Kyläkeskus Syke kaupan Kärsämäellä

Kyläkeskus Syke
Kyläkeskus Syke kaupan Kärsämäellä

Kyläkeskus Syke sijaitsee Sydänmaankylässä Kärsämäellä.

Heli Nurkkala

KÄRSÄMÄKI Esko ja Eliina Vähätiitto tunnetaan Sydänmaankylässä sijaitsevan Kyläkeskus Sykkeen isäntänä ja emäntänä. Eikä ihme, sillä pariskunta on huolehtinut kyläkeskuksesta yli 20 vuotta.

–Kyläkeskus Syke aloitti toiminnan joulukuussa 1997 eli joulukuussa tuli 20 vuotta täyteen, Esko Vähätiitto kertoo.

Sykkeen toiminnan taustalla on Sydänmaan Kyläosuuskunta, jonka hallituksen puheenjohtajana Esko Vähätiitto toimii. Hän kertoo, että Eliina-puolison tehtävänkuva onkin jo niin laaja, ettei sitä voi linkittää yksittäisen työnimikkeen alle.

–Eliina on varsinainen monitoiminainen, joka huolehtii kirjanpidon taloushallintoineen, talkkarinhommat ja kaiken muun tarvittavan, Esko Vähätiitto arvostaa.

Vajaa vuosi sitten pari päätti, että rakkaaksi tulleelle tukikohdalle tarvitaan jatkaja, jonka jälkeen Vähätiitot jäävät eläkkeelle.

–Kaupan kohteena on kyläkeskus rakennuksineen ja toimintoineen. Toki toivomme, että uusi yrittäjä jatkaisi nykyisiä toimintoja, mutta emme toki sitä edellytä.

Kyläkeskus Syke toimii 1,5 hehtaarin alueella ja siihen kuuluu useita rakennuksia. Päärakennuksia on kaksi, jotka aikoinaan toimivat koulurakennuksina.

Esko Vähätiitto luettelee, että vuosien varrella kyläkeskus on ollut pitopaikkana monenlaisille tapahtumille kuten häille, synttäreille, sukujuhlille, koulutuksille, kursseille ja pikkujouluille.

–Käytössä on perinteinen sauna ja savusauna, tanssipaviljonki ja pihaterassit sekä yöpymispaikat, johon mahtuu tarvittaessa viitisenkymmentä yöpyjää, Vähätiitto kertoo.

Vuosittaisten yöpyjien määrä on vakiintunut noin tuhanteen.

–Kyläkeskuksesta on ollut kiinnostuneita, mutta kättä ei ole vielä lyöty kaupan päälle kenenkään kanssa, vaikka sekin on ollut lähellä.

Vähätiitto kertoo, että kyläkeskus tarjoaa monipuolisen työmiljöön.

–Ei tämä mitään tähtitiedettä ole, mutta ei peukalo saa kovin keskellä kämmentäkään olla. Täällä on monenlaista käytännön hommaa, ylläpitoa ja huoltotöitä. Tietysti työt kulkevat pitkälti vuodenaikojenkin mukaan, mutta jokaisessa hetkessä on oltava mukana.

Kyläkeskuksen valteiksi Vähätiitto nimeää ympäröivän luonnon ja hyvän yhteistyön alueen asukkaiden, Sydänmaan Kyläseuran ja metsästysseuran kanssa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: