Heli Nurkkala

RAAHE Vihannin ja Saloisten koulukeskuksia suunnitellaan rinta rinnan Raahessa. Koulukeskusten tarve on todellinen. Vihannissa Kirkonkylän koulun ja yläkoulun sisäilmaongelmien kanssa on painittu vuosia.

Osa oppilaista, opettajista ja työntekijöistä on kärsinyt päänsärystä, silmien kirvelystä, kuumeilusta, väsymyksestä ja hengitystieoireista. Oireet eivät ole luulottelua, sillä tarkemmat rakennustutkimukset käynnistettiin yläkoululla, ja silloisella lukiolla, keväällä 2013. Tutkimukset paljastivat rakennuksessa olevat kosteusvauriot ja niistä aiheutuvat sisäilmaongelmat.

Sisäilmaongelmille altistuminen on ollut sitä luokkaa, että osa opetuskäytössä olevista tiloista on jouduttu poistamaan kokonaan käytöstä.

- Syksyllä tiloja joudutaan karsimaan lisää opetuksesta. Siksi tarvitaan väistötiloja varsinkin yläkoulun puolelle. Tarve on kolmelle opetustilalle, kertoo Raahen opetuspäällikkö Lucina Hänninen. Hän jatkaa, että korvaavia väliaikaistiloja ei ole Vihannissa. Tiloja ei joko ole, tai nekin tilat, jotka kävisivät, vaativat mittavan korjauksen ennen käyttöä. Ainoa ratkaisu on vuokrata käyttöön parakkirakennus. Parakkien vuokraamisesta kunnanhallitus teki päätöksen huhtikuussa.

- Kilpailutusta valmistellaan, ja parakeiden on oltava käyttövalmiina syyslukukauden alussa.

Vihantiin ja Saloisiin suunnitellaan ei vain yhtenäiskoulua vaan monitoimitalo, jossa koulujen lisäksi toimii päiväkoti.

- Vihannin suunnitelmassa korostuu toiminnallisuus ja lasten ja perheiden hyvinvointia tukevat palvelut. Tilat suunnitellaan siten, että ne voi helposti muokata aina käyttötarpeen mukaan.

- Suunnittelu jatkuu tämän ja ensi vuoden. Mikäli kunnanhallitus näin päättää, vuonna 2019 alkaa rakentaminen ja rakennus saadaan käyttöön vuonna 2021.

Vihannissa perusopetuksessa, esikoululaiset mukaan lukien, on yhteensä 376 oppilasta.

- Oppilasennusteiden mukaan oppilasmäärään olisi tulossa pienoinen notkahdus muutaman vuoden päästä. Oppilasmäärä vähenisi sen mukaan noin 20 oppilaalla, mutta pudotuksen jälkeen oppilasmäärä vakiintuisi 350 oppilaaseen.

Kaupunginhallitus käsitteli Vihannin ja Saloisten kouluasiaa maanantaina.

- Vihannissa rakennuksen sijoituspaikka riippuu siitä, millaisia toimintoja monipalvelukeskukseen sijoitetaan. Suunnitelmissa on rakentaa yhtenäiskoulu, päiväkoti ja liikuntatilat. Samassa yhteydessä tutkitaan hoivakodin ja vammaisten tukipalveluyksikön sijoittamista samaan kompleksiin, hallitusjohtaja Jarmo Myllymäki kertoo.

Saloisiin suunnitellaan yläkoulun, päiväkodin, liikuntasalin ja jakelukeittiön rakentamista, jonka yhteyteen voi liittää myöhemmin alakoulun. Kustannusarviot ja rahoitusvaihtoehdot tarkentuvat rakentamissuunnittelun yhteydessä.

Uutta koulutusta

Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan insinöörin koulutus alkaa vuoden 2018 alussa Raahessa.

Opiskelupaikat ovat haussa syksyn 2017 yhteishaussa.

Koulutuksen käynnistämisestä tekivät sopimuksen Raahen kaupunki ja Kajaanin ammattikorkeakoulu.

Koulutuksen järjestäminen perustuu Raahen alueen yrityksille suunnatun kyselyn tuloksiin. Kyselyssä kävi ilmi, että alueella tarvitaan seuraavan viiden vuoden aikana lisää rakennusammattilaisia, 65 rakennusinsinööriä ja 51 rakennusmestaria.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: