Heli Nurkkala

OULAINEN Työvaatteet on puettu päälle ja auton nokka osoittaa kohti Luminevaa. Lumineva on oulaistelaisen Jouko Anttilan lapsuuskoti, jonka kunnossapidosta mies huolehtii, kun talossa ei enää vakituisesti asuta.

Voi verrata niinkin, että Lumineva on lapsuus- ja nuoruusmuistojen kehto ja samalla Anttilan kuntoilupaikka. Lapsuuskotitalossa tekemistä riittää. Anttila myöntää, että lämmityspuitakin on pilkottu vuosiksi eteenpäin.

Anttila laskee, että 1,5 vuoden päästä matkamittariin rapsahtaa täydet kymmenet. 80-ikävuoden lähestyminen on numero, jota mies ei isommin pohdi.

Anttila on tyytyväinen siitä, että terveys on hyvä, katto on pään päällä, askareet, harrastukset ja ystävät pitävät mielen virkeänä.

Heli Nurkkala
Rompekauppa on minulle mieluista hommaa. Rompekauppaa on hyvä tehdä, kun mulla on kaksi sponsoriakin Suomen valtio ja Ruotsin valtio, rompetoreilta tuttu kauppias oulaistelainen Jouko Anttila vitsailee.

Rompekauppa on minulle mieluista hommaa. Rompekauppaa on hyvä tehdä, kun mulla on kaksi sponsoriakin Suomen valtio ja Ruotsin valtio, rompetoreilta tuttu kauppias oulaistelainen Jouko Anttila vitsailee.

– Minusta terveyspalvelut pelaavat täällä hyvin. Ne, joita itse olen tarvinnut, niihin aika on järjestynyt ilman odottelua. Apuvälinelainaamosta minulle hommattiin tuo maski, joka auttaa uniapneaan, Anttila kertoo ja mallaa, miten maski asetetaan nukkumaan mennessä kasvoille.

– Olen kuullut, että osalla on maskin kanssa ongelmia. Minulla maski on ollut käytössä pari vuotta. Vaatihan sen käyttö opettelua, mutta kyllä siihen tottuu ja mikä parasta, maskin kanssa uni on hyvää eikä päivällä väsytä.

Anttila asustaa Peltokartanossa, jossa hänellä on 28 neliön rivitaloasunto.

– Viihdyn hyvin Peltokartanossa. Asunnossa on kaikki mitä tarvitsen. Muutin tänne ensimmäisen kerran vuonna 1997. Välillä asuin pari vuotta pois. Omakotitalossa, ja oli mukava palata takaisin Peltokartanoon.

Anttila on hyvillään, että rivitaloyhteisöstä löytyy aina juttuseuraa. Aamuisin Anttilan rutiineihin kuuluu reissu rivitalojen yhteistiloihin, jossa pidetään aamupalaveri.

– Meitä on yleensä muutama asukas paikalla. Pistämme aina aamusta maailman asiat järjestykseen, Anttila hymyilee hyväntuulisesti.

Puheliaalla miehellä riittää harrastuksia. Hyötyliikunnan lisäksi liikuttavat tapahtumat ja huutokaupat, joiden kautta Anttilan tuttavajoukko on laajentunut entisestään. Osa heistä asuu eri puolilla maata ja osa maan rajojen ulkopuolella, joten yhteydenpito tapahtuu soittamalla ja somettamalla.

– Laskin, että facebook-kavereita on tällä hetkellä 498.

Anttila paitsi somettaa, hän hoitaa kaikki mahdolliset juoksevat asiat netin kautta.

– Tietokone on hyvä vehe, eihän sen parempaa olekaan. Kaikki muu sen kanssa hoituu, paitsi seteliraha pitää vielä hakea pankin seinästä.

Rahahomma ei miestä harmita. Ehta seteliraha on käytössä mutkattomin. Setelirahan käyttöä miettii paljon tarkemmin kuin pankkikortilla maksamista.

– Säästyy rahat, Anttila on hyvillään.

Heli Nurkkala
Uniapneamaski on tullut tutuksi Jouko Anttilalle. Hän kannustaa, että vaikka maski vaatii totuttelua, sen kanssa oppii nukkumaan ja maski auttaa uniapneavaivoihin.

Uniapneamaski on tullut tutuksi Jouko Anttilalle. Hän kannustaa, että vaikka maski vaatii totuttelua, sen kanssa oppii nukkumaan ja maski auttaa uniapneavaivoihin.

Kun sopiva huilihetki tulee eteen, Anttila ottaa esille kirjan. Lukeminen on yksi tärkeistä ajanvietteistä.

Tällä erää pöydällä on avoinna Kalle Päätalon Pyynikin rinteet. Kaikki muutkin kirjailijan kirjat löytyvät Anttilan kokoelmista.

– Olen Päätalo-fani. Olen kiertänyt hänen asuinpaikkansa Taivalkoskella ja Tampereella. Messukylän kirkon hautausmaallakin kävin Päätalon haudalla.

– Pirneksen Timon kanssa me ruukattiin aina jutella Päätalosta. Erään kerran, heinäntekoaikaan, heinätkin kastuivat, kun Päätalojuttu oli meillä niin pahasti kesken, Anttila muistelee.

Suomi 100 vuotta

Vanhustyön keskusliitto järjesti ensimmäisen valtakunnallisen vanhusten teemapäivän 19.9.1954.

Päivän pääjuhla pidettiin tuolloin Helsingin kaupungin vanhainkodissa Oulunkylässä.

Vuonna 1954 todettiin vanhustenpäivän tarkoituksena olevan saada kaikki ne, joilla on ”elossa vanhenevia omaisia, näitä silloin muistamaan ja tuomaan ilmi koko yhteiskunnan kiitollisuus sille polvelle, joka on nykypolven elämän rakentanut.”

Vuodesta 1972 alkaen vanhustenpäivää seuraavaa viikkoa alettiin viettää valtakunnallisena vanhustenviikkona.

Tänä vuonna Suomi viettää itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaa. Vanhustenviikkoa vietetään Ikäpolvet yhdessä -teemalla. Vanhustenviikko liittyy Suomen itsenäisyyden juhlavuoden ohjelmaan.

Lähde: Vanhustyön keskusliitto


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: