Seppäperinne kulkee Grekuloilla suvussa – katso videolta, miten metallikoru syntyy

Maija Pylväs
Seppäperinne kulkee Grekuloilla suvussa – katso videolta, miten metallikoru syntyy

Harri Grekulalle sepän hommat ovat harrastus. Konepäivillä lapset pääsivät osallistumaan korujen tekoon.

Maija Pylväs

OULAINEN Konepäivillä kiinnostusta herättävät vuodesta toiseen erilaiset työnäytökset. Yleisö pääsee seuraamaan läheltä, miten separoidaan maitoa tai mitä vaikkapa seppä tekee. Oululaiset Kati ja Harri Grekula tulivat kolmatta kertaa konepäiville valmistamaan metallikoruja.

–Ensin koruaihiota lämmitetään ahjossa, että saadaan metalli niin kuumaksi, että se alkaa taipumaan. Ahjo puhaltaa alhaalta ilmaa, hiilet kuumentuvat ja rauta kuumenee niin, että siihen pystytään takomaan haluttu kuvio. Kuvan tekemisen jälkeen metalli jäähdytetään kylmässä. Sen jälkeen se kuivataan, hiotaan, ja lopuksi laitetaan koru nahkaremmiin, Kati Grekula kertoo valmistusprosessista.

Varsinaisen työn tekee hänen miehensä Harri Grekula, jolle sepän työt ovat harrastus. Mieheltä valmistuu niin kynttilänjalkoja kuin muitakin perinteisiä juttuja.

–Kun muutettiin omakotitaloon ja sai laitettua pajan, aloin opettelemaan tätä takomishommaa. Setäni Reijo Grekula täältä Oulaisista harrastaa myös tätä taontahommaa, joten sillä lailla on suvussa seppäperinnettä, Grekula kertoo.

Weteraanikonepäivillä mukana olivat myös perheen lapset.

–Lapset seuraavat ja katsovat, mitä teen ja polkevat ahjoa tuossa. Sen erityisemmin en opeta heitä, mutta siinä sivussa varmaan oppivat.

Idea koruihin lähti siitä, kun pariskunta mietti, mitä lapset voisivat valmistaa konepäivillä itse.

–Lapset voivat itse lyödä koruun pelinumeron, iän tai jonkun muun merkin.

 

Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: