Laura Seppä

Neljä ansioitunutta kotiseutukirjailijaa on huomioitu viime aikoina Oulaisissa. Viimeisin heistä, Harri Turunen (1952-2016), osallistui monin eri tavoin kotiseututyöhön vuosikymmenten ajan toimien sekä paikallisesti, alueellisesti että valtakunnallisesti.

Turusta käsittelevä rollup julkistettiin Oma paikka paikassa -seminaarissa Oulaisissa torstaina. Aiemmin julkistetut rollupit kertovat Toini Vuoristosta, Raakel Hyvärisestä ja Leevi Karsikkaasta. Kaikki rollupit ovat nähtävillä Oulaisten kirjastossa.

Oulaisissa syntynyt ja kasvanut Turunen löysi kipinän kotiseututyöhön opiskellessaan historiaa Jyväskylän yliopistossa. Filosofian maisteriksi valmistunutta nuorta miestä johdatti paikallisesti aiheen pariin Pyhäjokiseudun päätoimittaja Yrjö Talvi.

Turunen kritisoi uransa alkuaikoina kaavamaista paikallishistoriankirjoitusta. Virallinen toimikunta tarkisti tekstiä, ja julkaisuun piti saada lupa.

–Paikallista identiteettiä oli haasteellista tuoda esille. Omaleimaisuus hämärtyi, Oulaisten kirjastotoimenjohtaja Inga Petäjäsoja kertaa Turusen mietteitä.

"Harri Turusen teksti oli kansan sujuvassa suussa luettavaa."

Inga Petäjäsoja

Oulaisten kirjastotoimenjohtaja

Turunen itse oli kirjoituksissaan Petäjäsojan mukaan ytimekäs. Teokset olivat nimiä ja kuvitusta myöten hyvin osuvia.

–Teksti oli kansan sujuvassa suussa luettavaa, Petäjäsoja toteaa.

Turunen avioitui vuonna 1980 Ritva Käännän kanssa. Turusten perheeseen syntyi kaksi lasta. Harri Turunen harrasti kotiseututyön lisäksi musiikin kuuntelua ja rotarytoimintaa.

Turunen kirjoitti ja tallensi valtavat määrät historiaa. Häneltä on julkaistu 31 omaa tietokirjaa. Kirjojen kirjoitus- ja toimitustöitä hän on tehnyt lisäksi 18. Muita toimitustöitä, vastaavan toimittajan tehtäviä ja toimituskuntien jäsenyyksiä kertyi 58, artikkeleja ja pienpainatteita 28.

Turunen kirjoitti 265 lehtijuttua historiasta, henkilöistä ja kotiseututyöstä. Turuselta ostettiin 131 sähköistä julkaisua Kirjastovirmaan ja kansallisbiografiaan. Ne olivat henkilöhistorioita sekä muita historiakirjoituksia.

Yrityshistorioita Turunen kirjoitti 13, yhdistyksiä koskevia teoksia 6 ja julkista sektoria koskevia teoksia 12. Rakennuskulttuuriperintöä Turunen tallensi myös monin eri tavoin.

Valtakunnallisesti Harri Turunen tuli tunnetuksi Suomalaisen kotiseutuliikkeen historian toisen osan tutkimustyöstä. Teos julkaistiin vuonna 2004.

Turunen toimi kymmenissä eri luottamustoimissa paikallisella, alueellisella ja valtakunnallisella tasolla. Hän sai 11 erilaista tunnustusta, ansiomerkkiä tai palkintoa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: