Koulut alkavat: Autoilijoiden huono käytös liikenteessä huolestuttaa koululaisten vanhempia

Arkistokuva: Emilia Tykki
Koulut alkavat: Autoilijoiden huono käytös liikenteessä huolestuttaa koululaisten vanhempia

Osa vanhemmista totuttelee koulureitin ennalta lasten kanssa.

Heli Nurkkala

Lapsen päästäminen koulumatkalle pelottaa lähes puolta 6–10-vuotiaiden lasten vanhemmista.

–Selvästi useimmin koulumatkan kulkeminen pelottaa tulevien esikoululaisten ja ekaluokkalaisten vanhempia. Suurin vaara liikenteessä on vanhempien mielestä autoilijoiden huono käytös, vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela Ifistä kertoo. Vakuutusyhtiö teetti aiheesta tutkimuksen, jossa haastateltiin 6–10-vuotiaiden lasten vanhempia lasten liikenneturvallisuudesta.

Tutkimuksen perusteella reilu viidennes kaikista vanhemmista pitää lapsensa koulumatkaa suoranaisesti vaarallisena. Joka seitsemäs kertoo lisäksi tietävänsä, että omalle lapselle on vuoden sisällä sattunut yksi tai useampia läheltä piti -tilanteita liikenteessä.

Ylivoimaisesti suurimpana vaarana vanhemmat pitävät autoilijoiden huonoa käytöstä liikenteessä. Seuraaviksi merkittävimmiksi vaaratekijöiksi vanhemmat arvioivat lapsen huomion herpaantumisen kavereiden kanssa jutellessa sekä leikkimisen tai kilpailemisen esimerkiksi pyörällä tai juosten. Noin joka kymmenes vanhempi pitää vaarallisimpana lapsen uppoutumista kännykkään liikenteen seuraamisen sijaan.

Kaksi kolmasosaa pienistä koululaisista kulkee koulumatkan useimmiten kävellen. Pyöräily yleistyy iän karttumisen myötä, ja neljännelle ja viidennelle luokalle menevistä lapsista jo yli 60 prosenttia pyöräilee usein kouluun.

Suurin osa 6–10-vuotiaiden lasten vanhemmista on pyrkinyt etukäteen varmistamaan koulumatkan turvallisuutta. Kaksi kolmesta vanhemmasta kertoo käyneensä lapsensa kanssa läpi liikennesääntöjä ja liikennekäyttäytymistä. Joka toinen on myös käynyt yhdessä koulureittiä läpi. Noin joka kolmas vanhempi aikoo saattaa lapsen usein kouluun.

–Joka viides vanhempi kertoi lisäksi kieltäneensä kännykän käytön koulumatkalla, jotta lapsen huomio pysyisi liikenteessä. Kuitenkin monen autoa ajavan tai lastenrattaita työntävän vanhemman näkee näppäilevän samalla kännykkää. Miten voimme olettaa lapsen ymmärtävän ja tottelevan sellaisia sääntöjä, joita itse näkyvästi rikomme, Koskela huomauttaa.

Vanhemmat itse suhtautuvat oman lapsensa käyttäytymiseen liikenteessä varsin luottavaisesti: ainoastaan seitsemän prosenttia vanhemmista epäilee, ettei lapsi noudata kovin tunnollisesti oppimiaan liikennesääntöjä ja -ohjeita.

–Lapsi ei voi luonnostaan osata asioita, joten pelkkä sanallinen opastus ei riitä. Säännön noudattamisen valvominen on vähintään yhtä tärkeää. Näytä käytännössä, mitä tarkoittaa vaikkapa se, että täytyy muistaa katsoa molempiin suuntiin ennen kadun ylittämistä, Koskela muistuttaa.

Vanhemmat parantaisivat lasten liikenneturvallisuutta ennen kaikkea koventamalla autoilijoiden rangaistuksia suojatierikkeistä, kuten punaisia päin ajamisesta suojatien edessä. Seuraavaksi yleisimmin mainittiin kevyen liikenteen väylien ja alikulkujen lisääminen sekä autoilijoiden valistaminen esimerkiksi koulujen alkaessa.

Alakoulujen rehtorit ovat vanhempien kanssa jonkin verran eri mieltä: Yli 60 prosenttia rehtoreista vastasi vakuutusyhtiön kaksi vuotta sitten tekemässä kyselyssä, että vastuu liikenneturvallisuudesta on ensisijaisesti koululaisten vanhemmilla ja vasta toissijaisesti muilla autoilijoilla.

–Rehtorit peräänkuuluttivat kyselyssä nimenomaan vanhemmilta parempaa esimerkkiä. Jos toivomme, että lapset oppivat olemaan liikenteessä tarkkaavaisia, meidän aikuisten on näytettävä heille mallia, liikuimmepa sitten autolla, pyörällä tai kävellen, kommentoi Koskela.

Top 5 -vaaratekijät lapsen koulumatkalla vanhempien mielestä

1. Autoilijoiden huono käyttäytyminen liikenteessä

2. Lapsen huomion herpaantuminen jutellessa kavereiden kanssa

3. Lapsen leikkiminen tai kilpaileminen kavereiden kanssa

4. Huonot liikennejärjestelyt, kuten vaaralliset risteykset

5. Lapsen kännykkään uppoutuminen.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: