Keskon yrityskaupalla ei vaikutusta Oulaisten ja Kalajoen K-Rautojen toimintoihin

Arkistokuva: Pekka Karhunen
Keskon yrityskaupalla ei vaikutusta Oulaisten ja Kalajoen K-Rautojen toimintoihin
Tuovi Pulkkanen

Kesko Oyj ilmoitti viime viikolla myyvänsä K-maatalous-liiketoimintansa ruotsalaiselle Lantmännen ek förille. Osakekauppana toteutettavan kaupan velaton kauppahinta on 38,5 milj. euroa.

Myytäväksi sovittujen K-maatalous-liiketoimintojen liikevaihto 2016 oli 334 milj. euroa ja liikevoitto 5,3 milj. euroa. Osakekauppana toteutettavan kaupan velaton kauppahinta on 38,5 milj. euroa, joka maksetaan kaupan toteutumisen yhteydessä käteisellä. Kesko Oyj kirjaa yrityskaupasta kaupan toteutuessa noin 13 milj. euron myyntivoiton. Myytävissä liiketoiminnoissa työskentelee 45 työntekijää. K-maatalous-ketjun 78 kaupassa toimii 43 paikallista kauppiasyrittäjää, jotka jatkavat toimintaansa kauppiasmallilla Lantmännenin kanssa.

K-maatalous-ketjun vähittäismyynti 2016 oli 424 milj. euroa. K-maatalouden asiakkaita ovat maatalousyrittäjät, koneurakoitsijat sekä hevosalan ammattilaiset ja harrastajat. K-maatalouden tuotevalikoimaan kuuluvat muun muassa kylvösiemenet, lannoitteet, rehut ja kasvinsuojeluaineet.

- Maatalouden rakenne Suomessa on muuttunut merkittävästi. Muutos jatkuu ja tilojen lukumäärä vähenee edelleen. Samalla maatalouskauppa kansainvälistyy ja keskittyy. Osana Lantmänneniä K-maatalouden ja K-maatalous-kauppiaiden asema maatalouskaupassa vahvistuu ja kilpailukyky kiristyvässä toimintaympäristössä paranee. Kesko on strategiansa mukaisesti tulevaisuudessa yhä fokusoituneempi yhtiö ja keskittyy kotimaan päivittäistavarakauppaan, rakentamisen ja talotekniikan kauppaan sekä autokauppaan, sanoo Keskon pääjohtaja Mikko Helander. Lantmännen on ruotsalainen maatalousosuuskunta ja Pohjois-Euroopan johtava alan toimija. Lantmännenin liikevaihto on noin 3,9 mrd euroa ja sillä on työntekijöitä noin 10 000 ja toimintaa yli 20 maassa. Lantmännenin omistavat 25 000 ruotsalaista maanviljelijää.

- Lantmännen ostaa K-maatalouden kasvaakseen ja kehittääkseen edelleen asemaansa viljan arvoketjussa Itämeren alueella. Yrityskauppa on tärkeä osa Lantmännenin Itämeren alueen strategian toteutusta. Se antaa Lantmännenille mahdollisuuden jatkuvaan kasvuun ja kehitykseen itäisessä naapurimaassamme, missä Lantmännenillä on jo vahva asema leipomo- ja mallastusteollisuudessa, sanoo Lantmännen-konsernin pääjohtaja Per Olof Nyman. Kaupan toteutuminen edellyttää kilpailuviranomaisten hyväksymistä sekä kaupan muiden ehtojen täyttymistä. Kaupan ennakoidaan toteutuvan viimeistään vuoden 2017 kolmannen vuosineljänneksen aikana.

K-maatalouskauppias Jarmo Oja Oulaisista sanoo, että kaupalla ei ole vaikutusta Oulaisten ja Kalajoen K-Rautojen toimintoihin.- Olemme edelleen sama paikallinen yritys, joka maksaa veronsa Suomeen. Tukkukauppamme omistus muuttuu, mutta asiakkaita palvelee paikallisesti sama yritys ja henkilökunta kuin aiemminkin. Uskomme että uuden maatalouskauppaan panostavan kumppanin avulla pystymme tarjoamaan entistäkin kilpailukykyisemmät hinnat ja laajemman valikoiman alueen maatalousyrittäjien tarpeisiin.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: