Heli Nurkkala

PYHÄJOKI Mika Jaakola oli miellyttävä ihminen, valloittava persoona. Hänen ystäväpiirinsä oli laaja ja hänen seuraansa suorastaan hakeuduttiin, kertoo Siikajoen kulttuurivastaavana työskentelevä Hannele Jormakka. Pyhäjokinen Jaakola menehtyi äkillisesti kotonaan vuonna 2010. Jormakka vertaa, että vain 40-vuotiaana kuollut Jaakola jätti vertauskuvallisesti suuren jalanjäljen.

Jaakola valmistui musiikin maisteriksi ja hän työskenteli esiintyvänä taitelijana ja myös kanttorina. Hän myös säesti muun muassa oopperalaulajia Soile Isokoskea, Jorma Hynnistä, Jyrki Anttilaa ja Raimo Laukkaa.

–Tutustuin Jaakolaan kulttuurin kautta. Meillä oli kulttuuriyhteistyötä, johon kuuluivat myös Jyrki Anttila, Raimo Laukka, Perttu Mathlin ja useita alueen laulajia kuten Erkki Vanhatalo ja Joni Jarkko. Esiinnyimme erilaisilla kokoonpanoilla, Jormakka jatkaa.

Jaakolalle musiikki oli tärkeä osa elämää. Ensimmäisen kanttoripestin hän hoiti Pyhäjoen kirkossa 13-vuotiaana. Myöhemmin musiikkiopinnot veivät nuorukaisen pääkaupunkiseudulle.

–Mika oli äärimmäisen lahjakas. Hän sävelsi, sanoitti ja kirjoitti runoja. Hän kyllä viihtyi siellä missä oli, mutta kertoi, että maalaispojan sielunmaisema ja koti on aina Pyhäjoella.

Jormakka kokosi Jaakolan sävellyksistä nuottikirjan, jonka nuotinnoksen teki helsinkiläinen säveltäjä Yrjö Hjelt.

–Koin, että on tärkeä saada Mikan sävellykset ja sanoitukset kansiin, etteivät ne valu hukkaan. Sävellyksiä on esitetty paljon ja kuorot eri puolilta Suomea ovat kyselleet niitä esitettäväksi. Tähän ajankohtaan on hyvä muistaa, että Mika teki todella kauniita joululauluja.

Jaakola ehti julkaista Tuulikannelten soidessa -runokirjan vuonna 2008. Jormakka kertoo, että julkaisemattomia runoja on noin sata.

–Tavoite on, että kun rahoitus järjestyy myös julkaisemattomat runot kootaan runokirjaksi.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: