Urheilumies Markku Karsikkaan työura alkoi uimahallilta ja päättyy uudelle uimahallille – edessä on eläkepäivät

Maija Pylväs
Urheilumies Markku Karsikkaan työura alkoi uimahallilta ja päättyy uudelle uimahallille – edessä on eläkepäivät

Uiminen on innostanut Markku Karsikasta kausiluontoisesti. Uudessa hallissa hän on uinut pari kertaa.

Maija Pylväs

OULAINEN Oulaistelainen Markku Karsikas, 65, on mies, jonka kanssa varmasti useampi paikkakuntalainen on ollut juttusilla vuosien varrella. Tähän partamieheen törmää niin jäähallin liepeillä kuin jalkapallokentänkin reunalla mutta ennen kaikkea uimahallilla.

Oulaisten kaupungin liikuntapaikkojen isännöitsijänä vuosikymmenet toiminut Karsikas on jäämässä eläkkeelle, mutta ennen sitä hän halusi ehtiä siirtää toimistonsa Oulaisten uudelle, upealle uimahallille.

–Uimahallilla olen aikoinaan aloittanut, joten täällä luonnollisesti myös lopetan. Tämä on ollut hieno projekti, jossa olen saanut olla mukana. Olisin saanut jäädä jo vuosi sitten eläkkeelle, mutta halusin olla töissä uuden uimahallin valmistumiseen asti ja siirtää toimistoni vielä hetkeksi tänne, Karsikas sanoo uudenkarheassa työhuoneessaan Uimarinkadulla.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Maija Pylväs

Mutta mistä ja milloin tämä mies on oikeastaan tullut Oulaisiin? Raahesta. Sieltä hän on lähtöisin, vaikka tie veikin 70-luvulla Ruotsiin: ensin töihin rengastehtaalle ja ruotsin kielen taitojen parantuessa muovitehtaalle. Viimeisin työpaikka naapurimaassa oli kartonki- ja etikettitehtaalla. Suomeen hän palasi 80-luvulla, jolloin töitä riitti aluksi muutaman vuoden ajan Wärtsilässä Ylivieskassa.

Oulaisiin Karsikas valittiin vuonna 1983 uimahallin isännöitsijäksi. Varsinkin alkuvaiheessa työtehtäviin kuului monenlaista uimaopetuksesta kirjanpitoon. Uimahallissa tekemistä riitti miehen omien sanojen mukaan kellarista kattoon.

–Jos kiuas hajosi illalla, se käytiin yöllä korjaamassa, koska sen piti olla kuumana aamuksi, hän muistelee.

Aluksi uimahallia pyöritti paikallisen miesporukan perustama uimahalliyhdistys, jonka ansiota oli, että uimahalli ylipäätään saatiin Oulaisiin. Kun halli seuraavana vuonna myytiin kaupungille, Karsikas siirtyi kaupungin palvelukseen. 90-luvun loppupuolella työnkuva laajeni liikuntapaikkojen isännöitsijäksi. Kun kulkemista tuli enemmän, uimavalvonta- ja opetus jäivät.

–Mitä pitemmälle tultiin, sitä enemmän työhön kuului hallintopuolta ja monenlaista muuta.

Uuden uimahallin lisäksi iso juttu Oulaisissa oli vuonna 2000 valmistunut monitoimihalli. Jääkiekkomiehelle halli oli tietysti mieluinen asia. Karsikas pelasi nuorempana höntsäporukoissa Raahessa ja on valmentanut monenlaisia jääkiekkoporukoita Oulaisissa. Jääkiekkoliiton aluehallitukseen hän kuului 20 vuoden ajan.

–Kun omat poikani lähtivät urheiluun mukaan, lähdin itsekin, ja silloin kierreltiin kisoja milloin missäkin.

Yleisurheilussa – varsinkin juoksussa – Karsikas kilpaili nuorempana. Onpa miehellä mitali myös mäkihypystä.

–Kerran voitin Jallun (Jari Hannus) kanssa jopa mäkihyppykisan Matkanivassa.

Uiminen on innostanut kausiluontoisesti.

–Se taito on vähän niin kuin polkupyörällä ajaminen. Kerran kun oppii, niin se ei unohdu.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Maija Pylväs

Eläkepäivät koittavat virallisesti 1. marraskuuta lähtien, mutta viimeinen työpäivä on tämän kuun 24. päivä. Ennen varsinaista eläkettä tiedossa on viikon pituinen reissu ja pari kuukautta kesälomaa.

Töistä pois mies jää hyvillä mielin ja toivoo, että liikuntapaikoista huolehtiminen jää hyviin käsiin. Työnantajalleen hän antaa vilpittömät kiitokset.

–Työnantaja on ollut hyvä. Siinä ei ole ollut moittimista. Töihin on ollut aina mukava lähteä.

Syntynyt 11.2.1952 Raahessa.

Asuu Oulaisissa.

Jää eläkkeelle Oulaisten kaupungin liikuntapaikkojen isännöitsijän työstä. Aloitti aikoinaan uimahallin isännöitsijänä, mutta työnkuva laajeni myöhemmin.

Työtehtäviin on kuulunut muun muassa salivaraukset sekä uimahallin, monitoimihallin ja muiden liikuntapaikkojen kunnossapitoon liittyvät asiat.

Urheilu on ollut aina osa elämää. Erityisesti jääkiekko on lähellä sydäntä. Karsikas on pelannut nuorempana jääkiekkoa harrasteporukoissa ja myöhemmin valmentanut monia joukkueita Oulaisissa. Jääkiekkoliiton aluehallitukseen hän kuului 20 vuoden ajan.

Karsikas asuu avoliitossa ja hänellä on kaksi aikuista poikaa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: