Pohjois-Pohjanmaan nuorisoseurojen maakuntajuhlat Siikalatvalla aloittaa naurunavetta

Arkisto
Pohjois-Pohjanmaan nuorisoseurojen maakuntajuhlat Siikalatvalla aloittaa naurunavetta
Tuovi Pulkkanen

Pohjois-Pohjanmaan Nuorisoseurojen Liiton Maakuntajuhlia on valmisteltu kohta vuoden verran. Toiminnanjohtaja Timo Nevanperän mukaan valmisteluihin pureudutaan entistä tiiviimmin ja tapahtuman näkyväksi tekeminen on loppuviikon keskeisimpiä tehtäviä.

–Eri nuorisoseuroista koostuva järjestelytoimikunta on valmistellut Keskipisteen Kuhinoita hyvässä hengessä. Juhlien punaisena lankana on alusta pitäen ollut, että siinä näkyy paikallishenkisyys ja se on omannäköinen, ajatuksia herättävä, hauska, mielikuvituksekas, raikas ja tuore. Järjestäjät tarjoavat ennen kaikkea kaikelle kansalle suunnatun juhlakokonaisuuden.

Keskipisteen Kuhinat -maakuntajuhlaviikko avataan Piippolan Nuorisoseuralla pidettävän stand up -illan myötä. Naurunavetta järjestetään jo kuudetta kertaa ja jokainen ilta on vetänyt katsomot täyteen.

–Stand up on ollut näytelmätoiminnan ohella seuramme henkireikä jo pian kolmen vuoden ajan, sillä perinteiset tanssit eivät enää vedä väkeä. Ideasta olemme hyvin kiitollisia lavakoomikot paikalle tuovalle Petri Hankoselle, joka on itsekin vanhaa piippolalaista nuorisoseuralaissukua, Piippolan nuorisoseuran puheenjohtaja Anna Hämeenaho kertoo.

Siikalatvan kunnanjohtaja Pauli Piilma sanoo, että Siikalatvan kunta on vahvasti mukana Keskipisteen Kuhinoissa - nuorisoseurojen suurtapahtuma on vuoden merkkitapaus kunnassamme.

–Tapahtuma on iso niin osallistujamäärällä kuin ohjelman laadulla mitattuna. Strategiansa mukaan kunta osallistuu verkostojen kokoajana ja aktiivisena toimijana juuri tämäntyyppiseen toimintaan, jossa saadaan paljon kuntalaisia liikkeelle hyvän yhteisen asian puolesta. Nuorisoseuratyö on kunnassa mallikasta ja sukupolvet yhdistävää - jo 120 vuoden ajan. Keskipisteen Kuhinat tulee olemaan hieno maakuntajuhla.

Nuorisoseurajärjestö on perinteisesti puolustanut maakuntien elävänä pysymistä. Tulevaisuuden maakunta -seminaarissa tartutaankin ajankohtaiseen aiheeseen ja kuullaan maakunnan päättäjien alustuksia ja kannanottoja. Lisäksi tilaisuudessa jaetaan Pohjois-Pohjanmaan Sairaanhoitopiirin terveydenedistämispalkinto.

Suomi100-teema on maakuntajuhlilla vahvasti mukana.

Suomi100-teema näkyy muunmuassa Hyvölänrannan Nuorisoseuran kokoamassa lelunäyttelyssä sekä perinneleikkejä nykypolvelle opettavassa lastentapahtumassa.

Piippolan Ns kokoaa parhaillaan juhlaviikoille valokuvanäyttelyä, jossa esiintyy sekä kylän että sen nuorisoseuran elämää reilun vuosisadan ajalta. Mukana on omat esittelynsä myös yhteistyöseurojen historiasta.

Lisäksi kolmella kylällä esitetään juhlavuoden kunniaksi Tuntematon emäntä – dokumenttielokuvaa. Elokuva kertoo kotirintaman ponnisteluista 1939-45. Miestyövoiman ollessa rintamalla maataloudesta vastaaminen jäi lähes kokonaan naisten ja lasten varaan.

Pulkkilan Nuorisoseuralla pidetään puolestaan yllä konkariperinnettä perinteisillä harmonikkakerhon säestämillä tansseilla.

Nuorisoseurajärjestön nuoriso-, kulttuuri- ja sivistystyötä sekä järjestön aatteellisia päämääriä tukeva Hermannikilta kutsuu väkeä Kairanmaatalon pitopäivällisille.

Varsinaista pääjuhlapäivää vietetään ensi sunnuntaina. Juhlallisuudet alkavat Piippolan kirkossa pidettävällä jumalanpalveluksella ja kunniakäynnillä sankarihaudoilla ovat mukana myös nuorisoseurojen liput.

Muut juhlatilaisuudet ovat Piippolan ammatti- ja kulttuuriopisto. Maakuntajuhlien suojelija, pääministeri Juha Sipilä on estynyt saapumasta paikalle, mutta juhlia kunnioittaa läsnäolollaan juhlapuhujaksi lupautunut avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja.

Pääjuhla on samalla Piippolan Ns:n 120-vuotisjuhla, jonka ohjelma on kattaus perinteisyyttä, mutta järjestävät seurat tahtovat tuoda arvokkaaseen juhlaan myös ripauksen hauskuutta ja yllätyksellisyyttä. Kullakin seuralla on takanaan pitkä näytelmähistoria ja ne ovat hyvin usein olleet valmiina kaikenmoisiin tempauksiin, joten pelkäksi paatokselliseksi pönötykseksi juhlallisuudet eivät varmasti jää.

Piippolan kuorojen esittämä Suomi100 -juhlakonsertti sopii hyvin viikonlopun teemaan. 20 vuotta esiintynyt Violakuoro sai nimittäin alkunsa Piippolan Nuorisoseuran 100-vuotisjuhlista.

Juhlia järjestävät seurat ovat: Hyvölänrannan Ns, Piippolan Ns ja Pulkkilan Ns. Yhteistyössä on mukana Siikalatvan kunta.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: