Oulaisten itsenäisyyspäivän juhla oli laadukkaasti kotimainen

Paikalliset osaajat loivat juhlasta tunnelmallisen parituntisen.

Sirpa Kortet
Oulaisten itsenäisyyspäivän juhla oli laadukkaasti kotimainen
Sirpa Kortet

OULAINEN Itsenäisyyspäivän juhlatilaisuus oli Oulaisissa vahva kattaus paikallista kulttuuria. Jarmo Hyytisen johtaman Oulaisten Puhallinorkesterin aloituskappale, Sibeliuksen Finlandia, loi juhlalle heti arvokkaan alun.

Sirpa Kortet

Kulttuurituottaja Tuula Aitto-oja nosti esille kuluneen vuoden Yhdessä-teeman. Satavuotiaan Suomen kunniaksi on järjestetty niin konsertteja kuin luentojakin, kaikille ikäluokille jotain yhteistä tekemistä.

Yhteishengen ja yhteisöllisyyden vaalimista Aitto-oja toivoi tulevaisuudeltakin. Samaa tavoitteellista, yhteisvoimaisuutta nosti esille myös juhlapuheen pitänyt eläinlääkärineuvos Aarno Rantala.

Sirpa Kortet

Hän kertasi puheessaan juhlivan Suomen historian vaiheita ja kansakunnan koettelemuksia. Lähtemättömästi hänelle itselleen on jäänyt mieleen, mitä tarkoitti, kun isä sai kutsun sotaan.

-Aurinko ei enää paistanut niin lämpimästi sen tiedon jälkeen, että isän on lähdettävä, kaalimaata perkkaamassa ollut Rantala muistelee lähtökäskyntuojan vierailua kodissaan.

Sirpa Kortet

Katseellaan Rantala etsi miltei täydestä Merkuriussalin yleisöstä veteraaneja, mutta katsomossa ei enää ollut heistä yhtään paikalla.

Oulaisten Reserviläisten tilaama videoteos kertoi dokumenttina sen, millaisen puraisun sotavuodet ovat tehneet maamme väestöön ja miten asiat tuntuivat Oulaisissa. Suvi Aitto-ojan käsikirjoittaman tekstin oli monimediaiseksi teokseksi koostanut Henri Turunen. Kuva-aineistona oli aitoja sota-ajan tallenteita, jotka olivat peräisin sekä paikallisista että valtakunnallisista lähteistä. JP Leppäluodon dramaattinen ääniselotus kertoi muun muassa siitä, paljonko nuoria miehiä kaatui sodassa ja paljonko sota jätti maahamme leskiä ja sotaorpoja.

Sirpa Kortet

Oulaisten Nuorisoseuran kansantanssiryhmä, Soihtulan Sarastus, toi näyttämölle Raja-Karjalasta peräisin olevan Kikari-esityksen sekä keskisuomalaisen Lappakatrillin. Hanna Siltalan ja Anna-Riina Yli-Hukan ohjaama ryhmä tanssi myös Suomen neito sorja -esityksen Ottosten musiikin tahdissa.

Sirpa Kortet

Tapani Tirilän johtaman Oulaisten Nuorisokuoron ohjelmisto oli kotimaisten säveltäjänimien hieno kokonaisuus. Aulis Sallisen säveltämässä balladissa kuultiin Sanna Korven soolo.

Sirpa Kortet

Nuorisokuoron lauluyhtyeen kanssa lavalla kuultiin myös mieskuoroa. Yhteisesityksenä kuultiin koskettava Veteraanin iltahuuto.

Sirpa Kortet

Itsenäisyyspäivän juhlallisuuksia varten oli koottu suurkuoro, jossa lauloivat oppilaiden lisäksi opettajat, yhdessä eläkkeelläolevien senioriopettajien kanssa. Kuoroa oli vahvistettu muutamalla kamarikuorolaisella. Suurkuoron esittämä Finlandia-hymni soi Merkuriussalissa koskettavasti.

Sirpa Kortet

Suurkuoron ovat harjoituttaneet ja juhlassa johtivat Helena Vuolteenaho ja Tapani Tirilä.

Sirpa Kortet

Oulaisten itsenäisyyspäiväjuhla päättyi yhteiseen Maamme-lauluun.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: