Rehtori Jouko Paaso: Oulun ammattikorkean koulutustarjonta ei muutu irtisanomisten takia

Arkistokuva: Vesa Joensuu
Rehtori Jouko Paaso: Oulun ammattikorkean koulutustarjonta ei muutu irtisanomisten takia
Tuovi Pulkkanen

OULU Oulun ammattikorkeakoulun helmikuussa alkaneet yt-neuvottelut päättyivät tällä viikolla. Oamkin rehtori Jouko Paaso ei lähde avaamaan sitä mihin yksiköihin tai linjoihin kohdistuvat neuvottelujen tuloksena toteutettavat 13 henkilötyövuoden vähennys eläkeratkaisuilla ja 27 henkilötyövuoden irtisanomiset ja osa-aikaistamiset. Oamkin järjestämään koulutustoimintaan kohdistuu merkittäviä rahoitusleikkauksia, ja toimintaa joudutaan sopeuttamaan vastaamaan muuttuvaa taloudellista tilannetta.

- Tarkkoja kohdentamisia ja yksityiskohtia siitä miten henkilöstövähennykset kohdistuvat toimintoihin osastokohtaisesti emme kerro julkisuuteen. Tarkastelussa on ollut koko organisaatio ja toimenpiteet kohdistuvat monelle alueelle.Paaso sanoo, että vaikutukset eivät näy toiminnoissa.

- Kun yt-neuvotteluilla on tuotannollistaloudelliset perusteet ja rahoitus vähenee, työn määrä vähenee tai se järjestellään toisella tavalla. Yt-neuvottelujen seurauksena mikään koulutus, koulutuksen muoto tai tukitoiminnon tekeminen ei lakkaa, vaan vaikutukset jakautuvat tasaisesti. Toimintamalleja muutetaan, tehtäviä yhdistellään ja sitä kautta toiminnot jatkuvat ilman kovin suuria muutoksia.

Virtuaalisuus ei Paason mukaan ole viemässä työpaikkoja.

- Meillä edistetään digitaalisuutta monin eri tavoin, eikä se ole meille uusi toimintamalli. Opetuksen ja oppimisen digitalisaatio on meillä jatkuvaa ja luomme sillä tavalla joustavampia opiskelumahdollisuuksia. Nämä henkilöstövähennykset eivät johda suoraan siihen.

Nyt tehtävät vakautustoimet vaikuttavat 2019-2020 asti.

- Oletamme, että tämä sopeutus riittää sinne asti. Sopimuksemme ministeriön kanssa on voimassa vuoteen 2020 ja ajattelemme, että rahoitus riittää siihen asti. Siitä eteenpäin vaikuttaa uusi seuraavan kauden sopimus ja meidän tuloksellisuuden kehitys. On vaikea arvioida sen hetkistä tilannetta vielä tässä vaiheessa, koska kaikkien muidenkin korkeakoulujen tulokset ovat vertailussa ja vaikuttavat rahoitusten määrään.

Oamk tukee irtisanottavia työllistymistä edistävällä valmennuksella.

- Käytämme hyväksi TE-toimiston tarjoamia palveluita. Irtisanottavilla on oikeus koulutukseen, joka riippuu jokaisen omasta koulutustaustasta ja siitä miten he haluavat omia työllistymismahdollisuuksiaan kehittää. TE-toimisto tuo esille erilaisia mahdollisuuksia, mutta irtisanotut voivat itse esittää millaiseen koulutukseen he haluavat mennä. Jos se arviomme mukaan tukee henkilön työllistymistä jatkossa, hoidamme koulutuksen kustannukset, Paaso sanoo.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: