Lehto-konsernin liikevaihto jatkaa kasvuaan

Arkistokuva: Pekka Karhunen
Lehto-konsernin liikevaihto jatkaa kasvuaan
Toimitus

Konsernin liikevaihto kasvoi tammi-kesäkuussa 64,7 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajanjaksosta 231,5 (140,5) miljoonaan euroon. Liikevaihto kasvoi kaikilla palvelualueilla. Liikevoitto oli 19,9 (14,0) miljoonaa euroa eli 8,6 prosenttia (9,9 %) liikevaihdosta. Liikevoitto kasvoi liikevaihtoa hitaammin ja siihen vaikuttaa tehdaskapasiteetin laajentamiseen liittyvät kulut, eräät suhteellisen matalakatteiset projektit ja lähes nollakatteella toteutetut 8,0 miljoonan euron tonttien myynnit.

Konsernin tilauskanta kasvoi 465,8 miljoonaan euroon (309,1 miljoonaa euroa 31.12.2016). Merkittävin osa tilauskannan kasvusta liittyy uusien asunto- ja korjausrakentamishankkeiden käynnistymiseen. Rakennushanke sisällytetään tilauskantaan siinä vaiheessa, kun hanketta koskeva sopimus rakentamisesta on allekirjoitettu tai rakentamisen aloituspäätös on tehty sekä urakkasopimus allekirjoitettu omaperusteisissa hankkeissa.

–Lehdon kasvu jatkuu voimakkaana tänäkin vuonna. Vuoden ensimmäisen puolikkaan aikana liikevaihtomme kasvoi 64,7 prosenttia vuoden takaisesta ja koko vuodelle 2017 ennakoimme 40-50 prosenttia liikevaihdon kasvua. Liikevoiton kertyminen painottuu vuoden toiselle puoliskolle ja koko vuoden liikevoiton ennakoimme olevan yli 10 prosenttia liikevaihdosta, Lehdon toimitusjohtaja Hannu Lehto sanoo.

Rakentamisen hyvä suhdanne näkyy esimerkiksi osaavan työvoiman saamisen vaikeutena. Teemme paljon töitä hyvän työvoiman saamiseksi ja olemme siinä onnistuneetkin. Kuluvan vuoden aikana työntekijöidemme lukumäärä on kasvanut yli tuhanteen, kun vuodenvaihteessa työntekijöitä oli 747. Tehdaskapasiteettimme on ollut täydessä käytössä ja olemmekin lisänneet kapasiteettia vuokraamalla uusia tehdastiloja ja kehittämällä tuotantoprosesseja.

–Toukokuun lopulla hankimme elementtejä valmistavan tehtaan ja tuotantolaitteiston Iistä Oulun pohjoispuolelta. Hankinnalla pyrimme varmistamaan seinäelementtien saatavuuden erityisesti Hyvinvointitilat-palvelualueelle. Tilauskantamme kasvoi ja oli katsauskauden päättyessä noin 50 prosenttia korkeampi kuin viime vuoden päättyessä. Tilauskannan kasvu on pääosin seurausta lisääntyneistä asunto- ja korjausrakentamisen hankkeista. Tuottavuuden parantaminen on talousohjatun rakentamisen perusajatus. Haluamme jatkaa kehittämistä myös digitalisaation keinoja hyödyntäen. Olemme käynnistäneet tietomallintamisen kehityshankkeen kaikkiin rakentamisen vaiheisiin liittyen. Koko arvoketjun digitalisoinnin avulla pyrimme parantamaan laatua ja tuottavuutta pystyäksemme tarjoamaan asiakkaillemme entistä parempia sekä kilpailukykyisempiä ratkaisuja. Vuoden toisen puolikkaan aikana keskitymme myös hallitsemaan kasvusta aiheutuvia haasteita, eli perehdyttämään ja kouluttamaan uudet työntekijät tehtäviinsä, rakentamaan uutta ja tehostamaan olemassa olevaa tehdaskapasiteettia sekä varmistamaan kaikkien projektien läpiviennin suunnitellussa aikataulussa ja suunnitellulla tavalla.

Lehto päivitti vuotta 2017 koskevia taloudellisia näkymiään 24.5.2017 julkaistussa pörssitiedotteessaan. Tuolloin julkaistut näkymät ovat pysyneet ennallaan. Lehto arvioi, että konsernin liikevaihto vuonna 2017 kasvaa 40-50 prosenttia vuoteen 2016 verrattuna (liikevaihto 361,8 miljoonaa euroa vuonna 2016), ja että liikevoitto on yli 10 prosenttia liikevaihdosta (11,2 % vuonna 2016). Liikevoiton kertyminen painottuu vuoden toiselle puoliskolle.

Näkymä perustuu yrityksen saatavilla oleviin tietoihin meneillään olevien rakennushankkeiden etenemisestä ja yrityksen arvioon vuoden 2017 aikana aloitettavista ja myytävistä rakennuskohteista.

Keskeisimpiä liikevaihdon ja liiketuloksen kehittymiseen liittyviä riskejä ovat ammattitaitoisen työvoiman saatavuus, tehdaskapasiteetin riittävyys ja neuvotteluvaiheessa olevien hankkeiden käynnistymisen viivästyminen. Epäonnistuminen työvoiman hankinnassa ja tehdaskapasiteetin lisäyksessä voi viivästyttää projektien etenemistä ja liikevaihdon ja liiketuloksen kertymistä.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: