Heli Nurkkala

RAAHE Vihannissa toimivan Palvelukeskus Ukonmäen toiminta supistuu marraskuussa. Toiminnan supistaminen vaikuttaa vihantilaispariskunnan arkeen.

–Isäntä on ollut Ukonmäessä vuorohoitopaikalla kolme päivää kuukaudessa. Nyt meille ilmoitettiin, ettei vuorohoitopaikkaa ole enää joulukuussa Ukonmäessä, kun supistuksen vuoksi vuorohoitopaikat tarvitaan vakituisille asukkaille, puolisonsa omaishoitajana toimiva vihantilaisnainen kertoo.

Vuorohoitopaikatta mies ei jää, mutta lähin hoitopaikka on tarjolla Raahessa.

–Ukonmäki on meitä lähellä, joten sinne hänet on helppo viedä. Raaheen pitäisi mennä taksilla, sanoinkin, ettei me Raaheen lähdetä. Mieheni on muistisairas, joten häntä ei voi jättää yksin. Kun hän on ollut vuorohoitopaikalla, minulle on jäänyt hetki omaa aikaa.

Ukonmäen palvelut tuottaa Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä. Hoidon ja hoivan palvelujen tulosaluejohtaja Mervi Koski kertoo, että Ukonmäkeen tulevista muutoksista järjestettiin asukkaille ja omaisille tiedotustilaisuus alkukesällä.

Supistaminen alkoi samaan aikaan ja Ukonmäen niin sanotusta vanhasta osasta vähennettiin neljä hoitopaikkaa. Kaikkiaan hoitopaikkoja vähennetään yhdeksän ja vuorohoitopaikkoja yksi. Koski päivittää, että loput supistukset ovat käytössä 6. marraskuuta lähtien.

–Olemme miettineet ja ratkaisseet asiakaskohtaisesti, miten hoitotarve jatkossa järjestetään asiakkaille. Osa asiakkaista on valinnut palvelusetelin ja hankkivat palvelun yksityiseltä palveluntuottajalta. Osa heistä siirtyy Ukonmäessä talon sisällä muualle ja osa heistä on siirtynyt taivaan kotiin, Koski jatkaa.

Kosken mielestä keskustelut palveluiden järjestämisestä on käyty pitkäjänteisesti ja rauhallisesti asiakkaiden ja omaisten kanssa.

Ukonmäkeen jää 40 hoitopaikkaa ja kaksi vuorohoitopaikkaa. Palvelukeskuksista hyödynnetään vuorohoidossa myös Raahessa toimivaa Palvelukeskus Kotirantaa ja Ruukissa toimivaa Mäkelänrinnettä.

Hoitopaikkojen muutos vaikuttaa myös henkilökunnan määrään.

–Supistamisen vuoksi hoitajien määrä vähenee neljästä viiteen. Vähennykset on saatu hoidettua luonnollisen poistuman kautta, kun osa on jäänyt eläkkeelle eikä osa-aikaisille ole palkattu sijaisia.

Ukonmäen kiinteistön omistaa Raahen kaupunki. Rakennus oli huutokaupattavana syyskuussa. Huutokauppa ei tuonut tarjouksia, mutta rakennuksesta on jätetty yksi tarjous myöhemmin.

–Odottelemme, mitä Raahen kaupunginhallitus Ukonmäen kiinteistöstä päättää. Asia ei näyttänyt olevan esityslistalla vielä ensi viikolla, Koski toteaa.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Meidän Vihantilaisten ei olis missään nimessä kannatanut antaa Vihantia Raahelaisten käsiin täältä Vihannista lopetetaan kaikki palvelut.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: