotka ovat leiriläisten ikiomia. Osa on tullut tyttöjen omistukseen "hevoskauppojen" myötä, kun eri käyttäjät ovat ostelleet toisiltaan vanhoja ja tehneet niistä mieleisiään. Osa on itsetehtyjä tai lahjaksisaatuja. Yhtä kaikki, jokainen keppari on rakas kuin elollinen lemmikki. Siitä pidetään huolta vuorokauden ympäri. Tytöt paljastavat, että hiekanmuruset hevosten edessä merkkaavat ruokintaa, joku jopa joskus laittaa ruoaksi oikeita kaurahiutaleita.

Iina Myllykankaan ja Janina Karhukorven ohjaama keppihevosleiri syntyi monen asian summana. Pienestä lähtien keppihevostelua harrastanut Iina mietti jo talvella, että keppihevosleiri olisi mahtava juttu. Hän laittoi ajatuksensa tekstiviestinä mummolleen, joka oitis innostui. Viesti lähti leviämään nuorten omassa sosiaalisessa verkostossa ja leirille ilmoittautui useita tyttöjä. Mummolasta tuli leirin tukikohta, lettukesteineen ja nukkumispaikkoineen.

Iinan äiti, Piia, on seurannut kiinnostuneena tyttärensä tekemistä ystäviensä kanssa. Leiriohjelman suunnitteluun ja kokonaisuuden rakentamiseen on paneuduttu huolellisesti. Ilo on yhteinen.

Keppihevosharrastus on saanut teini-ikäisten tyttöjen käsissä uuden ulottuvuuden. Kädentaidot kehittyvät, kun hevosten tarvitsemat varusteet syntyvät tyttöjen omissa sormissa. Kepin ympärille ei tuunata eläinvartaloa, mutta toiset tykkäävät laittaa kepinnokkaan häntäjouhet.

Puhumattakaan liikunnasta! Sanni Erkkilä, Milja Löytynoja ja Jasmin Maijala kertovat hyppäävänsä keppihevosensa kanssa reilusti yli metrisistä esteistä. Suomen ennätyskin lajissa on olemassa. Tytöt tietävät sen tulleen 132 senttimetrin ylittämisestä.

Videolla tytöt valmistelevat esterataa ja näyttävät, miten keppihevoset valmennetaan päivän koitokseen.

 

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: