Suomi on tulevaisuuteen uskova, yhdessä rakennettu maa

Pyhäjoen itsenäisyyspäivän juhla veti Monitoimitalon salin täyteen yleisöä.

Juulia Lahnaoja
Suomi on tulevaisuuteen uskova, yhdessä rakennettu maa

- Olisipa Suomi vielä 100 vuoden kuluttuakin Suomi! Joshua Karkulahti luki puheessaan koululaisten ajatuksia kotimaastaan. Anna-Liisa Tuuttila ja Ella Mikkonen odottivat omaa puheenvuoroaan.

Juulia Lahnaoja

Suomen juhlavuoden ”Yhdessä” -teeman mukaisesti Pyhäjoen itsenäisyyspäivän juhlallisuuksissa kuultiin yhden juhlapuheen sijaan useamman kuntalaisen ajatuksia Suomesta. Kolmasluokkalainen Joshua Karkulahti lausui puheenvuorossaan Pyhäjoen 3-6-luokkalaisten mietteitä kotimaastaan.

–Minun Suomeni on turvallinen. Saan rauhassa käydä koulua, oppia omaan tapaan ja harrastaa. Minun Suomeni haluaa olla ystävä muiden maiden kanssa. Suomessa lasten ei tarvitse paeta sotaa vaan voimme elää rauhassa.

9-luokkalainen Ella Mikkonen puhui omin sanoin, mutta suomalaisten nuorten puolesta. Maailmantuskan kaihertaessa on hyvä pitää mielessä asiat, joista voi olla kiitollinen.

–Tasa-arvo mahdollistaa, että Suomessa saan tyttönä tavoitella samoja asioita kuin pojat. Vapaan, itsenäisen Suomen puolesta on tehty suuria uhrauksia ja sankaritekoja. Sankaruudella ei ollut ikää eikä sukupuolta.

Abiturientti Anna-Sofia Sarpola puolestaan kehotti nuoria hakemaan samaistumisen aiheita uudesta Tuntematon sotilas-elokuvasta.

–Me nykynuoret elämme jatkuvasti uusimman tiedon päässä toimivan teknologian ja viestiyhteyksien ansiosta. Siksi on tärkeää, että myös historian tapahtumat selitetään meille aikaamme sopivalla, modernilla tavalla.

Pyhäjokisten nuorten lisäksi ääneen pääsi myös varttuneempi väki, Olli Seppä ja Anna-Liisa Tuuttila. Seppä kertoi olevansa sukupolvea, joka on jo saanut hyvät lähtökohdat elämäänsä. Kansainvälistyvän maailman uhkakuvat ja mahdollisuudet luovat tulevaisuuteen uusia suuntia.

–Isänä ja vaarina luotan siihen, että te lapset ja nuoret löydätte paikkanne ja osaatte kantaa osallenne tulevan vastuun. Pian on teidän vuoronne, Seppä muistutti.

Tuuttilan omakohtaiset kokemukset sodan varjoista ja pula-ajasta tuntuvat käsittämättömiltä nykyisen yltäkylläisyyden keskellä. Paikoin tuhoutunut ja köyhä Suomi nousi jaloilleen kovalla työllä. Tulevaisuuden uskosta syntyneet suuret ikäluokat loivat nykyisen hyvinvoinnin.

–Hyvin siinä olemme onnistuneetkin. Saamme elää itsenäisessä, maailman parhaassa maassa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: