Parsinavetat, porsitushäkit ja turkistarhaus esillä - Eläinsuojeluyhdistys kiinnittää huomiota uudistuvan lain puutteisiin

Arkistokuva: Maija Pylväs
Parsinavetat, porsitushäkit ja turkistarhaus esillä - Eläinsuojeluyhdistys kiinnittää huomiota uudistuvan lain puutteisiin

Meneillään olevassa eläinsuojelulain uudistuksessa on Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen mukaan monta puutetta.

Laura Seppä

Kansainvälistä eläinten päivää vietetään keskiviikkona 4. lokakuuta. Samaan aikaan Suomi viettää satavuotisjuhlavuottaan ja yli 20 vuotta vanhaa eläinsuojelulakia uudistetaan. Uudistuksen suunta ei miellytä Helsingin eläinsuojeluyhdistystä, joka on huolestunut maa- ja metsätalousministeriön esittämistä linjauksista. Jos eläinsuojelulaki toteutuu nykylinjauksen mukaisena, siihen jää yhdistyksen mukaan monta valuvikaa.

–Eläinsuojelulain on pohjauduttava uusimpaan tutkimustietoon eläinten hyvinvoinnista. Sen on oltava kauaskantoinen ja taattava jokaiselle eläinyksilölle kunnolliset olosuhteet ja hyvä hoito nykyisissä oloissa ja tulevissa muutoksissa. Juhlavuottaan viettävän Suomen tulisi olla eläinsuojelun edelläkävijä, joka näyttää muille maille mallia päivittämällä eläinsuojelulain vastaamaan korkeita eläinten hyvinvointistandardeja. Sen sijaan nyt esitetty laki on vanhentunut jo syntyessään, sanoo HESYn puheenjohtaja Hannele Luukkainen.

Maa- ja metsätalousministeriö esitteli kesällä uuden eläinten hyvinvointilain linjauksia. Esitysten mukana on erittäin tervetulleita parannuksia, mutta myös puutteita. Niistä keskeisimpiä ovat HASYn mukaan löytöeläinten lakisääteisen tallessapidon vähimmäisajan lyhentäminen 10 vuorokauteen nykyisestä 15 vuorokaudesta ja lemmikkien pakollisen tunnistusmerkinnän ja valtakunnallisen lemmikkieläinrekisterin perustamisen puuttuminen. Eläimille ei lakiesityksen mukaan myöskään turvata jatkuvaa vedensaantia pysyvissä pitopaikoissa, ja lehmien parsinavetat, porsitushäkit ja turkistarhaus sallitaan. Puutteena HESY pitää myös sitä, että eläinsuojeluvalvontaa siirtyisi lakiesityksen mukaan uuden maakuntahallinnon alaisuuteen pois nykyisiltä virkaeläinlääkäreiltä.

Kansainvälistä eläinten päivää vietettiin Suomessa ensimmäisen kerran vuonna 1909.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: