Selvitä, millaisen ajokortin mönkijäsi vaatii

Liikenneturva
Selvitä, millaisen ajokortin mönkijäsi vaatii

Aloittelijalta mönkijäharrastuksen aloittaminen vaatii perehtymistä.

Toimitus

Markkinoilta löytyy runsaasti erilaisia maasto- ja katumönkijöitä sekä traktorimönkijöitä. Liikenneturva muistuttaa, että mönkijällä turvallisesti ajaminen vaatii osaamista ja tietoa säännöistä sekä oman mönkijätyypin säädöksistä. Taitamattomissa käsissä mönkijä voi aiheuttaa vakavia vaaratilanteita.

Monia houkuttelee etenkin kesäaikaan mönkijällä ajaminen. Markkinoilla on useita erilaisia mönkijöitä moniin eri tarkoituksiin, joten ostajan tulisikin miettiä, millaiseen käyttöön uusi kulkupeli on tulossa. Lisäksi on tärkeää selvittää, mitkä erityispiirteet ja säännöt liittyvät ostettavaan ajoneuvoon.

–Kannattaa lähteä liikkeelle aivan perusasioista. Kuka saa ajaa, missä saa ajaa ja millainen ajokortti tarvitaan. Esimerkiksi maastomönkkärillä saa ajaa tiealueella vain erityistapauksissa, kuten tietä ylittäessä. Keskeisimmät asiat on koottu kätevästi Liikenneturvan mönkijäoppaaseen, vinkkaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Petri Niska.

Alun perin mönkijät on suunniteltu käytettäväksi pääasiassa maastossa, mutta onnettomuudet tapahtuvat usein tiellä. Maastoon tarkoitetut ominaisuudet voivat yllättää tiellä esimerkiksi mutkissa.

–Tukevan tuntuinen mönkijä saattaa antaa virheellisen tunteen siitä, että ajaminen olisi helppoa. Vaaratilanteissa kuskilla on usein liian suuri tilannenopeus. Tyypillisimmillään mönkijä kaatuu, tai sillä suistutaan tieltä ja kuljettaja jää ajoneuvonsa alle. Vakavia onnettomuuksia voi ehkäistä sillä, että tuntee säännöt ja harjoittelee riittävästi. Kypärä on mönkijällä liikkuvan tärkein turvavaruste, eikä päihtyneenä tietenkään saa lähteä liikkeelle. Turvallisuus ensin myös mönkkärillä liikuttaessa.

Yhteistä kaikille mönkijöille on se, että niillä on oltava voimassa oleva liikennevakuutus sekä tiellä että maastossa ajettaessa. Mönkijöitä koskevan lainsäädännön tunteminen on monesti varsin puutteellista.

–Usein meiltä kysytään esimerkiksi sitä, millaisen ajokortin mikäkin mönkijätyyppi vaatii. Joidenkin kuljettamiseen tarvitaan B-luokan ajokortti tai LT-luokan ajokortti. Maastomönkijällä maastossa ajettaessa ajokorttia ei tarvita ollenkaan, mutta kuljettajan on oltava vähintään 15 vuoden ikäinen.

Esimerkiksi useat L-luokan maantiemönkijät vaativat auton eli B-luokan ajokortin. Traktorimönkijöitäkin on useampia eri vaihtoehtoja, jotka vaativat tyypistä riippuen T-, LT- tai B-kortin.

–Aloittelijalta mönkijäharrastuksen aloittaminen vaatii ehdottomasti perehtymistä. Riittävän tiedon ja taidon avulla mönkijällä on kuitenkin mukavaa ja turvallista lähteä liikkeelle, Niska kannustaa.

Viisi vinkkiä turvalliseen ajoon mönkijällä:

Opettele mönkijän ajo-ominaisuudet rauhallisissa olosuhteissa.

Käytä aina kypärää.

Vain raittiina mönkijän sarviin.

Huomioi muut liikkujat.

Noudata maastoliikennelakia.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: