Oopperalaulaja Soile Isokoski sai maakunnan palkinnon

Tunnustus ansiokkaasta elämäntyöstä musiikin parissa.

Arkistokuva: Maarit Kesti
Oopperalaulaja Soile Isokoski sai maakunnan palkinnon

Soile Isokoski.

Pohjois-Pohjanmaan maakuntahallitus on myöntänyt Pohjois-Pohjanmaa-palkinnon oopperalaulaja Soile Isokoskelle tunnustuksena ansiokkaasta urasta ja elämäntyöstä oopperalaulajana ja opettajana.

Oopperalaulaja Soile Isokoski on luonut merkittävän kansainvälisen uran ja esiintynyt kansainvälisillä konsertti- ja oopperalavoilla. Isokoski kuuluu maailman huippusopraanoiden eturiviin ja on arvostetuimpia äänialansa edustajia. Hän on ansioitunut lukuisissa kansainvälisissä kilpailuissa.

Sibelius-Akatemiasta kanttoriksi valmistunut Isokoski aloitti uransa Pohjois-Pohjanmaalla Paavolan seurakunnan kanttorina. Isokosken uran käännekohta oli vuosi 1987, kun hän voitti Lappeenrannan laulukilpailun ja sai toisen palkinnon BBC:n Singer of the World -kilpailussa. Lisäksi hän uransa alkuvuosina voitti Elly Ameling -kilpailun ja Tokion kansainvälisen laulukilpailun.

Soile Isokoskelle on myönnetty Sibelius-mitali vuosina 1995 ja 2007 sekä Suomen Kulttuurirahaston palkinto vuonna 2001. Ansioistaan taiteilijana ja suomalaisen musiikin hyväksi tekemästään työstä Isokoskelle myönnettiin Pro Finlandia -mitali vuonna 2002. Valtion säveltaidepalkinnon hän sai vuonna 2005. Hänet on palkittu lukuisista levytyksistään. Isokoski on ollut taideneuvoston musiikkitoimikunnan jäsen.

Vuosikymmenien matkustamisen jälkeen Isokoski on asettunut juurilleen Pohjois-Pohjanmaalle. Syksyllä 2014 hän aloitti musiikinlehtorina Oulun ammattikorkeakoulussa. Hän keskittyy erityisesti klassisen laulun sekä lied- ja oopperataiteen opetukseen. Isokoski on toiminut lisäksi Sibelius-Akatemian vierailevana professorina. Hän pitää mestarikursseja sekä Suomessa että ulkomailla ja toimii laulukilpailujen tuomaristossa.

Erityisenä perusteena palkitsemiselle on Soile Isokosken toiminta Oulun ammattikorkeakoulun musiikinlehtorina. Isokoski tekee arvokasta kasvatustyötä lahjakkaiden opiskelijoiden parissa ja näin mahdollistaa uusien taiteilijoiden edistymisen.

Palkinto on kuvanveistäjä Sanna Koiviston muotoilema pienoisveistos, joka symboloi Pohjois-Pohjanmaan maakuntaa. Palkinto julkistettiin Pohjois-Pohjanmaan liiton Loppiaisvastaanotolla Oulussa. Palkinnon luovutti maakuntahallituksen puheenjohtaja Matias Ojalehto.

Pohjois-Pohjanmaa-palkinto myönnetään Pohjois-Pohjanmaan hyväksi tehdystä elämäntyöstä tai sellaisesta työstä, joka on tehnyt Pohjois-Pohjanmaata tunnetuksi ja vahvistanut sen identiteettiä. Pohjois-Pohjanmaa-palkinnon perusti maakuntahallitus vuonna 2004. Pohjois-Pohjanmaa-palkinnosta päättää maakuntahallitus.

Palkinnonsaajat eri vuosilta

Aiemmin Pohjois-Pohjanmaa-palkinnon ovat saaneet

professori Seppo Säynäjäkangas 2005, opetusneuvos Marketta Viitala 2006, Oulu Kärpät Oy 2007, maakuntaneuvos Pentti Lampinen 2007, Oulun yliopisto 2008, luontovalokuvaaja, fil.tri h.c. Hannu Hautala 2009, maaherra Eino Siuruainen 2010, DI, tekniikan tohtori h.c. Juha Hulkko 2011, lentoaseman päällikkö Pekka Mäntynen 2012, järjestöneuvos Marja Irjala 2013,kapellimestari Timo Hannula 2014, professori Anssi Paasi 2015 ja pilapiirtäjä Jari Elsilä 2016 ja kaupunginjohtaja Matti Pennanen 2017.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: