Piippolan asukastuvalle Pohjois-Pohjanmaan Nuorisoseurojen Liiton terveydenedistämispalkinto

Tuovi Pulkkkanen
Piippolan asukastuvalle Pohjois-Pohjanmaan Nuorisoseurojen Liiton terveydenedistämispalkinto
Tuovi Pulkkanen

Pohjois-Pohjanmaan Nuorisoseurojen Liiton maakuntajuhlassa Siikalatvalla Piippolassa jaettiin tänään terveydenedistämispalkinto, joka tänä vuonna myönnettiin Piippolan asukastuvalle. Perusteluissa todetaan, että Piippolan Asukastupa -hanke on koonnut ympärilleen laajan joukon kaikenikäisiä kyläläisiä. Parasta asukastupahankkeessa on ollut se, että se on kaikilla tavoin sitoutumaton ja kaikille avoin kokoontumispaikka.

Hankkeen vetäjä Mimmi Sepän ajatuksena oli heti alkuun, ettei hän kuormittaisi muutenkin toimivia henkilöitä, vaan aktivoida sellaisia, jotka eivät ole halunneet tai osanneet eri yhdistysten toimintaan lähteä. Mukaan on saatu monenikäistä ihmistä, joita ei muuten ole totuttu yhteisöllisissä tapahtumissa niin sanottuina nimitoimijoina näkemään. Siinä asukastupa-hanke on onnistunut loistavasti.

Tästä hyvänä esimerkkinä on se, että tupa on sisustettu ja remontoitu talkootöinä ja kukin talkoolainen on saanut oman nimikkokuppinsa tuvan seinällä olevaan mukitelineeseen merkkinä aktiivisuudesta. Mukeja on kymmeniä ja se on pienellä kylällä iso juttu.

Lisäksi tuvalla on ryhdytty antamaan myös opastusta ja ohjeistusta muun muassa tietokoneen käytössä ja käsityöläisyydessä. Esimerkiksi Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymän alainen Take-hanke on pyörittänyt siellä workshoppeja, joiden tavoitteena on viedä osallistuja pienin askelin kohti ammattitutkintoa.

Piippolan Asukastupa on tarjonnut kyläläisille ja myös ympärysalueen asukkaille paikan, joka yhdistää ihmisiä ja jonne on helppo tulla. Tupa tarjoaa oheistoimintoineen virkistystä, tekemistä, juttuseuraa ja eritoten lämminhenkisen oleskelupaikan.

Kokonaisuutena Piippolan Asukastupa on todellinen ja maanläheinen esimerkki kaiken kattavasta, matalankynnyksen terveydenedistämistyöstä.

Keskipisteen Kuhinoiden pääjuhlapäivää vietetään sunnuntaina. Juhlallisuudet alkavat Piippolan kirkossa pidettävällä jumalanpalveluksella ja kunniakäynnillä sankarihaudoilla ovat mukana myös nuorisoseurojen liput.

Muut juhlatilaisuudet ovat Piippolan ammatti- ja kulttuuriopisto. Maakuntajuhlien suojelija, pääministeri Juha Sipilä on estynyt saapumasta paikalle, mutta juhlia kunnioittaa läsnäolollaan juhlapuhujaksi lupautunut avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja.

Pääjuhla on samalla Piippolan Nuorisoseuran 120-vuotisjuhla, jonka ohjelma on kattaus perinteisyyttä, mutta järjestävät seurat tahtovat tuoda arvokkaaseen juhlaan myös ripauksen hauskuutta ja yllätyksellisyyttä.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: