PoPSTer-hankkeen loppuraportissa suuntaviivat soten jatkovalmisteluille

Arkistokuva: Tomi Glad
PoPSTer-hankkeen loppuraportissa suuntaviivat soten jatkovalmisteluille
Tuovi Pulkkanen

Pohjois-Pohjanmaan sote-uudistusta valmistelevan PoPSTer-hankkeen loppuraportti on valmistunut. Raportissa esitellään hankkeen ehdotus siitä, millä tavalla sosiaali- ja terveydenhuolto järjestettäisiin Pohjois-Pohjanmaalla sote- ja maakuntauudistuksen tullessa voimaan. Raportissa hahmotetaan myös suuntaviivoja soten jatkovalmistelulle osana Pohjois-Pohjanmaan maakuntauudistusta.

Selvityshenkilö Hannu Leskisen vahva viesti on, että uudistuksen valtakunnallisen aikataulun muuttumisen tuoma lisäaika tulee hyödyntää täysimääräisesti.

PoPSTerin esityksen mukaan yhä suurempi osa ihmisistä pärjää kotona ja arjessaan, kun palvelut toteutetaan joustavasti ja monimuotoisesti kotiin ja arkiympäristöön. Tulevaisuudessa arkea tukevia palveluita voitaisiin integroida esimerkiksi päiväkotien, koulujen ja toimintakeskuksien yhteyteen. Pohdinnassa ovat myös kauppakeskusten, kirjastojen tai muiden julkisten palveluiden yhteydessä toimivat palvelupisteet ja pyörien päällä kulkevat palvelut.

Asiakaslähtöiset digipalvelut lisääntyvät ja luovat uusia mahdollisuuksia lähipalvelutarjontaan. Kun entistä suurempi osa väestöstä saa kaikki tai pääosan tarvitsemistaan palveluista sähköisesti, vapautuu resursseja niiden asiakkaiden palvelemiseen, jotka tarvitsevat henkilökohtaista palvelua kasvotusten.

Palvelut, joita tarvitaan usein tai joihin ei ole perusteltua kulkea pitkiä matkoja, ovat saatavilla läheltä kotia jatkossakin. Jokaisessa kunnassa on hyvinvointikeskus tai -asema, jolla tarjotaan alueen asukkaiden palvelutarpeen mukaisia palveluita – esimerkiksi vastaanotto-, laboratorionäytteenotto- ja sosiaalipalveluita. Erityisosaamista tuodaan hyvinvointikeskusten tueksi muun muassa teknologian avulla. Tiedon liikkuminen eri yksiköiden välillä ja yhteensopivat tietojärjestelmät varmistetaan.

Maakuntaan ehdotetaan perustettavaksi tieto-, yhteys- ja konsultaatiokeskus, josta sekä kuntalaiset että ammattilaiset saavat ohjausta ja neuvontaa kaikissa sosiaali- ja terveydenhuollon asioissa 24/7. Tavoitteena on tukea omatoimista kotona pärjäämistä ja ohjata ihmiset oikeiden palveluiden piiriin ilman turhaa päivystyksen käyttöä ja siirtelyä paikasta toiseen.

Monimuotoista asumispalvelua on jokaisessa kunnassa, eikä kukaan asu vuodeosastolla tai laitoksessa. Sairaalahoito kootaan isompiin yksiköihin, jotta laadukas hoito ja osaaminen voidaan taata.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: