Heli Nurkkala

OULAINEN Kyllä on hyvää, kuului hirvisoppalautasten äärestä, kun väki söi hyvällä ruokahalulla oulaistelaisten metsästysseurojen tarjoamaa riistaruokaa.

Riistaruokatapahtumalla Metsästäjäliitto ja metsästysseurat juhlistivat Suomen 100-vuotisjuhlaa viime lauantaina eri puolilla Suomea.

Heli Nurkkala
Keittiömestari Juhani Madetojan valmistama hirvisoppa kehuttiin erittäin hyväksi.

Keittiömestari Juhani Madetojan valmistama hirvisoppa kehuttiin erittäin hyväksi.

Oulaisissa riistaruokalautasilta löytyi keittiömestari Juhani Madetojan valmistamaa hirvikeittoa.

550 ruoka-annoksen keittiömestari valmisti näppäräksi kehumassaan soppatykissä, joka on Piipsjärven Metsästäjien omistuksessa.

Alun perin tykki oli armeijan omaisuutta, mutta seura sai ostaa se omaksi täysin käyttämättömänä.

–Mahdottoman kätevä keitin, kun se kulkee auton perässä minne vain, Madetoja kehaisee.

Riistaruokailua varten Piipsjärven Metsästäjät, Oulaisten Metsästysseura, Matkanivan Metsästysseura ja Hanhelan Metsästysseura lahjoittivat hirvenlihaa 80 kiloa.

Heli Nurkkala
Keittiömestari Juhani Madetoja on työskennellyt ravintoloissa eri puolella Suomea ja ulkomailla.

Keittiömestari Juhani Madetoja on työskennellyt ravintoloissa eri puolella Suomea ja ulkomailla.

Madetoja ei tokikaan ollut ensimmäistä kertaa hirvisoppakauhan varressa, joten hän onkin seuralaisten luottokokki näissä hommissa. Madetoja tykkää, kun koko valmistusprosessi on omissa hyppysissä.

Luottokokki opastaa, miten hirvenlihasta saa parhaan mahdollisen keiton myös kotioloissa.

Madetoja vinkkaa, että hirvisopan a ja o on hyvä liemi. Liemi syntyy hirvenluita keittämällä.

Parhaat keittoluut ovat isot luut, putkiluut, kuten sorkkaluut, jotka saa nätisti keittämisen jälkeen koukattua pois liemestä.

–Luita ei saa keittää liian kuumassa vedessä, eikä niitä saa poruuttaa liian kauan, muuten keitinliemestä tulee kitkerä. Keitän luita noin puolitoistatuntia hiljokselleen, Madetoja aikatauluttaa.

Lauantain riistaruokailuun luunkeitto tapahtui torstai-iltana. Perjantaina oli hirvenlihojen vuoro.

–Lihat ovat metsästysseuroilta ja perunat ja muut vihannekset lähialueen tuottajilta. Joten kyse on lähiruuasta parhaimmillaan, Madetoja linjaa hyväntuulisesti.

Riistakokki hoksauttaa, ettei hirvikeitto tarvitse mittavaa mausterepertuaaria. Suola ja maustepippuri riittävät, joskin keitto tarvitsee vielä vihannekset.

–Vihannekset valitaan tilanteen mukaan. Perunat eivät välttämättä tarvitse kaveriksi kuin porkkanaa ja sipulia, mutta lanttu, nauris, palsternakka passaavat nekin hirvisoppaan, Madetoja luettelee.

Osa vierastaa hirvenlihan makua, mutta heihin Madetoja ei kuulu.

Mies vertaa, että varsinaista riistan makua hirvenlihassa ei hänen mielestä edes ole, eikä hirvenlihan makua muutenkaan kannata peittää maustepaljoudella tai muilla kikkailuilla.

–Hirvenlihan on vähärasvaista ja siitä voi valmistaa monenlaista ruokaa.

Madetojalle hirvi maistuu monessa muodossa, mutta jos valitsemaan pääsee, niin riistakokki nauttii hirvenlihan käristyksenä.

Suomessa metsästäjät ovat järjestäneet hirvipeijaisia vuosikymmenten ajan.

Peijaisilla kiitetään maanomistajia maiden vuokraamisesta metsästysseurojen käyttöön.

Metsästäjäliiton ja metsästysseurojen järjestämän Suomen suurimmat peijaiset -tapahtuman tavoitteena oli muistuttaa siitä, että Suomessa metsästäjä hyödyntää riistakantoja kestävän käytön periaattein ja elinympäristöä hoitaen.

Yksi tapahtuman punaisista langoista oli sekin, että ihmiset kokoontuvat yhdessä hyvän ruuan äärelle.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: