Pese kätesi: Norovirus ja influenssa kaatavat jo petiin

Oulaskankaalla otettu jo kymmenen positiivista näytettä. Norovirus jyllää influenssan rinnalla.

Arkistokuva: Heidi Laikari
Pese kätesi: Norovirus ja influenssa kaatavat jo petiin

Oulaskankaan yhteispäivystyksessä näkyy jo influenssakausi, mutta myös norovirusta tiedetään olevan liikkeellä. Vs. ylilääkäri Anu Tuomikoski kannustaa pitämään käsihygieniasta hyvää huolta.

Sirpa Kortet

PYHÄJOKIALUE Oulaskankaan päivystyksessä on todettu jo influenssapotilaita. Vs. ylilääkärinä toimiva Anu Tuomikoski kertoo, että influenssa B -tapauksia on todennettu jo kymmenen. Tällainen tilanne oli tiistaina aamulla ja lisää tulee. A-influenssaa puolestaan on yksi. Tilanne on kehittynyt näihin lukemiin muutamassa päivässä.

–Yleensä influenssakausi menee niin, että ensin on A ja sitten tulee B. Nyt on jostain syystä toisinpäin koko alueella, hän sanoo.

Henkilö, joka sairastaa influenssaa, ei välttämättä ole nuhainen.

–Räkäisyys puuttuu. Oireina ovat kova kuume, pää- ja lihassärky sekä kuiva yskä, Tuomikoski sanoo.

Influenssan lisäksi Tuomikoski kertoo liikkeellä olevan muitakin hengitystieoireita ja viruksia. Esimerkiksi lapsipotilaista on otettu jo positiivinen RS-virusnäyte.

–Oulun päivystyksessä pidetään tarkkaa kirjaa kaikista lasten viruksista. Meillä Oulaskankaalla on testattu RS-virusta ja yhdeltä se on jo löytynyt, hän jatkaa.

Norovirus on myös tulossa jouluvieraaksi. Viitteitä tartunnoista on jo muun muassa Ylivieskasta ja Nivalasta.

–Kallion alueella on noroviruksen takia jouduttu laittamaan jo vuodeosastoja sulkuun, mutta tilanne on onneksi normalisoitunut, Tuomikoski sanoo.

Noroviruksen rinnalla liikkeellä on vatsatautia, mitkä myös näkyvät päivystyksessä.

–Norovirushan pystyy elämään esimerkiksi pöytäpinnoilla jopa 12 tuntia. Siksi hygieniataso pitää muistaa siivotessa, hän opastaa.

Muutoinkin noroviruksen kanssa pitää olla huolellinen. Tahatonta liikkumista tautiaikana on syytä välttää. Lääkäriin Tuomikoski kehottaa tulemaan sitten, jos yleisolotila menee heikoksi.

–Varsinkin lapsia ja vanhuksia kannattaa norovirustilanteissa tarkkailla huolellisesti. Voi vaikka soittaa ambulanssin ja auttajat käytävät auttamassa kotona ennemmin kuin lähtee päivystykseen, jolloin altistaa myös muita taudille, hän hoksauttaa.

Perusterveelle aikuiselle norovirus tuntuu hetkellisesti normaalia mahatautia rajumpana.

–Yleensä noroviruksen pahimmat oireet menevät ohi vuorokaudessa, hän lohduttaa.

Tuomikoski kannustaa soittamaan myös puhelinpalveluihin, joissa vastaavat koulutetut sairaanhoitajat. Heiltä saa akuuttiin tilanteeseen apua ja neuvoja.

Kotihoidoksi Tuomikoski suosittelee ensisijaisesti suola- ja sokeritasapainon ylläpidosta.

–Norovirushan ilmenee rajuna ripulointina ja oksenteluna. Etova olotila voi tuntua usean päivänkin ajan, sen jälkeen kun pahimmasta on päässyt yli, hän sanoo.

Toki päivystykseen pitää lähteä, jos olo sitä vaatii. Tuomikoski kehottaa kuitenkin malttiin.

–Joulunpyhinä on töissä useita lääkäreitä ja hoitajia, mutta jokainen potilas katsotaan yksitellen. Odotusaikaa voi tulla useita tunteja, hän jatkaa.

Liukastumiset näkyvät myös päivystyksessä. Kuluneiden päivien aikana, kun jään päälle on satanut uutta lunta, kaatumistapauksista johtuneet rannemurtumat ovat lisääntyneet rajusti. Kipsauksien määrä on kasvanut, mutta niitä pystytään tekemään Oulaskankaalla miltei ympäri vuorokauden.

–Oulaskankaalla voidaan ottaa röntgenkuvat mihin kellonaikaan vaan. Yleensä kipsaamisen kanssa odotetaan aamuun, jotta esimerkiksi turvotus on laskenut. Kehotan silti jouluvierailuiden ja hautausmaakierroksien aikana olemaan erityisen varovainen. Meillä ihmisillä kun on tapana ottaa kaatuminen vastaan käsillä, niin rannehan siinä ensimmäisenä murtuu, hän hoksauttaa.

Älä rehki ja ylensyö

Vs. ylilääkäri Anu Tuomikoski haluaa muistuttaa ilmiöstä, mikä sairaalassa näkyy joulun jälkeen. Yleensä ikääntyvät naiset tulevat sairaalaan huonovointisina. Usein oireet ovat sydänperäisiä ja verenpainekin on koholla. Tähän on yksi syy. Jouluvalmistelut ruoanlaittoineen ja siivouksineen ovat uuvuttaneet jouluvieraita odottavat isoäidit. Tuomikoski kannustaa omaisia jakamaan vastuuta ja puurtajia välillä levähtämään.

Toinen ilmiö joulun jälkeen ovat sappivaivaiset. Tuomikoski kehottaa kohtuuteen jouluruokien ääressä.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: