Palokuntanuorisotyö kasvattaa turvallisuusmyönteisiä nuoria - Rahaa tuli haalareihin, jalkineisiin, kypäriin ja leirihommiin

Arkistokuva: Laura Seppä
Palokuntanuorisotyö kasvattaa turvallisuusmyönteisiä nuoria - Rahaa tuli haalareihin, jalkineisiin, kypäriin ja leirihommiin

Pyhäjokialueellakin toimii useita nuoriso-osastoja. Palokuntanuorisotoiminta on nuorille palokunnasta riippuen ilmaista tai maksut ovat nimellisiä.

Laura Seppä

Palokuntanuorisotyö on parhaimmillaan innovatiivista, paloasemaa ympäröivän yhteisön turvallisuutta edistävää toimintaa. Nuorisotyö myös kasvattaa nuorten turvallisuusmyönteisyyttä.

Päivä Paloasemalla -tapahtuman marraskuun lopussa järjestäneet paloasemat saivat hakea stipendiä palokuntanuorisotoimintansa kehittämiseen. Tapahtumia järjestettiin ympäri maata kaikkiaan 366 paloasemalla, myös Pyhäjokialueella. Tapahtumiin osallistui yhteensä noin 100 000 ihmistä.

Stipendit myönsi LähiTapiola, ja yhtiön lisäksi stipendinsaajia olivat valitsemassa edustajat Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä, joka koordinoi Päivä Paloasemalla -tapahtumia ja kehittää palokuntanuorisotyötä Suomessa.

–Palokuntaharrastuksessa nuoret oppivat paitsi palokuntalaistaitoja, myös turvallisuusmyönteistä elämäntapaa. Kumpikin ovat tärkeitä ja näin ollen myös tuettavia asioita vakuutusalan kannalta, sanoo riskienhallintapäällikkö Sami Sallinen LähiTapiolasta.

Palokuntanuoriso-osastoja on Suomessa noin 445. Vuoden 2016 lopussa palokuntanuoria oli 7 211 ja heidän ohjaajiaan 1 628. Palokuntanuoret opettelevat palokuntataitoja viikkoharjoituksissa, käyvät leireillä, kansainvälisissä tapahtumissa ja osallistuvat erilaisiin kilpailuihin.

–Palokuntanuorisotoiminta on nuorille palokunnasta riippuen ilmaista tai maksut ovat nimellisiä. Siksi palokunta on harrastuksena mahdollinen myös sellaisille lapsille ja nuorille, jotka eivät voi osallistua vaikkapa kalliita varusteita ja lisenssimaksuja vaativiin urheiluharrastuksiin. Ilmaisuus kuitenkin aiheuttaa sen, että varoja toimintaan täytyy saada jostakin muualta, kertoo palokuntajohtaja Petri Jaatinen Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä.

LähiTapiola on myöntänyt 7 000 euroa palokuntien nuorisotoiminnan kehittämiseen. Stipendeillä haluttiin tukea palokuntanuoriso-osastoja, jotka ovat aloittelemassa tai tuloksellisesti elvyttämässä toimintaansa. Erään palokunnan nuorisotoiminta oli tyrehdyksissä paloaseman vesivahingon takia, ja toiminnan elvyttämistä tuettiin stipendillä. Myös innovatiivisesta yhteistyöstä koulutoimen kanssa jaettiin stipendi.

LähiTapiolan ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön edustajat valitsivat 59 hakemuksesta stipendin saajat. Hakemuksista ilmeni palokuntanuorisotoiminnan moninaiset rahareiät. Paljon tarvetta on nuorten perusvarusteisiin, kuten haalareihin, jalkineisiin ja kypäriin. Stipendiä haettiin myös leireille osallistumiseen ja tapahtumien järjestämisiin.

Päivä Paloasemalla -tapahtuman järjestäneistä, nuoristoimintaan stipendiä hakeneista palokunnista tuetaan seuraavia palokuntia: Särkisalmen VPK, Petalax Bradklubb, Vuosaaren VPK, Savion VPK, Padasjoen VPK, Nivalan VPK, Karis FBK, Pihtiputaan PVPK ja Isnäs FBK.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: