Tuovi Pulkkanen

OULAINEN Keskiviikkona avoimia ovia viettänyt Esperi Hoivakoti Oula, joka on tehostetun asumisen yksikkö ikäihmisille ja muistisairaille aloittaa toimintansa toukokuun aikana. Myyntipäällikkö Miia Heikkinen kertoo, että 31 paikkaisen yksikön puitteet ovat jo valmiit ja kalustus saadaan paikoilleen huhtikuun lopussa. Vakituisen asumisen ohella palveluihin kuuluu lyhytaikainen hoiva-asuminen esimerkiksi sairaalasta kotiutuvalle tai omaishoitajan loman ajaksi. Yksikössä ympärivuorokautinen hoiva, eli hoitaja on apuna tarvittaessa myös yöllä.

Henkilökunnan rekrytointi on käynnissä. Kun talo on täynnä, se työllistää yhteensä noin 20 työntekijää. Henkilökunta koostuu pääsääntöisesti lähihoitajista, mutta töissä tulee olemaan myös kolme ammattikorkeakoulutasoisesti koulutettua työntekijää.

Heikkinen toteaa, että kaikkia työntekijöitä ei palkata heti, vaan rekrytointia jatketaan sitä mukaa, kun asiakasmäärä kasvaa. Henkilökunnan määrä muotoutuu alan mitoitusvaatimusten mukaan asiakaslähtöisesti ja osa työntekijöistä voi olla tuntityöläisiä.

- Yksikön johtaja on sairaanhoitaja. Hänen lisäkseen palkataan myös toinen sairaanhoitaja ja yksikössä tulee mahdollisesti työskentelemään myös sosionomi.

Yksikön johtajaksi toiminnan käynnistymisen ajaksi siirtyy Esperin Ylivieskan yksiköstä Tarja Sorvisto. Hänellä on pitkäaikainen kokemus sairaanhoitajan työstä ja ikääntyneiden hoivayksikön johtamisesta.

- Hän tuntee ympäristön, yhteistyökumppanit ja paljon hoitoalan työntekijöitä.

Heikkisen rooli myyntipäällikkönä on pitää yhteyttä kuntien sosiaalityöntekijöihin ja esitellä Esperin palveluita myös yksityisille asiakkaille.

Yksikön päällikkö hoitaa yksikön hallinnon ja on osittain mukana hoitotyössä. Tällä tavalla yksikön johtaja oppii tuntemaan asiakkaat henkilökohtaisesti ja suhde hoitotyöhön pysyy läheisenä. Ulkoistettuna palveluna yksiköön tulee siivous, kiinteistöhuolto ja lämpimät ateriat.

- Yksikössä laitetaan vain aamiainen ja iltapala itse. Hoitajien työaika on käytössä välittömään asiakastyöhön.

Asukkaat hoitokotiin tulevat suoraan kunnista joko maksusitoumuksella tai palvelusetelillä. Heikkinen kertoo, että kyselyitä hoitopaikoista on ollut heti rakentamisen aloittamisesta lähtien, mikä kertoo palvelukodin tarpeesta paikkakunnalla.

- Myös itsemaksavilla asiakkailla on ollut kiinnostusta hoivakotia kohtaan. Jos kunnan palveluohjauksessa asetetut tehostetun palveluasumisen kriteerit eivät vielä täyty, mutta asiakas on kiinnostunut palveluasumisesta, voi erilaisia vaihtoehtoja tiedustella meiltä.

Esperi Hoivakodeissa asiakas maksaa itse aina ateriat ja vuokran. Heikkinen kertoo, että kun itsemaksava asiakas tai hänen läheisensä alkaa pohtia sitä, mitä mahdollinen asuminen yksikössä tulisi maksamaan, ensimmäisenä kartoitetaan asiakkaan toimintakyky.

- Se millaisissa asioissa hän selviytyy itsenäisesti ja millaisissa tarvitsee apua, vaikuttaa hoivamaksuun. Autamme aina asiakasta myös selvittämään hänen oikeutensa tukiin.

Ensisijalla on asiakkaat, jotka tarvitsevat tehosttua palveluasumista.

Asumispalveluun kuulu ympärivuorokautinen hoiva, ravitsevat ateriat, toimivat tukipalvelut (pyykki-, siivous- ja turvapalvelut) ja monipuolinen virike- ja harrastustoiminta.

Yksikössä asuvalla on mahdollista saada Kelan asumistukea tuloista riippuen.

Asiakkailla on myös mahdollista hakea Kelalta eläkettä saavan hoitotukea.

Myös itsemaksavilla asiakkailla on mahdollisuus tukiin.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: