Mihin ottaa yhteyttä, jos läheisen mieli sairastuu?

Ylivieskassa kurssitetaan käymään läpi ajatuksia ja tunteita.

Vesa Joensuu
Mihin ottaa yhteyttä, jos läheisen mieli sairastuu?

Kuvituskuva.

Hyvän mielen talo ry järjestää Ylivieskassa joulukuun alussa Omaisen ABC-kurssin, jolla käsitellään perheenjäsenen sairastumiseen liittyviä ajatuksia ja tunteita, ja opitaan keinoja arjen ongelmatilanteiden ratkaisemiseen, kriiseihin varautumiseen ja omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen. Omaisille on tarjolla myös Hyvän mielen talon omaistyöntekijän keskustelutukea.

Mielen sairastuminen muuttaa niin sairastuneen kuin hänen läheistensäkin arkea. Uusia toimintamalleja ja ongelmanratkaisukeinoja oppimalla arjesta voi kuitenkin tehdä toimivan. Noin 400 000 suomalaista hoivaa mielenterveyden häiriötä potevaa läheistään.

Mielenterveyden häiriöt laskevat usein henkilön kykyä huolehtia itsestään. Omaisen aika ja jaksaminen voivat olla koetuksella kun hän kantaa huolta sairastuneen perheenjäsenen arkiaskareista, taloudesta, hoidon ja lääkkeenoton sujumisesta.

Mielenterveysomaisten onkin erityisen tärkeää huolehtia omasta hyvinvoinnistaan. Omaiset tarvitsevat myös tietoa sairaudesta, sen hoidosta sekä palveluista, jotka helpottavat arkea. Samankaltaisessa elämäntilanteessa elävät vertaiset puolestaan antavat uskoa siihen, että vaikeuksista voi selvitä. Uuteen elämäntilanteeseen sopeutumista voi helpottaa myös osallistuminen mielenterveysomaisille tarkoitettuihin vertaisryhmiin ja kursseihin.

Hyvän mielen talo ry on mielenterveysyhdistys, joka toimii Pohjois-Suomen ja Lapin alueella. Hyvän mielen talo ry on Mielenterveyden keskusliiton jäsenyhdistys ja sen toimintaa rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: