Laura Seppä

Ihminen ottaa itsenäisyyden ensiaskeleet jo varhain lapsuudessa. Täysi-ikäiseksi ehtinyt nuori on saanut opetella ja erehtyä, ottaa mallia, kysellä ja tarpeen tullen kiukustua. Vanhemmat voivat parhaimmillaan seurata vierestä, elää rinnalla, keskustella, näyttää mallia ja toivoa parasta.

Haapavedeltä maailmalle lähtenyt ja Kempeleeseen perheineen asettunut Tuomas Rytky uskoo, että jos asiat menevät kotikasvatuksessa mallilleen, lapsi saa matkaevääksi hyvän ja terveen itsetunnon. Silloin lapsi osaa ja uskaltaa kysyä, kun kysymisen tarvetta elämässä on.

–Tuli mitä tahansa, tärkeää on asioiden kohtaaminen hyvällä itsetunnolla uskoen, että kaikki on mahdollista. Ei naiivisti, mutta realistisesti, Rytky toteaa.

Itsenäistymisen polut ovat Rytkyn perheessä vielä pitkälti edessä. Tuomas ja Soile Rytkyllä on kolme lasta: eskari-ikäinen poika, kolmivuotias tyttö ja kohta vuoden täyttävä tyttö. Omaa tahtomista ja touhutilanteita kolmen lapsen seurassa riittää.

–Tahtoikä alkaa useimmilla vuoden kieppeillä. Toisilla se loppuu vasta 26-vuotiaana, Rytky lohkaisee.

Mutta vakavasti puhuen, itsetunto ei saa hänen mielestään jyrätä muita. Töykeä ei saa olla. Toisten huomioon ottamista ja toisten kanssa sopuisasti elämistä on opetettava kädestä pitäen.

–Joka päivä pitää hoksauttaa, että mietipä miltä siskosta tai kaverista tuntuu. Sanoa, että saat sinä sen, mutta odota vuoroasi, Rytky sanoo.

Keskustelun ja oman esimerkin rinnalle hän nostaa erittäin tärkeäksi seikaksi ajan. Se hupenee lapsiperheissä takuuvarmasti johonkin.

–Mitä enemmän lasten kanssa viettää aikaa, sitä enemmän kerkeää arjessa tuoda huomaamattomasti asioita esille, Rytky huomauttaa.

"Onhan koti-isyys todella harvinaista vielä nykyäänkin."

Tuomas Rytky

kolmen lapsen isä, aviomies, blogisti

Hän vertaa lasten kanssa käytyjä keskusteluja rakennuspalikoihin. Kun vanhempi herättelee keskustelua tai yksinkertaisimmillaan vastailee tuon tuosta ilmoille lentäviin kysymyksiin, tulee samalla luotua monia mahdollisuuksia. Pala palalta. Keskustelu keskustelulta.

Hänen tulee pohdittua lasten kasvua harva se päivä. Rytky rupesi kirjaamaan ajatuksiaan ylös kaksi ja puoli vuotta sitten jäätyään hoitovapaalle. Kimmokkeena oli ennen kaikkea halu tallentaa kokemuksia sekä itseä, perhettä että läheisiä varten. Rytky halusi muistikuvat talteen, jotta niihin voi myöhemmin palata.

Tavalliseksi päiväkirjanpitäjäksi hän ei itseään mieltänyt. Koti-isän päivätkin huusivat pientä älyllistä haastetta. Isäkuukaudet-blogi sai alkunsa.

–On kiitollista, kun voi kirjoittaa joskus kymmenen minuuttia ja myöhemmin toiset kymmenen minuuttia. Halusin tehdä sen julkisesti niin, että syntyy vuorovaikutusta, Rytky kertoo.

Kirjoituksia syntyy kahdesta kolmeen viikossa. Aiheita elämästä kumpuaa enemmän, kuin mihin mies ehtii tarttua.

–Paljon lukijoita saisi varmaan todella noloilla tilanteilla tai isoilla kipupisteillä. Jotain kipuilua olen kirjoittanutkin, mutta otan esille vain sellaisia asioita, mitä lapset eivät nolostele, Rytky kertoo linjastaan.

Tällä hetkellä hän puurtaa päivät töissä. Rytky työskentelee tutkimuksen ja tuotekehityksen parissa Nokialla. Pääasiassa hän työstää softaa matkaviestinverkon tukiasemiin. Edessä on vielä yksi vuoronvaihto vaimon kanssa.

Tuomas Rytky on kotoisin Haapavedeltä.

Hän asuu Soile-vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa Kempeleessä.

On-off -koti-isä. Tällä hetkellä töissä. Edessä on vuoronvaihto vaimon kanssa.

Pohtii ja pyörittelee lasten kasvuun ja lapsiperheen arkeen liittyviä asioita Isäkuukaudet -blogissaan.

Monille lukijoille blogi toimii vertaistuellisena olkapäänä. Toinen vankka seuraajaryhmä ovat mummo-ikäiset.

Blogia julkaisevat Vauva -lehti sekä Meidän Perhe -lehti. Blogi löytyy osoitteesta www.vauva.fi/isakuukaudet


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: