Lehmien pitää päästä jaloittelemaan määräysten mukaan

Raili Viirret
Lehmien pitää päästä jaloittelemaan määräysten mukaan
Tuovi Pulkkanen

Lypsylehmät ja pääasiassa maidontuotantoa varten kasvatettavat hiehot, jotka pidetään kytkettyinä, tulee päästää vuosittain vähintään 60 päivänä laitumelle tai muuhun tarkoituksenmukaiseen jaloittelutilaan 1.5. ja 30.9. välisenä aikana. Jaloittelutilan pinta-alan on oltava vähintään 50 neliömetriä ja 6 neliömetriä/nauta. Aluehallintovirasto voi myöntää vapautuksen tästä vaatimuksesta lainsäädännön mukaisilla perusteilla, jos esimerkiksi sopivaa laidunta ei ole tai sopivan jaloittelutilan järjestäminen on erittäin vaikeaa. Vapautus myönnetään enintään kolmeksi vuodeksi kerrallaan ja se peruutetaan jos vapautuksen myöntämisperusteita ei ole enää olemassa.

Eläinsuojelulaissa määrätään, että kytkettyinä pidettävien lypsylehmien ja niiksi kasvatettavien hiehojen on päästävä jaloittelemaan kesäkuukausina vähintään 60 vuorokauden ajaksi. Varsinaisen laiduntamisen lisäksi tarkoitukseen käy myös tarha. Laki on ollut voimassa vuodesta 2006, mutta silti aluehallintovirasto saa kesäisin lukuisia ilmoituksia karjoista, jotka eivät pääse ulkoilemaan. Laiminlyönnistä voi seurata rangaistus eläinsuojelulain rikkomisesta. Eläinten jaloittelumahdollisuus kuuluu hyvinvointituen ehtoihin, joten laiminlyönti voi johtaa hyvinvointituen menetyksiin. Jaloittelun laiminlyönnistä voidaan määrätä myös uhkasakko: mikäli viljelijä ei noudata annettuja määräyksiä, sakko lankeaa maksettavaksi.

–Liikunnan merkitystä lehmän fyysiselle ja psyykkiselle hyvinvoinnille tuskin kukaan enää nykyaikana kiistää -ei myöskään merkitystä tuotokselle ja sitä kautta isäntäväen toimeentulolle. Toivottavasti näemme tulevana kesänä paljon tyytyväisenä ulkoilevia lehmiä ja hiehoja, toteavat aluehallintoviraston läänineläinlääkärit.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: