Toimitus

Yhä useampi lapsi ja nuori kärsii nykyään likitaitteisuudesta. Koulussa tämä voi ilmetä esimerkiksi käytöshäiriönä, koska kun lapsi ei näe kauas, hän ei jaksa keskittyä opetukseen. Siksi lasten näkö olisikin hyvä tarkistuttaa lukuvuoden alussa.

Pienimmät koululaiset eivät osaa aina välttämättä kertoa omista näkövaikeuksistaan, minkä takia aikuisen on hyvä seurata lasten näköä. Likitaitteisuus on yksi lasten ja nuorten kasvavista näköhäiriöistä, joka vaikuttaa niin koulunkäyntiin kuin moneen muuhun asiaan. Likitaitteisuudesta eli myopiasta kärsivät ihmiset näkevät yleensä hyvin lähelle, mutta eivät kauas.

–Likitaitteisuus voi ilmetä esimerkiksi niin, että lapsi tuo kaikki esineet ja lelut lähelle, missä hän näkee hyvin, kertoo Specsaversin tuotejohtaja ja optikko Tanja Korteniemi.

Lapsilla voi myös korjaamattoman likitaitteisuuden myötä ilmetä päänsärkyä sekä silmien punoitusta, kirvelyä, siristelyä ja niiden hieromista.

–Koulussa heikko kyky nähdä kauas taululle voi ilmetä käytöksessä. Myopiasta kärsivä lapsi ei välttämättä jaksa seurata mitä luokassa tapahtuu ja voi välillä häiriköidä, koska ei näe hyvin.

Myopia on osittain perinnöllistä. Jos siis vanhemmat ovat voimakkaasti likitaitteisia ja käyttävät voimakkaita miinuslaseja, on lapsen näköön hyvä kiinnittää hieman enemmän huomiota ja käyttää lasta useammin silmätarkastuksissa.

Myopia voi myös kasvaa, jos käyttää paljon esimerkiksi tietokonetta ja unohtaa katsoa kauas. Paljon lähelle katsottaessa silmän sisämitta eli pituus voi kasvaa silmän taittovoimaa voimakkaammin, jolloin myopia voi voimistua.

–Tutkijoiden mukaan myooppisia lapsia ja nuoria on maailmassa enemmän kuin koskaan ennen. Yksi syy siihen on heidän mukaan läheltä käytettävien laitteiden, kuten tablettien käytön kasvu ja se, että lapset eivät enää leiki tai liiku ulkona yhtä paljon kuin ennen. Eri tutkimuksissa onkin todettu, että jos lapsi leikkii paljon ulkona ja katsoo kauas, voi myopian kasvu hidastua.

Terveelliset elämäntavat liittyvät siis monen muun asian ohella myös näköön. Ulkona leikkimisellä ja terveellisellä ruokavaliolla voi hidastaa myopian lisääntymistä.

Yksi parhaimmista ennaltaehkäisykeinoista on säännöllinen näöntarkastus.

–Lukuvuoden käynnistyessä on hyvä käydä näöntarkastuksessa, ja yli kahdeksanvuotiaat lapset voivat käydä optikolla joko suoraan tai kouluterveydenhuollon kautta. Tarpeen vaatiessa optikko ohjaa lapsen silmälääkäriin. Kasvuiässä olevien, eli noin yli 13-vuotiaiden sekä riskiryhmään kuuluvien lapsien kannattaisi käydä näöntarkastuksessa tiheämmin, ainakin kerran vuodessa. Lapsi kuuluu riskiryhmään, mikäli hänen vanhemmillaankin on todettu likitaitteisuutta.

Lasten likitaitteisuus korjataan oikeanvahvuisilla silmälaseilla ja tarvittaessa heille voidaan määrätä moniteholinssejä tai -laseja.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: