Oulaisissa valmistetaan sellaista, jota Suomessa ei ole vähään aikaan tehty – kotimaisten piippuharkkojen tuotanto vauhdissa

Suomen Savupiipputeollisuus Oy käyttää kierrätysmateriaalia, joka tulee pääosin SSAB:n Raahen tehtaalta.

Maija Pylväs
Oulaisissa valmistetaan sellaista, jota Suomessa ei ole vähään aikaan tehty – kotimaisten piippuharkkojen tuotanto vauhdissa

Alun perin ajatuksen piippuharkoista sai pyhäjokinen Heikki Korpela (vas.), joka puhui ideastaan oulaistelaiselle yrittäjätuttavalleen Kimmo Hirvoselle. Hirvosen kautta mukaan lähti Veikka Gustafsson.

Maija Pylväs

OULAINEN Suomen Savupiipputeollisuus Oy:n tuotanto on hyvässä vauhdissa Oulaisten Kivikankaan teollisuusalueella. Tehtaan laatuprosessit hyväksyttiin keväällä ja tulisijatuotteisiin on saatu niiden myyntiin oikeuttava CE-merkintä.

Yrityksen valmistama tuote on piippuharkko, joita pinoamalla voi rakentaa savupiipun. Yrityksen yhden perustajajäsenen ja osakkaan, Veikka Gustafssonin mukaan tuotteen erikoisuus perustuu kotimaisuuteen.

–Puhutaan, että Suomesta on savupiipputeollisuus kadonnut. Firmamme nimi Suomen Savupiipputeollisuus on sitä vastaan, että ei se mihinkään ole karannut. Jos tekee asioita paremmin ja tehokkaammin, voidaan alkaa uudestaan tekemään sellaista, mitä ei ole vähään aikaan Suomessa tehty, Gustafsson taustoittaa.

Piippuharkot valmistetaan yli 90 prosenttisesti kierrätysmateriaalista. Suurimmaksi osaksi materiaali saadaan SSAB:n Raahen tehtaalta.

–Koevalmistusta on tehty jo puolitoista vuotta sen jälkeen, kun linja saatiin pystyyn. Itsekin tällaisena suurena luonnon ystävänä on kiva olla tekemässä jotain uutta. Enkä usko, että tämä tähän jää. Kaikenlaisia ajatuksia on, että voidaan tehdä samoista materiaaleista muutakin kuin piippuharkkoja.

Maija Pylväs
Valmiita piippuharkkoja.

Valmiita piippuharkkoja.

Alun perin ajatuksen piippuharkoista sai pyhäjokinen Heikki Korpela, joka puhui ideastaan oulaistelaiselle yrittäjätuttavalleen Kimmo Hirvoselle. Hirvosen kautta mukaan lähti Gustafsson.

–Tutustuin Kimmoon aikoinaan metsästysharrastuksen myötä. Hän kertoi, että Heikillä olisi tällainen idea. Alettiin puhumaan aiheesta, tavattiin Heikki ja siitä se sitten lähti. Kolmisen vuotta sitten tehtiin markkinatutkimusta ja huomattiin, ettei Suomessa ole tämäntyyppisten tuotteiden tuotantoa kovin paljon. Siltä pohjalta ruvettiin suunnittelemaan tuotetta ja kasaamaan tehdasta. Nyt valmiina on se tuote, jota voi myydä markkinoilla, Gustafsson tiivistää yrityksen alkuvaiheet.

Aluksi toimitusjohtajana oli Gustafsson, mutta käytännön syistä tällä hetkellä toimitusjohtaja on Hirvonen. Gustafsson keskittyy myynnin hoitamiseen pääkaupunkialueella. Tulevaisuudessa yritykselle on tarkoitus palkata ulkopuolinen toimitusjohtaja, jolla on kokemusta piippumarkkinoista.

Tällä hetkellä yrityksessä on omistajien lisäksi yksi vakituinen työntekijä ja töitä tehdään yhdessä vuorossa. Hirvosen mukaan jatkossa tarvitaan kuitenkin ainakin yksi toimistotyöntekijä ja yksi työntekijä pakkauspäähän.

Maija Pylväs
Heikki Korpela

Heikki Korpela

Piippuharkkojen valmistusprosessi etenee siten, että neljästä siilosta tulee punnituksen kautta materiaali sekoittimeen ja sekoittimesta suoraan tuotekoneeseen. Kone painaa harkot, jotka menevät lopuksi automaattivarastoon kuivumaan. Purkupäästä harkot kulkevat robotille, joka nostelee ne lavoille. Peltiosat piippuihin tulee puolestaan oulaistelaiselta Kontra Solutions Oy:ltä. Harkot on T600-paloluokkaan testattu ja soveltuvat kaikkiin tulisijoihin.

Kivikankaantien tehtaalta harkot menevät suoraan asiakkaille, kuten esimerkiksi rautakaupoille, uunivalmistajille sekä kaikille, jotka niitä tarvitsevat. Tuotteita toimitetaan ympäri Suomea, mutta iso osa menee helsinkiläiselle Hormex Oy:lle, joka on keskittynyt pelkästään piippujen myymiseen.

Korpelan mukaan yhteen valmiiseen savupiippuun tulee keskimäärin kolmisenkymmentä harkkoa. Määrä tosin riippuu talon harjakorkeudesta, jonka mukaan piipun koko määräytyy.

–Harkko on turvallinen ja helppo asentaa. Ja koska se on kierrätysmateriaaleista tehty, voidaan jopa sanoa, että se on ekoteko, Korpela sanoo.

Maija Pylväs
Yrityksen toimitusjohtajana on tällä hetkellä Kimmo Hirvonen, mutta tulevaisuudessa on tarkoitus palkata ulkopuolinen toimitusjohtaja, jolla on kokemusta piippumarkkinoista.

Yrityksen toimitusjohtajana on tällä hetkellä Kimmo Hirvonen, mutta tulevaisuudessa on tarkoitus palkata ulkopuolinen toimitusjohtaja, jolla on kokemusta piippumarkkinoista.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • Elinvoimaa on tullut Oulaisiin

    Hienoa, Oulaisiin on saatu ihan viime vuosina todella paljon teollisia työpaikkoja ja niiden mukana myös palvelualan työpaikkoja. Tämä kaikki näkyy hyvänä työllisyytenä ja elinvoimana joka kehittyy positiivisesti. Hyvä yrittäjät, hyvä Oulainen

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: