Tuovi Pulkkanen

Seutujohtajat näkevät seutukuntien roolin tulevassa maakuntauudistuksessa erittäin tärkeänä. Seutujohtajien mukaan olisi erikoista jos hallinnollisessa uudistuksessa unohdettaisiin seutukunnat, jotka jo nyt tekevät ylikunnallista yhteistyötä. Seutukunnat ovat kuntien omistuksessa ja kunnat määrittelevät seutukuntien roolin myös jatkossa.

Seutujohtajat Timo Kiema, Toni Krankkala, Hannu Saarinen ja Risto Pietilä haluavat käydä vuoropuhelua uusien luottamushenkilöiden kanssa siitä miten he niiden vaikuttavuuden ja alueellisen roolin tulevaisuudessa näkevät.

–Meidän vastauksemme on yhteistyön tiivistäminen entisestään neljän seutukunnan kesken maakunnan eteläosassa. Raahen seutukunta, Nivala-Haapajärven seutukunta, Haapaveden-Siikalatvan seutukunta ja Ylivieskan seutukunta on järjestämässä toukokuun loppuun seminaaria, jossa keskustellaan edunvalvontakysymyksistä ja tuodaan esille seutujohtajien näkemyksiä alueen vetovoimaisuuden kehittämisessä.

Seutukuntien rooli on ollut avoimen sektorin, eli yritystoiminnan edellytysten kehittäminen sekä siihen liittyvän ammatillisen koulutuksen ylläpitäminen alueella. Seutujohtajat eivät näe, että se rooli olisi muuttumassa.

–Myös alueen saavutettavuus logistisesti on osa seutukuntien tehtäväkenttää. Viimeksi esimerkiksi junayhteyksien osalta yhteistyötä on tehty hyvinkin laajasti. Mukana oli kauppakamari, yrittäjät, kansanedustajat ja koko seutuorganisaatiot.

Seutukuntien alueellinen rooli on seutujohtajien mukaan tärkeää erityisesti isoissa kysymyksissä.

–Meillä on paljon vientikysymyksiä ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyviä kysymyksiä. Ne ovat osa-alueita, joissa on järkevää, että kehitämme niitä seutukuntana, mutta myös yliseudullisena alueena. Alueen vetovoimaisuustekijöitä on pitänyt ja pitää miettiä jatkossakin. Tulossa oleva hallinnollinen muutos ei poista tarvetta sen työn tekemiseen ja kehittämiseen.

Seudullisesti alueella on nyt jo ongelmana ammattitaitoisen työvoiman saatavuus.

–Elinkeinoelämä näyttää piristyvän, mutta meidän alueellamme ei ole isoa vetovoimaista keskusta, joka houkuttelisi ihmisiä muuttamaan, että saisimme osaajia täyttämään työpaikat. Aluemarkkinoinnilla on tässä keskeinen rooli. Maakuntahallinnolla on omat tehtävänsä ja kunnalla omat. Elinvoimaisuuden kehittäminen on kuntien tehtävä ja yhteistyö kuntien välillä tulee korostumaan. Lähellä olevien kanssa tehtävällä yhteistyöllä on tulevaisuudessa merkittävä rooli.

Seutukunnat toteuttavat yhteistyössä asioita, jotka muuten eivät lähtisi liikkeelle ja joilla on merkitystä alueen yritysten parempana toimintaympäristönä.

Seutukunnilla on isoja yhteisiä rakennerahastohankkeita, jotka ovat isoja hankekokonaisuuksia. Myös kansainvälistä rahoituksen hakemisessa tarvitaan neljän seutukunnan yhteistyötä. Lisäksi seutukunnilla on selkeä rooli rakennerahastojen hankkeissa saavutettujen tulosten jatkuvuuden varmistamisessa.

–Sitä yhteistyötä ollaan tiivistämässä, koska neljän seutukunnan yhteistyöllä saamme vaikutukseltaan tehokkaampia hankkeita, joista meillä on jo kokemusta. Neljän seudun yhteisillä hankkeilla saavutetaan kustannussäästöjä muun muassa hallinnossa ja toteutuksessa. Kaikkien neljän seutukunnan osalta yrityskanta on yksittäisellä seudulla ja eri toimialoilla lukumääräisesti rajallista, mutta yhdistämällä alueiden yritysmäärät, voidaan tuottaa palveluja laajemmalle yritysryhmälle ja eri toimialat paremmin huomioiden.

Rahoituksen loputtua parhaita käytäntöjä otetaan osaksi jokapäiväistä paikallista toimintaa elinkeinoelämän hyväksi.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: